همانگونه که آمار سال های گذشته از افزایش جمعیت دانشجویی زنان خبر می دهند، گزارش یونسکو نیز تایید می کند که ایران در شاخص برابری فرصت تحصیل برای دختران به طور دائم رشد کرده است.

طهورا شهبازی: برابری فرصت تحصیل برای دختران در ایران رشد کرده است. دخترانی که تمام تلاش خود را به کار بستند تا کفه سنگین آموزش عالی به سمت مردان حالا کمی به سمت مماس بودن این دو کفه تکان بخورد. حرکت به سمت برابری تحصیل میان دختران و پسران در حالی صورت گرفته است که زنان گام های بلندی را برای عبور از موانعی مانند اجرای طرح های سهمیه بندی و تفکیک جنسیتی، حذف پذیرش دختران در برخی رشته های فنی و مهندسی و سهم اندکشان در استخدام های دولتی یا اشتغال های گوناگون بر داشته اند.
حالا و بعد از گذشت سال هایی که حضور زنان در مقطع های مختلف آموزشی از مردان پیشی گرفته است مانعی که بعد از آن جلو حرکت زنان را سد کرده، بحث اشتغال آنهاست که همچنان در رقابت با نرخ اشتغال مردان کم می آورد.

رتبه ۶۹ایران در آموزش همگانی

بر اساس گزارش آموزش همگانی یونسکو در سال ۲۰۱۵، در مجمع جهانی آموزش که در داکار پایتخت سنگال سال ۲۰۰۰ برگزار شد، ۱۶۴ دولت دنیا تعهد کردند که تا سال ۲۰۱۵ به شش هدف عمده در زمینه آموزش برسند. آموزش و مراقبت برای کودکان، آموزش همگانی، باسوادی بزرگسالان، برابری جنسیتی و فرصت برابر و کیفیت آموزش از جمله این اهداف بود.

یونسکو حالا در سال ۲۰۱۵ (نهاد آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل) گزارش جامعی را منتشر کرده و عملکرد دولت‌های دنیا را در تعهد به وعده‌هایشان در اجلاس داکار بررسی کرده است.

به طور کلی ایران از نظر شاخص توسعه آموزش همگانی در میان کشورهای متوسط و در رده ۶۹ قرار گرفته است.. اما همانطور که معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در ابتدای سال گذشته رقم بی سوادی در کشور را 10 میلیون بی سواد و 10 میلیون کم سواد در کشور عنوان کرده بود.  در گزارش آموزش همگانی یونسکو ایران جزوکشورهای بسیاری است که نتوانسته‌اند میزان بیسوادی بزرگسالان را بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ به کمتر از نصف کاهش دهند

 اما همانگونه که آمارسال های گذشته از افزایش جمعیت دانشجویی زنان خبر می دهند، گزارش یونسکو نیز تایید می کند که ایران در شاخص برابری فرصت تحصیل برای دختران  به طور دائم رشد کرده است. و از سوی دیگر ایران در زمره کشورهایی است که به هدف تعیین شده برای گسترش تحصیل همگانی، رسیده است.

رتبه در بین ۱۱۳کشور شاخص آموزش همگانی آموزش ابتدایی همگانی باسوادی بزرگسالان برابری جنسیتی و فرصت برابر کیفیت آموزش (تکمیل دوره ابتدایی
۶۹ ۰.۹۳۵ ۰.۹۹۹ ۰.۸۴۳ ۰.۹۳۷ ۰.۹۶۲

 

رشد ۳۰ساله زنان در جمعیت دانشجویی ایران

آمارهای ۳ دهه اخیر ایران نشان از رشد چمشگیر زنان در جامعه دانشجویی کشور دارد. به طوری که سهم ۳۱درصدی زنان در سال ۵۶در مقایسه با سهم ۶۹درصدی مردان در این سال به یکباره در سال ۸۶ از مردان پیشی گرفته و سهم مردان را به ۳۶.۷درصد کاهش داده است. پس از آن و از سال های ۸۹به مرور تعادلی میان جمعیت دانشجویی زنان و مردان شکل می گیرد  تا جایی که تا سال ۹۳ با فاصله اندکی از مردان جمعیت دانشگاهی را شکل می دهند.

