گفته می شود که این اولین بار است که بنگلادش چنین پیشنهادی از جانب ایران دریافت کرده و سفیر ایران در داکا، پایتخت بنگلادش، این پیشنهاد را عنوان کرده است.چند ماه پیش، پاکستان و ایران قرارداد احداث این خط لوله را امضا کردند که حدود ۷.۶ میلیارد دلار هزینه دارد.
طبق برنامه های اولیه، قرار بود این خط لوله تا هند ادامه پیدا کند. اما هند به دلیل مشاجرات بر سر قیمت گاز و هزینه انتقال آن و همچنین ظاهرا به دلیل فشارهای امریکا، از ادامه مذاکرات کناره گیری کرد.
خبر در باب وضعیت اجرایی پروژه خط لوله صلح، مبنا و هدف این پروژه و مدعوین جدید آن با هادی نژاد حسینیان،دبیرکل مجمع مجالس آسیایی و معاون اسبق وزیر نفت گفت و گو کرده است.
************
شما یکی از دست اندرکاران اجرایی این پروژه بوده اید، با توجه به این که در ابتدا ایران بازار بزرگ هند را هدف اصلی و نهایی برای طراحی این پروژه تعریف کرده بود حال با کنار کشیدن هند، آیا دعوت ایران از بنگلادش برای پیوستن به پروژه خط لوله صلح در راستای جایگزینی هند صورت گرفته است؟
اولا"بنگلادش خودش گاز دارد. و فکر نمی کنم گاز وارد کند اما شاید در اینده نیاز داشته باشد. ثانیا" ایران می خواهد گاز خود را به فروش برساند، اگر قیمت مناسب باشد، و از نظر سیاسی هم به نفع ایران باشد چه اشکالی دارد؟ البته خود به خود با افزایش فاصله، قیمت نهایی گاز برای بنگلادش بیش از پاکستان است .اخیرا چین نیز برای پیوستن به خط لوله صلح ابراز علاقه کرده بود.
نام گذاری این خط لوله انتقال گاز به خط لوله صلح یک هدف مشخص داشت اما کناره گیری هند از این پروژه ماهیت این نام را زیر سوال برد، نظر شما در این خصوص چیست؟
عده ای معتقد بودند که با احداث این خط لوله رابطه سیاسی هند و پاکستان بهبود پیدا کند و این بهبودی برای منطقه منافعی در بر خواهد داشت . اما اکنون اگر شاهد کناره گیری هند باشیم ایبن نتیجه حاصل نمیشود. ولی به نظر من بعید است که هندی ها میدان گازی پارس جنوبی را به راحتی از دست بدهند.این طرز فکر از ابتدا با مخالفانی مواجه بود، آنها معتقد بودند که بهبودی روابط هند و پاکستان موجب تنش بیشتر این دو کشور با ایران می شود و زمانی که رابطه خوبی میان این دو کشور برقرار نباشد، هر یک به شیوه تلاش در نزدیکی با ایران خواهند داشت.
آیا با کناره گیری هند از پروژه، ادامه کار با پاکستان و برخی دیگر از کشورها به منفعت ایران خواهد بود؟
تا زمانی که قیمت مناسب باشد و از نظر سیاسی هم به نفع ایران باشد ادامه این پروژه قابل دفاع خواهد بود.
آیا احتمال توقف پروژه میان ایران و پاکستان نیز وجود دارد؟
هم پاکستان و هم هند بدنبال اکتشاف گاز در داخل مناطق سرزمینی خود هستند و اگر پیدا شود تا زمانی که قرارداد خط لوله صلح به مرحله نهایی نرسیده باشد امکان کناره گیری پاکستان وجود خواهد داشت.
هزینه های صرف شده در این خط لوله از جانب ایران در این صورت چه نتایجی در بر خواهد داشت؟
در حال حاضر این خط لوله تنها تا ایرانشهر کشیده شده است و در صورت کناره گیری پاکستان نیز کار گاز رسانی به شرق ایران انجام خواهد شد.
انعقاد قرار داد خط لوله صلح در سفارت فرانسه تا چه اندازه واقعیت داشت؟
وزارت نفت این خبر را تکذیب کرده است.
انتقادات شما به روند اجرایی قرارداد خط لوله صلح چه بود؟
اعتراض اصلی من به قیمتی بود که توافق کرده بودند. براساس فرمولی که توافق کرده بودند قیمت گاز بیش از 30 درصد کمتر از قیمت گازی بود که به ترکیه می فروشیم . با فشار افکار عمومی در اثر روشنگری روزنامه ها مجبور شدند فرمول را تغییر بدهند و حالا میگویند این قیمت جدید از قیمت ترکیه هم بالاتر است . اگر این طور باشد که می گویند در این رابطه ایرادی نداریم . مسائل دیگری هم مطرح بود که نمیدانم انها را هم اصلاح کرده اند یا خیر؟ مانند قانون حاکم برقرارداد. یا محل تحویل گاز به هند البته اگر هند بخواهد بپیوندد.
نظر شما