هادی حق شناس نماینده سابق مجلس و کارشناس اقتصادی میگوید: نکته کلیدی در تیم آقای رئیسی این نیست که کسانی که اقتصاد نخواندهاند در تیم حضور ندارند، بلکه برترینها در تیم نیستند. شاید در شهر تهران هزاران پزشک متخصص باشند، اما معمولا اگر عقلانیت باشد، همه برای یک بیماری سخت یا صعبالعلاج به دنبال بهترین پزشکها میروند. اگر فرض کنیم اقتصاد ایران و به طور مشخص تورم و نرخ سرمایهگذاری دچار بحران است، خصوصا در ۵ سال گذشته که تورم میانگین بیش از دو برابر تورم میانگین ۵ دهه قبل از سال ۹۶ است، طبیعتا برای درمان بیماری اقتصاد ایران، باید بهترینها انتخاب شوند.
حقشناس میگوید: طبیعی است امروز به خاطر گسترش مراکز آموزش عالی همه ممکن است دارای مدرک باشند اما طبیعی است برای اقتصادی به وسعت ایران باید بهترینها انتخاب شوند. اینکه رئیسی در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری گفته بود اقتصاددانان را به خط میکنم، یک شعار بیمعنا بود، زیرا اگر کار بلد بودند در این دوسال کمی از مشکلات را حل میکردند یا حداقل چشمانداز حل مشکلات مشخص میشد اما میبینیم نه تنها تورم یکرقمی نشد، بلکه در همین خرداد ماه تورم ماهانه کم شده و آقایان بسیار ذوقزده شدند؛ در حالی که اگر تورم سالانه خردادماه امسال را با تورم سالانه خرداد سال قبل مقایسه کنیم، میبنیم که ۱۰ واحد افزایش تورم داریم.
این اقتصاددان میگوید: تورمی که مرکز آمار آن را ۴۸ درصد اعلام کرده، تثبیتکننده گرانیها است. اگر بازهم دقیقتر بررسی کنیم، تورم سالانه خوراکیها در خردادماه بیش از ۷۰ درصد است. خب این اقتصاددانان که رئیسی مدعی است به خط شدهاند، در دولت کجا هستند که تورم و شاخصهای پولی همچنان راه خودشان را میروند؟
او میگوید: در ۲ سال گذشته دولت حداقل نیمی از هیات دولت را تغییر داد، یعنی یکی از مهمترین رکنهای اقتصادی دولت که بانک مرکزی است تغییر کرد یا بخش قابل توجه اقتصاد، وزیر صمت و جهاد کشاورزی و وزیر کار تغییر کرد. همچنین برخی از معاونان هم تغییر کردند. دو سال کامل از شروع دولت نگذشته که تقریبا ارکان مهم تیم اقتصادی تغییر کردند و انتظار این بود این تغییرات همراه با تغییر رویکردها باشد. دولت تصورش این است که بدون احیای برجام میتواند اقتصاد را به مسیر اصلی برگرداند، درحالی که ما هزینههای زیادی برای دور زدن تحریمها پرداخت میکنیم. در اهمیت موضوع تنشزدایی همین بس که تا اعلام میشود امکان احیای برجام وجود دارد، قیمت دلار کاهش مییابد و بلعکس. منظور این است که دولت باید موضوع تنشزدایی و پرونده هستهای را به سرانجام برساند. اگر این کار را انجام دهد هزینه تجارت خارجی کاهشی میشود که طبیعتا روی کلانهای اقتصاد داخلی هم تاثیرگذار است.
حق شناس با بیان اینکه میان اقتصاددانها و اقتصادخوانها تفاوت بزرگی وجود دارد، گفت: رئیس جمهور علاقه دارد اقتصاد در اختیار هیاتیها باشد. اقتصاد ایران به شدت نیاز به اقتصاددان دارد و هر چقدر که دیر به دست یک اقتصاددان حاذق سپرده شود، طبیعتا احیای آن افزایش پیدا خواهد کرد. همین الان اگر روزنامهها را نگاه کنید، اقتصاددان مطالب مختلفی درباره راه کارهای اقتصاد ننوشته باشند اما دولت توجهی نمیکند. مهمترین تبعات تورم تعمق فقر است و هرچقدر تورم طولانیتر و بیشتر شود، فقر گسترش پیدا میکند. چرا این روزها خط فقر بیشتر شده و دهکهای متوسط به دهکهای فقیر سقوط کردند؟ از سوی دیگر رابطه مستقیمی میان تورم و آسیبهای اجتماعی و دزدی است. تورم حتی روی اخلاق خانوادهها هم تاثیرگذارد.
۲۱۷۲۲۳
نظر شما