اما این رشد چشمگیر جمعیت دانشجویی زنان و اینکه باز هنوز درصد بالای جمعیت دانشجویی شامل مردان می شود در حالی است که بر اساس آمار سال ۹۳ به غیر از مقطع دکترا که سهم زنان داوطلب ۴۲.۵۳درصد و سهم مردان ۵۷.۴۷ درصد است، سهم زنان در کنکورهای سراسری و کارشناسی ارشد بیشتر از مردان است. در کنکور سراسری ۱۳۹۳، ۵۹.۰۴ درصد از داوطلبان را زنان تشکیل می دادند و ۴۰.۹۶درصد داوطلبان مرد بودند. همچنین در صف کنکوری های کارشناسی ارشد ۵۰.۸ درصد زنان و ۴۸.۲درصد مردان حضور داشتند که همه رقم ها از افزایش داوطلبان زن نسبت به داوطلبان مرد خبر می دهند.

برخی از تحقیقات میزان اهمیتی که جامعه براي تحصیلات دانشگاهی قایل است، آسانتر بودن تحصیل نسبت به امکان اشتغال وکسب درآمد، تاثیر رقابت هاي دوره نوجوانی براي ارتقا، فراهم نبودن امکانات آموزش حرفه اي و شغلی در مراکز غیر دانشگاهی که امکان جذب فارغ التحصیلان دبیرستان ها را به بازار کار فراهم می کند، وجود نوعی رقابت دختران با پسران به دلیل شرایط موجود حاکم بر جامعه و محدودیت دختران براي شرکت در فعالیت هاي اجتماعی و داشتن اوقات فراغت بیشتر در مقایسه با پسران را از جمله عواملی موثر بر افزایش دانشجویان دختر نسبت به پسر می دانند.

بیکاری ۲برابری زنان نسبت به مردان

فرصت برابر برای تحصیل زنان هم باعث نشد تا سهم زنان در اشتغال افزایش پیدا کند و این بخش در سال های اخیر در سراشیبی نزول افتاده است. بر اساس آخرین آمارنیروی کار مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۳ زنان با ۴۳.۶درصد نرخ بیکاری جوانان ۱۵-۲۴ساله را تشکیل می دهند در حالی که نرخ بیکاری مردها در این گروه تنها ۱۹.۱درصد است. نرخ بیکاری جوانان ۱۵-۲۹ساله را نیز ۳۸.۹درصد زنان و ۱۶.۳درصد مردان تشکیل می دهند.

حسن روحانی رئیس جمهور روز گذشته در همایش بزرگداشت بانوی انقلاب با بیان این‌که دولت وظیفه خود می‌داند اقداماتی انجام دهد تا زنان جامعه راحت‌تر بتوانند مسیر پیشرفت را طی کنند، گفت: این رسالت بر دوش دولت است که نسبت به حضور زنان در اجتماع و استفاده برابر آنها از امکانات اجتماعی اقدامات لازم را انجام دهد.

رئیس جمهور با بیان این‌که از دید اسلام جنس اول و دوم نداریم، گفت: زن با مرد از لحاظ فضائل و رشد تفاوتی ندارند. گاه زن دارای ویژگی و مقامی است که دست مرد از آن به دور است. شما ببینید از لحاظ عاطفی و زیبایی‌ شناسی، واژه‌ای هم‌سنگ مادر پیدا می‌کنید؟ این مقام ویژه زنان است و بهشت زیر پای مادران است. امام راه را برای پیشرفت ما باز کرد و به جامعه ما گفت زنان می‌توانند از عفت خود حراست کنند و در عین حال در تمام مسائل مهم سیاسی و اجتماعی حضور داشته باشند و امروز افتخار ماست که بیش از نیمی از دانشجویان ما دختران هستند.

