بهنوش خرمروز: ناپایداری وضعیت نیروگاههای هستهای فوکوشیمای ژاپن، موجب ایجاد ترس و نگرانی در میان مردم این کشور شده است. در این بین، کودکان، نوزادان و جنینهای متولد نشده، بیش از هر گروه دیگری آسیبپذیر هستند. زنان باردار از جمله افرادی هستند که بیش از همه میکوشند مناطق پرخطر را ترک کنند تا بتوانند از کودک متولدنشده خود در برابر آسیبهای احتمالی محافظت کنند. اما واقعا آلودگی هستهای و بحران هستهای در ژاپن تا چه حد برای زنان باردار خطرناک است و آیا آنها باید توکیو را هم ترک کنند؟
به گزارش نیچر، جیم اسمیت، رادیواکولوژیست دانشگاه پورتاسموث انگلستان 20 سال است که روی نتایج حادثه چرنوبیل مطالعه میکند. وی درباره ترک توکیو میگوید: «کاملا قابل درک است که زنان باردار به طور خاص از احتمال خطر رادیواکتیو برای فرزندان متولدنشده خود نگران و حتی ترسیده باشند. اغلب آنها حتی دقیقا نمیدانند که رادیواکتیو چه تاثیری میتواند روی فرزند آنها در دوره جنینی داشته باشد. وقتی شرایط نیروگاه هستهای فوکوشیما هنوز هم ثابت نیست، این نگرانیها بیشتر هم میشود. اما واقعیت این است که در توکیو، میزان رادیواکتیو در حال حاضر بسیار اندک است. توکیو فاصله زیادی از فوکوشیما دارد. به علاوه، مسئولین ژاپن میکوشند شیر و سبزیجات آلوده به مواد رادیواکتیو را از زنجیره غذایی مردم خارج کنند.»
اما تاثیر خود این ترس و نگرانی بر جنینها چیست؟ به گفته جیم اسمیت، تاثیر حادثه چرنوبیل بر زنان باردار و فرزندانشان، شاید یکی از نتایج مخفی بدترین فاجعه هستهای در طول تاریخ باشد. اما واقعیت تلختر اینجا است که بسیاری از این تاثیرات ناگوار، ناشی از ترس از رادیواکتیو بوده، نه خود رادیواکتیو. این دقیقا همان اتفاقی است که در ژاپن در حال روی دادن است. زنان باردار از ترس در حال گریختن از خانههای خود هستند.
بعد از حادثه چرنوبیل، گزارشهای فراوانی از سقط جنین به دلیل ترس مادر منتشر شد. مادران آنقدر نگران تاثیر رادیواکتیو بر جنینهایشان بودند که ترسشان باعث مرگ جنین شده بود. حتی دامنه این هراس بسیار گسترده بود. مدارکی وجود دارند که نشان میدهند در همان زمان، در مناطقی از روسیه و بلاروس که میزان آلودگی به مواد رادیواکتیو بالا بود، میزان سقط جنین بر اثر ترس مادر افزایش یافته بوده است. این در حالی است که در مناطقی از اروپای شرقی که میزان آلودگی بسیار کم بوده هم، افزایش سقط جنین بر اثر ترس مادر گزارش شده بوده، حتی در دانمارک و ایتالیا هم اضطراب زنان باردار، باعث افزایش سقط جنین شد. اما در سوئد و اتریش ،این اتفاق نیافتاد و آمار سقط بالا نرفت.
این در حالی است که ترس اغلب آن زنان بعد از حادثه چرنوبیل کاملا بیاساس بود. یکی از اثرات شناخته شده رادیواکتیو بر کودکانی که در مناطق با آلودگی بالا به سر میبردند، بالا رفتن ریسک ابتلا به سرطان تیرویید بود. آن هم به این دلیل که در آن زمان مسئولین شوروی نتوانستند از مصرف شیر و سبزیجات آلوده به مواد رادیواکتیو جلوگیری کنند.
بر اساس مطالعات، تاثیر انتشار مواد رادیواکتیو بر نوزادان زنان بارداری که در آلودهترین مناطق بعد از حادثه چرنوبیل زندگی میکردند، بسیار ناچیز بوده و بنابراین، خطر ترس مادر، خیلی خیلی بیشتر از حتی قرار گرفتن در آلودهترین مناطق به مواد رادیواکتیو است.
50172
نظر شما