دیاکو حسینی، مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسی های استراتژیک در گفت و گو با خبرآنلاین به بررسی فضای موجود پس از تهدید ترامپ پرداخته است. حسینی می‌گوید مذاکره در شرایط فعلی یعنی تقدیم کردن ایران به ترامپ.

محمد اکبری: جدال داغ دو رئیس جمهور ایران و امریکا در حالی شکل گرفته است که فضای پس از خروج امریکا از برجام، شرایط جدیدی را برای بازیگران مرتبط با آن ایجاد کرده است. امریکای ترامپ حتی قبل از پیروزی در انتخابات با زبان تند و زننده ای نسبت به ایران و برجام سخن می گفت و در نهایت سیاست خارجی خود در مقابل تهران را با استراتژی تهدید و مقابله شکل داد. واشنگتن در این راستا تلاش کرده است برای فشار همه جانبه بر ایران، روی به صفر رسیدن فروش نفت ایران سرمایه گذاری کند. چیزی که رئیس جمهوری ایران، با زبان نرم به این رویکرد امریکایی ها جواب نداد و هشدار داد فروش نفت یا برای همه با هیچ کس. حالا توئیت تند ترامپ در پاسخ به روحانی بازتاب های بسیاری به همراه داشته است. آیا این وضعیت از برخورد و تقابل سخت میان طرفین حکایت دارد یا یا باید انتظار آرامش پس از این طوفان را داشته باشیم؟
در این باره با دیاکو حسینی مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسی‌های استراتژیک گفت‌وگو کرده‌ایم که از نظر می‌گذرانید:

در رابطه با توییت ترامپ و جدال لفظی ترامپ و روحانی بازتابهای بسیاری شکل گرفت. به نظرتان در چه فضایی هستیم؟ این روند آرامش قبل از طوفان است؟
دولت آمریکا از مدت ها پیش جنگ لفظی با ایران را آغاز کرد و تا کنون بارها از الفاظ نامتعارف و غیردیپلماتیک علیه ایران استفاده کرده است. حتی در نمایش خروج آمریکا از برجام هم سخنرانی ترامپ مملو از عبارات توهین آمیز به کشور و ملت ایران بود و در برابر واکنش آقای روحانی بسیار مودبانه و با لحاظ همه جوانب دیپلماتیک انجام گرفت. باید توجه داشته باشیم که سخنان اخیر آقای روحانی واکنشی حداقلی و همچنان توأم با ملاحظات و آداب مربوطه صورت گرفت و هنوز نمی توان گفت که جنگ لفظی برابر و متوازنی با آنچه دولت امریکا انجام داده جریان دارد.
رئیس جمهور آمریکا حتی از درک این موضوع عاجز است که این رئیس جمهور ایران نبود که دست به تهدید آمریکا زده بلکه صرفاً پاسخی به تهدیدهای مکرر دولت او که چیزی کمتر از اعلام جنگ علیه ایران ندارد، داده است. طبیعتاً کسی نمی تواند و نباید انتظار داشته باشد که رئیس جمهور ایران که مسئول حفاظت از منافع ملی ایران و حفظ شأن و احترام ملت در برابر مداخله ها و اهانت های بیگانگان است، در مواجهه با این حجم سنگین حملات و توهین ها به کشورمان سکوت کند. با این وجود، آقای روحانی به خوبی واقف است که خود را به مواجهه شخصی بی نزاکت و هتاک مانند ترامپ نکشاند و یا احیاناً برخوردهای لفظی را به چنان حدی نرساند که موجب بالا رفتن غیرضروری تنش های ایران و آمریکا شده و دستاویزی برای جنگ طلبان فرصت طلب قرار بگیرد. 

آیا ترامپ واقعا دوست دارد با ایرانی ها وارد مذاکره شود و آیا این ارتباط بین دو کشور میتواند در فضایی برابر شکل گیرد؟
مقامات دولت ترامپ و خود او هیچگاه اشتیاقشان را برای توافق با ایران پنهان نکرده اند اما مسئله اینجاست که توافق مورد نظر آنها، تحمیل یک «قرارداد تسلیم» به ایران است. تا هنگامی که ایالات متحده به این نتیجه نرسد که ایران به تحریم و فشار سرخم نخواهد کرد و یا در برابر تحریم های اقتصادی گرفتار سقوط و فروپاشی نخواهد شد، چرا باید به گفتگو در شرایط برابر تن دهد؟!

کسانی که امروز از مذاکره با آمریکا حمایت می کنند باید بدانند که از نگاه آمریکا مذاکره احتمالی در شرایط کنونی محوری جز شروط دوازده گانه اعلام شده توسط پومپئو نخواهد داشت و نتیجه آن تنها و تنها تسلیم کردن حاکمیت ایران به ایالات متحده است. برخی از این ساده دلان خیال می کنند که گفتگوی ایران و آمریکای ترامپ مشابه مذاکرات با کره شمالی است در حالیکه توجه ندارند که درخواست امریکا از کره شمالی صرفاً مربوط به برنامه های هسته ای و موشکی بود اما آنچه دولت ترامپ قصد پیشبردن آن در برابر ایران را دارد، مربوط به همه ابعاد سیاست داخلی و خارجی ایران است که رسیدن به نتیجه را در بر روی زمین عملاً غیرممکن می کند.

