۰ نفر
۲۲ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۳:۴۲
بازی در هنجارهای بین‌المللی؟!

یکی از وظایف دیپلماسی نه تنها خلق ظرفیت برای سیاست خارجی کشور بلکه تبدیل تهدیدات به فرصت است. از این رو، در شرایطی که کشور ما با بدعهدی‌های آمریکا درمورد برجام روبرو شده، نباید خودمان را از فرصت های بین‌المللی محروم کنیم. در شرایطی که کشور دارد بازی در هنجارهای بین‌المللی شرط عقل و حضور رئیس‌جمهور در نیویورک یک ضرورت بوده و نباید مجمع عمومی و نشست شورای امنیت را خالی کنیم، باید با لابیگری و توجه به مکانیسم داخلی جلسه شورای امنیت که حداکثر ظرفیت پاسخگویی را فراهم کند زمینه حضور رییس‌جمهور در این نشست هم فراهم شود. اینکه مخالفان می‌گویند حضور رییس‌جمهور به حرف‌های ترامپ یا نتانیاهو مشروعیت می‌دهد، صحیح نیست، بلکه حضور پر قدرت ما می‌تواند به آن دسته از روسای کشورها که از گزند ترامپ دور نبوده‌اند انگیزه و روحیه مخالفت با یکجانبه‌گرایی ترامپ را بدهد که دنیا را تهدید می‌کند.

نصرت‌الله تاجیک، سفیر پیشین ایران در اردن می گوید: در شرایط فعلی که ترامپ هم از برجام خارج شده نباید فرصت هایی مانند حضور در مجمع عمومی سازمان ملل را از دست بدهیم. او همچنین درباره نشست شورای امنیت به ریاست ترامپ هم معتقد است نباید این صحنه را خالی کنیم و با یک هماهنگی و لابیگری با دیگر کشورها، می توانیم زمینه حضور رییس جمهور در اینس نشست را هم فراهم کنیم.

تاجیک درباره مباحثی که این روزها پیرامون حضور یا عدم حضور رییس جمهور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک مطرح شده، گفت: یکی از وظایف دیپلماسی خلق ظرفیت برای سیاست خارجی کشور است. از این رو، در شرایطی که کشور ما با بدعهدی های آمریکا درمورد برجام روبرو شده، نباید خودمان را از این فرصت ها محروم کنیم.

او ادامه داد: حضور رییس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل یک ضرورت است. حال، اینکه شکل، فرم و محتوای نطق چگونه باشد، قدم بعدی است. به نظر می رسد بهتر است عواقب یکجانبه گرایی ترامپ و زیر سوال بردن نهادهای بین المللی و اینکه این رفتار چه عواقب مخربی برای دنیا دارد، می تواند در نطق رییس جمهور گنجانده شود.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: بنا بر آنچه گفته شد ضروری است امسال در بالاترین سطح در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کنیم چراکه امسال اولین نشست مجمع عمومی بعد از خروج ترامپ از برجام و باید از این فرصت سخنرانی در جمع رهبران کشورهای دنیا نهایت استفاده را ببریم.

تاجیک درباره بحث حضور روحانی در نشست شورای امنیت به ریاست ترامپ نیز گفت: ریاست دوره ای شورای امنیت همزمان با نشست مجمع عمومی در این دوره با آمریکاست و آقای ترامپ نیز اعلام کرده قرار است شخصا ریاست نشست را بر عهده بگیرد. واقعیت آن است که شورای امنیت و نشست های آن دارای سازوکار پیچیده ای است که به درستی برای افکار عمومی باز نشده. اینکه چگونه برای سخنرانی ها نوبت داده می شود و علاوه بر آمریکا، که ریاست نشست را بر عهده دارد، بقیه کشورها چگونه می توانند از فرصت سخنرانی استفاده کنند، خود دارای پیچیدگی هایی است.

او افزود: آنچه مشخص است اینکه رویکرد اصلی دولت ترامپ بحران سازی برای ایران است و تلاش دارد ایران را به دنبال حوادث بکشاند. کافی است نگاه کنید به اینکه مثلا یک روز خانم نیکی هیلی می گوید موضوع ایران در دستور نشست شورای امنیت قرار دارد و بعد هیات نمایندگی امریکا می گوید بقیه موضوعات خاورمیانه هم در دستور هستند. تویت های ترامپ، بیانیه آمریکا که به هواپیماهای آمریکایی در خصوص عبور از فضای ایران هشدار داده بود و یا حکم قاضی آمریکایی و محکومیت 104 هزار دلاری ایران برای پرونده انفجار خبر در عربستان، همگی تلاش هایی در راستای همین بحران سازی است.

تاجیک ادامه داد: در این شرایط، دست اندرکاران ایران چه در سازمان ملل و چه آنها که تصمیم ساز هستند، باید دقیقا زوایا را بررسی و بهترین تصمیم را بگیرند. طبیعی است که هجمه ها وجود دارد، اما به اعتقاد من، ما نباید صحنه را خالی کنیم.

این تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: ولی با توجه سازوکار شورای امنیت و حجم تخریبی موجود علیه ایران، بهتر است قبل از نشست شورای امنیت، با سایر کشورها هماهنگی و لابی کنیم تا این هماهنگی ها و استفاده بهتر از فرصت نشست، زمینه ساز حضور رییس جمهور در این نشست باشد. اما همان گونه که ذکر شد این موضوع نیاز به مقدمه سازی و لابیگری دارد. البته این لابیگری ها همیشه انجام می شده اما این بار باید قوی تر انجام شود.

تاجیک با اشاره به برخی مخالفت ها درمورد حضور رییس جمهور در نشست شورای امنیت گفت: برخی دغدغه دارند که حضور رییس جمهور می تواند مشروعیت بخشی به حرف‌های ترامپ تلقی شود که این برداشت صحیح نیست. در واقع همه چیز به گفتمانی بستگی دارد که می سازیم.

او تاکید کرد: در نهایت اگر حضور بالاتری در این نشست داشته باشیم، احسن و اصلح است.

منبع: انتخاب مورخ ۹۷.۶.۲۱ 

کد خبر 804311

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شمس تبریزی RU ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۲
    0 2
    جناب تاجیک فرمودند «یکی از وظایف دیپلماسی نه تنها خلق ظرفیت برای سیاست خارجی کشور بلکه تبدیل تهدیدات به فرصت است». خخخخخخخخخخ. در طول حداقل دو سال گذشته بارها این عبارت را در یادداشتهای ایشان دیدم. شرط میبندم حتی اگر ایران توسط آمریکا بمباران اتمی بشه، ایشان همچنان دنبال خلق ظرفیت برای سیاست خارجی کشور هستن خخخخخخخخخخخخ