قسمتی از گزارش آموزش همگانی یونسکو در سال ۲۰۱۵ نشان می‌دهد نگرش مردم ایران به اینکه «تحصیل دانشگاهی برای مردان مهمتر از زنان است» در سال ۲۰۰۰ با مخالفت شصت درصد افراد شرکت‌کننده در نظر سنجی روبرو شده اما در سال ۲۰۰۷ این رقم به ۴۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

۴۷۲۳۳

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
    55 28
    خب مطمئناً در آموزش عالی از پسرا پیشی میگیرن چون سد محکمی به نام سربازی ندارن بعضیاشون حتی 45 بار کنکور میدن کنکور که نه بزرگ تر از کنکور هم از رو میره
    • همایون IR ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
      44 5
      هیچ مسئولی نمیتونه از سربازی دفاع کنه، یعنی یکیشون بیاد از فواید سربازی بگه، چرا کسی نیست ؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
    45 45
    همین موارد باعث شده بیکاری مردان بسیار بالا برود و در نتیجه اعتیاد و دزدی و طلاق و هزار مشکل دیگر گریبان خانواده ها را بگیرد. وقتی دختر یا زنی کار و اتومبیل و مسکن دارد چه احتیاجی به شوهر پیدا میکند. امروزه تز اکثر زنان این است. من خود شاهد چند صد نفر از این افراتد در اداره هستم.
  • بی نام A1 ۰۵:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
    44 28
    بله دختران بیشتر تلاش میکنند ودر تحصیل موفق هستند اما در زمینه اشتغال این مردان هستند از مواهب برتری جنسیتی درجامعه برخوردار می شوند وزنان همچنان نان خور تلقی می شوند نه نان آور زندگی ....
  • بی نام A1 ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
    45 35
    در جایی که هیچ چیزی روی اصول و قاعده نیست و فقط حرف مردم و مدرک و چشم هم چشمی مهم هست این مورد خیلی هم عجیب نیست ... بعد توقع داریم مردانمون معتاد و بیکاره نشن و زنانمون هم زن باشند و فرزندان خوبی تربیت کنن... مطمئن باشید نشدنی هست... چقدر زیباست وقتی میبینیم برخی هنرپیشه های با سابقه هالیوود فقط بخاطر تربیت فرزندشون چند سال از کار کناره میگیرند.
  • اریا A1 ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
    18 16
    از لحاظ این که دختران ایران سطح تحصیلات و دانششون بالا میره عالیه.هم از لحاظ خانواده و هم از لحاظ جامعه سطح سواد بالایی پیدا میکنیم.ولی اینکه بخواهیم نسبت به مردان از لحاظ شغلی فرصت برابری باشه این ظلم به مرد.چون به نظر من خوب نیست مرد بیکار باشه ولی زن سر کار
  • رضا IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
    25 7
    به عقیده من دختر و پسر فرق نداره و این اشتباهه که باهم سر این موضوع کل کل کنند. مهم رشد و پیشرفت کشور است اما برخی مشاغل با روحیات ظریف خانم ها واقعا ناسازگاره مثل مهندسی معادن که باید در اون شرایط سخت کار کنند. البته که مدیریت و مشاغل این چنینی شاسیته افراد کاردان است و تفاوتی بین مرد و زن نیست و مهم میریت قوی وخوب است .
  • نقی IR ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۵
    4 0
    خوش به حال دانشگاه آزاد
  • بی نام A1 ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
    5 8
    آقایان چر اینقدر ظالمید اینهمه استخدامهای فقط مرد که از سالها پیش آغاز شده چند درصد نیروویکار کشور زن هستند.جامعه ای که پیشرفت میخواهد باید اولویت با بهترینها باشد ومگر همه زنان ازدواج میکنند که نفقه بگیرند؟مگر همه زندگیهای مشترک تاآخر دوام دارد؟مگر همه مردان میتوانندبه تنهایی خرج خانه بدهند