البته این تنها تفاوت این دو نمونه نیست. کره شمالی با داشتن تسلیحات هسته ای، گزینه های پیش روی آمریکا را به شدت کاهش می دهد؛ وحدت سیاسی در آن کشور، امیدواری به تغییر رژیم مشابه آنچه برای ایران تجویز می شود را از میان می برد و چین حداقل در طرف کره شمالی، مهار زیان های ناشی از بدقولی آمریکا در هر توافق با پیونگ یانگ را تضمین می کند. هیچکدام از این شرایط برای ایران وجود ندارد. اگر در این وضعیت، مذاکره ای بین ایران و آمریکا صورت بگیرد، نتیجه حاصله از آن می باید با مذاکره 20 دقیقه ای میان ژاپن و آمریکا بر روی کشتی میسوری در خاتمه جنگ دوم جهانی مقایسه شود؛ یک قرارداد تسلیم بی قید و شرط. ما وقتی به مذاکره با آمریکای ترامپ می توانیم فکر کنیم که دولت آمریکا داوطلبانه و یا از سر ناگزیری، لحن و پیش شرط های امروزش را کنار بگذارد و واقع بینانه به روابط دو کشور نگاه کند. در چنان روزی می توانیم درباره مذاکره با آمریکا تصمیم بگیریم.

سیاست اعلامی ترامپ در مقابل ایران و تهدید او از سوی رسانه ها و نخبگان امریکایی هم مورد تمسخر قرار گرفت‌. ترامپ به یک جنگ برای بالا بردن محبوبیت خودش فکر میکند؟
علت ابتدایی تر، نه تنها تحریف توجهات داخل آمریکا از هیاهوی ناشی از مداخله روسیه در انتخابات آمریکاست بلکه شاید تصور می کند که می تواند از این طریق و ترساندن جامعه نخبگان واشنگتن از شروع جنگی دیگر، آنها را وادار یا تشویق به سکوت و سازگاری بیشتر با دولت خودش کند. ترامپ به هر حال فرمانده کل قوا در آمریکاست و اختیارات لازم برای شروع جنگ دیگری را دارد. او موفق شده که تصویری پیش بینی ناپذیر و جسور را در داخل آمریکا از خودش بسازد و همین کافی است که بلوف های او درون آمریکا حداقل از سوی محتاط ترین افراد، جدی گرفته شود. 

