زارع، مهدی
تیتر سه وبلاگها
-
عوارض خشک شدن دریاچه بزرگ جنوب تهران
خشک شدن دریاچه جنوب تهران در دوران هولوسن به عوامل مرتبط متعددی از جمله تغییرات اقلیمی و فرآیندهای زمین شناختی مربوط بوده است . در دوره هولوسن، که تقریباً ۱۱۷۰۰ سال پیش آغاز شد و تا به امروز ادامه دارد، دریاچه ساوه بخشی از سامانه بزرگتری از دریاچه ها و تالاب های منطقه بود.
-
خشکسالی و فاجعه محیط زیستی عامل شروع بحران و جنگ داخلی سوریه
شدیدترین خشکسالی ثبت شده در سوریه، که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ ادامه یافت و منجر به افت گسترده محصولات، افزایش قیمت مواد غذایی و مهاجرت دسته جمعی خانوادههای کشاورز به مراکز شهری شد، احتمالا از دلایل مهم شروع بحران در سوریه بود.
-
تداوم فوج زمینلرزههای گرمسار و بررسی پیشبینی زمینلرزه
دو زمینلرزه با بزرگای بیش از ۴.۵ در ۱۴ مهر ۱۴۰۳ در نزدیکی لاسجرد و ۱۳ آبان ۱۴۰۳ در نزدیکی ارادان روی گسل گرمسار موجب ایجاد لرزش در منطقه گرمسار و حتی به لرزه درآمدن بخشهایی از شهر تهران – در فاصله حدود ۸۵ کیلومتری از کانون زلزله ۱۳ آبان ۱۴۰۳ - شد.
-
ممکن است در ابوموسی و تنبهای بزرگ و کوچک نفت و گاز کشف شود
جزیره ابوموسی یا بوموسی ایران در خلیج فارس پوشش یک توده / گنبد نمکی است. یاپیرها یا گنبد های نمکی در خلیج فارس اغلب به عنوان مکان های اصلی برای تله های نفت و گاز در نظر گرفته می شوند. آنها ساختارهای گنبدی مانند را در لایه های رسوبی ایجاد می کنند که به طور طبیعی محل تله سیالات هیدروکربن های مهاجر هستند.
-
راه توسعه از بازگشت به سند چشمانداز میگذرد
دولت دوم آقای خاتمی برای ترسیم برنامه توسعه ۲۰ ساله، سند چشمانداز ۱۴۰۴ را در سال ۱۳۸۲ ارائه نمود که در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۸۲ توسط رهبر معظم انقلاب به سران قوای سهگانه برای اجرا ابلاغ شد.
-
به سند چشم انداز ۱۴۰۴ برگردیم
دکتر مسعود پزشکیان در مناظره ها و برنامه های انتخاباتی خود هر چه بیشتر بر اهمیت بازگشت به برنامه های سند چشم انداز ۱۴۰۴ تاکید میکند.
-
برای دکتر پزشکیان؛ برای اینکه نخبگان کمتر به مهاجرت فکر کنند
بر اساس یافتههای سالنامه مهاجرتی ایران در سال ۱۴۰۱، تعداد دانشجویان ایرانی در خارج از کشور با افزایشی تقریبا ۴ برابری از ۱۷ هزار و ۴۴۲ دانشجو در سال ۲۰۰۰ به ۶۶ هزارو ۷۰۱ دانشجو در سال ۲۰۲۰ رسیده است.
-
رخداد زلزله شدید چهارم در هرات و نگاهی به آینده
در هرات افغانستان از روز ۱۵ مهر ۱۴۰۲ ، که اولین رخداد با بزرگای ۶.۲ ثبت شد چهارمین زمینلرزه شدید در بامداد ۲۳ مهر ساعت ۸:۰۶ به وقت محلی افغانستان با بزرگای ۶.۴ منطقه را به لرزه درآورد. ژرفای کانونی زلزله ۲۳ مهر ۱۰ کیلومتر گزارش شد.
-
اثرات زلزله ۶ فوریه ترکیه بر انتخابات این کشور
در زمینلرزههای ششم فوریه ۲۰۲۳ دو زمینلرزه با بزرگای ۷.۸ و ۷.۵ به فاصله نه ساعت بخشهای وسیعی از جنوب ترکیه را لرزاند. نتایج انتخابات دور اول در منطقه زلزله زده نشان میدهد که در بخشهای زیادی از پهنه زلزلهزده اردوغان رییس جمهور فعلی جلوتر از کلیچدر اوغلو است.
