این ارتباط متقابل و دسترسی نامحدود به اطلاعات سریع به ما کمک میکند تا از مهمترین اخبار جهان، از بلایای طبیعی گرفته تا رویدادهای سیاسی که بازی را تغییر میدهند، بهروز بمانیم، به گونهای که قبل از تولد اینترنت کاملاً غیرقابل تصور بود.
با این حال، از آنجایی که افراد، شرکتها و دولتهای بیشتری وارد حوزه دیجیتال شدهاند، به این معنی است که ما در معرض اخبار بیشتری هم در رسانههای اجتماعی و هم در رسانههای خبری سنتی قرار میگیریم.
با این همه سر و صدا، برای تک تک کاربران سختتر میشود که اطلاعات را بررسی کنند تا آنچه را که به آنها مرتبط است بیابند. و به طور فزاینده ای مهم تر، شناسایی اخبار درست و راست، سخت تر می شود.
چرا سواد رسانه ای مهم است؟
اینترنت ابزار بسیار قدرتمندی است و چیزهایی که روزانه می بینیم و می خوانیم به طور طبیعی بر طرز فکر ما در مورد دنیای اطرافمان تأثیر می گذارد. اما، زمانی که به طور مداوم در معرض اخبار نادرست و اطلاعات جانبدارانه قرار می گیریم، تأثیر ملموس – و بالقوه بسیار مضر – در دنیای غیر دیجیتالی دارد.
به عنوان مثال، ایلان ماسک مالک شبکه ایکس (توئیتر سابق) زمانی که کارشناسان بر نقش اطلاعات نادرستِ منتشر شده در این پلتفرم در شورش های خشونت آمیزِافراطی بریتانیا تاکید کردند مورد انتقاد قرار گرفت .
با توجه به این موضوع، و همچنین نگرانیهای فزاینده در مورد گسترش تصاویر و ویدئوهای تولید شده توسط هوش مصنوعی، و بهویژه تاثیری که میتوانند بر رایدهندگان در فصل انتخابات داشته باشند، سواد رسانهای و نگاه دیجیتالی انتقادی بیش از هر زمان دیگری مهم است.
هفته جهانی سواد رسانهای و اطلاعاتی در بازه زمانی (24 تا 31 اکتبر/ 3 تا 9آبان) قرار دارد. به همین بهانه در ادامه با برداشتی از سایت springwise به معرفی سایت های هوش مصنوعی برای تقویت و کمک به سواد رسانه ای و راستی آزمایی اخبار می پردازم.
در دسترس قرار دادن تحقیقات علمی برای همه
وقتی صحبت از انتشار اطلاعات گمراهکننده به میان میآید، فناوری میتواند آسیب برساند، اما میتواند برای کمک به محافظت و توانمندسازی آنلاین ما نیز استفاده شود.
Proemial، یک پلتفرم مبتنی بر هوش مصنوعی برای بحث آزاد است.
این شرکت انواع مدلهای هوش مصنوعی را گرد هم آورده و آن را نه تنها برای محققان قابل استفاده کرده بلکه به سازوکاری رسیده تا برای عموم مردم بدون دانشِ تخصصی هم جالب، مرتبط و قابل درک باشد. به این ترتیب، کارشناسان می توانند تحقیقات مبتنی بر واقعیت خود را به خوانندگان گسترده تری ارائه دهند و با انتشار «اخبار جعلی» که اغلب با شواهد علمی در تضاد هستند مبارزه کنند.
رباتهای حقیقتسنجی هوش مصنوعی با اخبار جعلی مبارزه میکنند
ظهور هوش مصنوعیِ مولد، رشد اطلاعات نادرست و محتوای مضر آنلاین را افزایش داده است. یکی از سازمانهایی که برای مبارزه با این موضوع کار میکند، Meedan است، یک سازمان غیرانتفاعی که برنامههایی را اجرا میکند که ظرفیت و سواد دیجیتالی را برای سازمانهای خبری و مخاطبان آنها ایجاد میکند. Meedan همچنین نرمافزار متنباز تولید میکند که به کاربران واتساپ و سایر پلتفرمها اجازه میدهد پیامهای مشکوک را با رباتهای مکالمه راست آزمایی کنند.
کمک به دانش آموزان
الگوریتمها همه جا هستند و به طور زیادی تقریباً بر همه چیز حکومت میکنند. در پاسخ، شرکت مستقر در سیاتل Artefact پروژه ای را ایجاد کرد که به دانش آموزان کمک می کند تا در مورد چگونگی تأثیر الگوریتم ها بر زندگی روزمره اطلاعات بیشتری کسب کنند. این پروژه دانش آموزان را با ایده های مهم در مورد سواد دیجیتال آشنا می کند و به آنها کمک می کند تا تأثیر سوگیری شخصی را بر طراحی الگوریتم ببینند و با آن در دنیای دیجیتال اطراف ما هماهنگ شوند.
پلتفرم امنیت سایبری که دیپ فیک ها را شناسایی می کند
مجمع جهانی اقتصاد، اطلاعات نادرست را به عنوان یکی از بزرگترین خطرات کوتاه مدت در سال 2024 طبقه بندی کرده است و با گسترش هوش مصنوعی، جداسازی اطلاعات نادرست و تصاویر نادرست از حقیقت دشوارتر می شود.
پلتفرم امنیت سایبری Clarity AI ابزارهایی را برای تشخیص اخبار جعلی در رسانه های مختلف ارائه می دهد. برای روزنامهنگاران، Clarity Studio بهعنوان یک منبع رایگان در دسترس است که تصاویر، صدا و ویدئو را از URLها یا فایلهای آپلود شده تجزیه و تحلیل میکند تا از صحت منابع آنها اطمینان حاصل کند. این شرکت همچنین پیشنهادی برای مشاغل دارد تا بتوانند در زمان تماسهای کاری، دیپفیکها را در زمان واقعی شناسایی کنند.
نظر شما