ذاتالکُرسی، خداوند کرسی یا کاسیوپیا از صورتهای فلکی است که در نیمکره شمالی زمین دیده میشود. ذاتالکرسی نخستین بار توسط "عبدالرحمان صوفی رازی" با چشم غیرمسلح رصد شد و مورد مطالعه قرار گرفت. ذاتالکرسی به معنی دارنده کرسی است.
در این تصویر که توسط تلسکوپ فضایی هابل ثبت شده، صورت فلکی "ذات الکرسی"(Ghost of Cassiopeia) توسط ابری از گاز و گرد و غبار احاطه شده است. سحابی که در تصویر نمایان است،" IC ۶۳" نام داشته و ۵۵۰ سال نوری از زمین فاصله داشته و در صورت فلکی ذات الکرسی قرار دارد. به ابر عظیمی از غبار، گاز و پلاسما در فضاهای میانستارهای، سحابی یا میغواره گفته میشود. سحابیها محل تولد ستارهها هستند. شکل خاص این صورت فلکی تحت تاثیر یک ستاره خاص به نام ستاره "گاما ذات الکرسی"(Gamma Cassiopeiae) است.
گاما ذاتالکرسی یا تازیانه یک ستاره است که در صورت فلکی ذاتالکرسی قرار دارد. گاما ذاتالکرسی یا تازیانه یکی از ستارگان شاخص برای تعیین ساعت ستارهای است. براساس بیانیهای از سوی آژانس فضایی اروپا، اگرچه این ستاره چندین سال نوری از سحابی مذکور دور میباشد، اما حضور قدرتمند آن در انفجار تابش احساس میشود. "ستاره زیرغول آبی-سفید"(blue-white subgiant star) دارای جرمی معادل ۱۹ برابر جرم خورشید است و درخشندگی آن نیز ۶۵ هزار بار بیشتر از خورشید است زیرا ۱.۶ میلیون کیلومتر در ساعت چرخش میکند که بیش از ۲۰۰ برابر سرعت چرخش خورشید است. این ستاره توسط یک دیسک از مواد که در طول چرخش آن به طور متناوب با مواد منفجر میشوند، احاطه شده است.
یکی از نکاتی که به درخشندگی گاما ذات الکرسی کمک میکند تابش اشعه ماوراء بنفش از ستاره زیرغول آبی-سفید است.
5656
نظر شما