-
پیشبینی زلزله برای ۹ و ۱۰ اردیبهشت در ایران/ با این هلندی پیشگو چه کنیم؟
فرانک هوگربیتس یک کارشناس هلندی است که به دلیل پیشبینیهای زمینلرزه بر اساس همترازی اجرام آسمانی شهرت پیدا کرد. در ۳ فوریه ۲۰۲۳، او در توییتی درباره وقوع زلزله احتمالی - با تعیین نقطه ای روی نقشه که تقریبا در همان حدود دو روز بعد زمینلرزه با بزرگای ۷.۸ رخ داد -در ترکیه منتشر کرد (و نوشت که "دیر یا زود" زمینلرزه ای در این محل رخ می دهد) معروف شد . پس از وقوع زمینلرزه ششم فوریه ۲۰۲۳ بود که این توییت به سرعت در فضای مجازی بازنشر شد.
-
چالش آب تهران به چه می انجامد؟
چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۱ اعلام شد تهران دچار کمبود آب است و درصورتی که باران نبارد در زمستان دچار مشکل خواهیم شد.
-
آوارگی اقلیمی
برآورد میشود که در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۵ درصد از جمعیت ۸۵ میلیونی ایران حاشیهنشین شهرهای بزرگ باشند (حدود ۱۲.۷ میلیون نفر). بزرگترین جمعیت حاشیهنشین مربوط به شهر و استان تهران است.
-
ایران و چالشهای اقلیم و محیطی آن
جمعیت ایران بر اساس سرشماری عمومی در سال ۱۳۶۵ حدود ۴۹ میلیون نفر بود. در سال ۱۳۷۵ به ۶۰ و در ۱۳۸۵ به ۷۰ و سال ۱۳۹۵ به ۷۹ میلیون نفر رسید. جمعیت در سال ۱۴۰۱ حدود ۸۵ میلیون نفر برآورد می شود. از ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۱ حدود ۳۶ میلیون نفر به جمعیت ایران افزوده شده است.
-
درباره زلزله ۱۳ مهر ۱۴۰۱ خوی
منطقه ای مهم از نظر لرزه خیزی پیرامون دریاچه ارومیه
در ساعت ۳:۵۱ بامداد ۱۳ مهر ۱۴۰۱ زمین لرزه با بزرگای ۵.۶ در ۷ کیلومتری جنوب شرق خوی، آذربایجان شرقی رخ داد. ارزیابی اولیه این زلزله را کم ژرفا – با ژرفای حدود ۸ تا ۱۰ کیلومتر – و سازوکاری امتداد لغر نشان می دهد. با توجه به روند گسل سیه چشمه-خوی که شمالغربی – جنوب شرقی (که در ادامه روند سامانه گسله شمال تبریز قرار گرفته)، به نظر می رسد که همین گسل با جنبشی امتداد لغز راستگرد و مولفه کوچکتر فشاری، مسبب رخداد زلزله بامداد ۱۳ مهر ۱۴۰۱ بوده است
-
ایران و چالشهای اقلیم و محیطی آن
جمعیت ایران بر اساس سرشماری عمومی در سال 1365 حدود 49 میلیون نفر بود. در سال 1375 به 60 و در 1385 به 70 و سال 1395 به 79 میلیون نفر رسید.
-
اهمیت بهرهبرداری از انرژی زمینگرمایی دماوند
منابع انرژی تجدیدپذیر برای توسعه انرژی پایدار و حفاظت از محیط زیست اهمیت پیدا میکند. ایران دارای پتانسیل انرژی زمینگرمایی است.
-
انرژی زمین گرمایی فرصت آینده ایران
با تحریم های نفتی دولت ترامپ که از سال ۱۳۹۷ بر علیه ایران اعمال شد ، مشخص شد که ایران برای تامین انرژی باید روی منابعی غیر از نفت برای نیازهای برقی و اقتصادی خود تکیه کند. مشخص شده است که انرژی زمین گرمایی به عنوان یک منبع جدید بالقوه انرژی در ایران است.
-
آیا پیش بینی سوانح ممکن است؟
علم برای پیش بینی، دست به مدلسازی می زند. داده های موجود، و بهره گیری از دانش پیشینی، و البته روش علمی کمک میکند تا دانشمندان مدلهایی درست کنند تا با آنها به پیش بینی بپردازند
-
رابطه سیلاب با فرونشست دشت رفسنجان
روز 11 مرداد 1401 گزارش شد که پس از فروکشکردن سیلاب، دشت رفسنجان دچار نشست شده و شکافی بزرگ در حاشیه شهر ایجاد شده است.
-
باران تابستانی چگونه به سیل منجر میشود؟
قطرات آب از هوای گرم تشکیل می شود. با بالا آمدن هوای گرم در آسمان سرد می شود. بخار آب (آب نامرئی در هوا) همیشه در هوای ما وجود دارد.
-
بشنوید | مدیران پاچهگِلی چه نقشی در مدیریت بحران سیل دارند؟
عضو فرهنگستان علوم ایران و متخصص مدیریت بحران، در یادداشت صوتی خود در گروه نخبگان خبرآنلاین، به تحلیل رفتارهای مدیران هنگام حضور در موقعیت های خسارت دیده در سیل های اخیر پرداخته است.
-
مدیریت بحران سیل و پدیدهای به نام «مدیران پاچهگِلی»
رویکرد مدیران شهری نشان میدهد بحث پیشگیری از خطراتی مانند سیل برای آنها در اولویت قرار ندارد.
-
درسهایی از سیلابهای گذشته
براساس گزارشهای هواشناسی از ابتدای مردادماه ۱۴۰۱ به مدت حدود دو هفته ورود سامانه بارشی تحت تأثیر جریان موسمی هندوستان نزدیک به ۴۰ درصد کشورمان را تحت اثر قرار داده و جو ناپایدار و بارشهای فراتر از نرمال در بسیاری از نقاط کشور و استانها به جز غرب و شمال غربی تجربه خواهد شد.
-
هشدار برای ریسک سیلاب؛ بررسی نمونه شهربلده در البرز مرکزی
در شهر بلده نور، در مرکز البرز مرکزی، استان مازندران، همه دره ها تبدیل به خیابان و پارکینگ شده و حریم رودخانه ها و رود دره ها از سوی بعضی مالکان با تجاوز حریم مسیل و ساخت آپارتمان اشغال شده است.
-
آیا برکناری «کلانتری» چاره احیای دریاچه ارومیه است؟
در هفتههای اخیر بحثهای گوناگونی در محافل علمی و تخصصی و رسانهای در مورد دریاچه ارومیه درگرفت. از جمله این بحثها آن بود که اساسا دریاچه قابل احیا هست یا خیر.
-
پیشبینی نادرست یک زلزله بدون پشتوانه علمی
در مصاحبهای در سال ۱۹۹۰، ایبن براونینگ، اقلیمشناس خودخوانده پیشبینی کرد منطقه سنت لوئیس در معرض زلزله بزرگی در امتداد منطقه لرزهای نیو مادرید است. او پیشبینی کرد این اتفاق درست حوالی ۳دسامبر۱۹۹۰/ ۱۲آذر۱۳۶۹ رخ میدهد.
-
چرا هرمزگان چنین زلزلههای متعددی تجربه میکند؟
چرا هرمزگان این تعداد زمینلرزههای متعدد و فراوان از 25 خرداد به بعد تا زلزله بامداد 4 تیر ماه یک نفر در کیش کشته برجای گذاشت؟
-
زلزله در منطقه مرزی افغانستان در مسقط الراس شبکه حقانی
زمین لرزه افغانستان در زمانی سخت برای کشوری رخ می دهد که در بحران های متعددی گرفتار است.
-
آیا زلزلههای کیش تبدیل به سونامی میشود؟
در پی رخداد زلزله با بزرگای 5.3 در شرق جزیره کیش در بامداد 1401/3/25 و زمینلرزههای 19 و 20 دیماه 92 در جزیره کیش، لرزهخیزی در ناحیه جزیره کیش مورد توجه بیشتر متخصصان قرار گرفته است.
-
اثر خشکسالی بر امنیت ملی
طبق گزارش بانک جهانی، توفانهای شن و گرد و غبار در خاورمیانه سالانه 13 میلیارد دلار خسارت به بار میآورد. مطمئنا چنین توفانی در منطقه یک بحران فرامنطقهای است.