52312

کد خبر 792192

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    91 11
    "مذاکره با شرایط فعلی یعنی تقدیم‌کردن ایران به ترامپ" این اقا یا معنی مذاکره را نمیدونه یا دوست داره خوابی که امریکا برامون دیده تعبیر یشه
  • بی نام IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    حمله صدام یادمون نره: با اینکه صدام جانی به ایران حمله کرده بود ولی چون ما حاضر به مذاکره برای صلح نبودیم جهان پشت اون بسیج شد و ما شدیم جنگ طلب و تحریم. این اشتباهو با ترامپ تکرار نکنید.
  • بی نام IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    73 13
    یه کلام بگین بلد نیستیم مذاکره کنیم و مانند مذاکرات هسته ای همه چیز رو دو دستی تقدیم میکنیم
    • کاظم A1 ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۵
      19 3
      آره فقط جلیلی بلد بود مذاکره بکنه و هیچی نده و همه چیز را بگیره
  • بی نام US ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    40 1
    چه فرقی میکنه که امریکا همه منابع رو قورت بده و اینکه یک عده در داخل همه چیز رو میبلعن و مردم ارامش روانی و امنیت اقتصادی ندارن
  • بی نام A1 ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    8 34
    مذاكره با امريكا يعني اينكه بنشينيم صحبت كنيم و هر چي من گفتم بگو چشم ، با اين قدرت سلطه گر اگر بخواهي مذاكره كني حتما بايد قدرت داشته باشي مثل چين كه دومين اقتصاد جهان است يا روسيه كه هزاران كلاهك هسته اي دارد ، نگاه اينها به كشورهاي ضعيف يك نگاه از بالا به پايين است و به چيزي كمتر از تسليم كامل رضايت نمي دهند،
    • بی نام A1 ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۶
      9 0
      خوب حالا بگو راهکارت برای عدم مذاکره چی هست؟ تسلیم محض در برابر روسیه؟ که خرده نانی برامون پرت کنه؟ وقتی نمی تونیم نفت بفروشیم؟ الان مذاکره نکنیم وقتی مجبور به مذاکره میشیم که چیزی برامون نمونده بد نیست احساساتی نشیم و واقعیت ها رو ببینیم
  • ولید A1 ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    43 1
    بله میفرمایند در این شرایط،مطمئن باشید با این فرمون که داریم میریم یه روز حسرت این شرایط رو خواهیم خورد،تا حالا برنامه ای که باعث بهبود شرایط بشه از کسی ندیدیم ،کل کاری که انجام دادن تهدید بوده و وعده و وعید که هیچ کدومش باعث بهتر شدن که نمیشه بل بدتر هم میشه مخصوصا تهدید
  • حیدر A1 ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    31 3
    خود مثالی که زده ثابت میکنه باید هر چه زودتر مذاکره بشه، ژاپن بعد اون توافق بهشت شد، الان هم که قطب صنعتی و اقتصادیه برای خودش. نتیجه عدم مذاکره هم میشه کوبا و ونزوئلا و کره شمالی.
    • بی نام A1 ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
      8 19
      نه برادر جان، ژاپن با تلاش شبانه روزی مردمش ژاپن شد. بهتره هروقت میخواین از ژاپن و چین مثال بزنین قبلش فرهنگشون رو گوگل کنین. اگ ب توافق باشه لیبی هم توافق کرد ک الان تکه پاره شده.
  • مسلمون A1 ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    10 19
    مگه امریکا از توافق خارج شده؟مگه توافق نکرده بودیم امریکا شش ماه یکبار باید توافق رو تایید بکنه خب الان تایید نکرده این خلاف توافق انجام شده هست؟
  • بی نام A1 ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    40 7
    شاید در مذاکرات مقداری امتیاز بدیم اما در جنگ تمام داشته هایمان نابود می شود
  • بی نام US ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۴
    28 0
    من موندم با کدام پول میخوان بجنگن؟ فروش نفت را قطع کنن ما اتوماتیک نابود میشیم بدون حتی شلیک یک تیر میشیم زمان قاجار با کلی شپش و جزام و وبا...
  • امیر A1 ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۵
    2 28
    پس از مذاکره کردن و حتی تسلیم محض درمقابل آمریکا شدن دوستان به هیچ وجه انتظار ژاپن شدن را از ایران نداشته باشید مگه مصدق یک دولت سکولار لیبرال نبود زیرآبشو همین آمریکایی زدند این قسمت از جغرافیای جهان باید وباید از نظر دکترین نیکسون وآمریکا کشورهایی مصرف کننده محض والبته دولت‌های رفاهی داشته باشند در غیر اینصورت دوباره آمریکا با ایران درگیر میشه شک نکنید
  • بی نام DE ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۵
    38 3
    قبل از انقلاب هم دست امريكايي ها بود بعد ٤٠ نظام اسلامي امد ولي به شخصه با مقايسه و تجربه اين ٤٠ ساله و دوران طاغوت ترجيح مي دهم امريكايي ها نظام را دستشان بگيرند حداقل محيط زيست مملكت را امريكايي ها نابود نكردند.
  • بی نام IR ۰۴:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۶
    13 0
    فن مذاکره بلد باشی , ایران به هیچ کشور بیگانه ای تقدیم نمیشه . چطور کشورهای پیشرفته دنیا مراودات سیاسی و تجاری با همه دنیا دارند و استقلال و تمامیت کشورشون رو هم حفظ کردند اونوقت ما همیشه شعار میدیم که همه دشمن ما هستند ؟؟؟
  • مجتبي A1 ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۶
    12 0
    منافع شما در مذاكره نكردن هستش و منافع مردم در مذاكره كردن. خوب بلد هستين از اب گلالود ماهي بگيريد. اونكه ميگه مذاكره نكنيم حرف شماست و اونكه ميگه مذاكره كنيم حرف ما مردم هستش
  • بی نام A1 ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۶
    8 0
    اخرش مذاکره می کنن
  • رضا A1 ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۶
    0 2
    نظرات کارشناس محترم در کل معقول هستند. شاید ذکر چند مورد مثمر ثمر باشد: 1بررسی ویژگیهای شخصیتی ترامپ گرچه برای تحلیل شیوه های برنامه ریزی و پیاده سازی طرحها هم به صورت کنش و هم واکنش کمک شایانی خواهد کرد. در نظر گرفتن تاثیرات پیرامونی و خارجی بر ترامپ لازمه و تکمیل کننده تحلیل ، برنامه ریزی و عمیاتی کردن موارد است.2ویژگی شخصیتی ترامپ معادل شخصیت یک تبهکار مافیایی است که برای تحقق منافع خود به هیچ قرارداد،قول، قانون و اصلی پایبند نیست. اگر در موارد معدودی ترامپ در زندگی قبل از ریاست جمهوری یا بعد از آن به قانون پایبندی داشته به خاطر نداشتن آلترناتیو بهتر بوده است.3مطالعه قوانین حاکم بر باندهای تبهکار،جنایی و مافیایی در درک شیوه های ترامپ کمک کننده است. اگرچه ترامپ کمتر در مجموعه مافیا قرار
    • بی نام IR ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
      0 0
      مثنوی نوشتی؟ کم گوی و گزیده گوی چون در / تا از کم تو جهان شود پر
  • رضا A1 ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۶
    0 2
    میگیرد چون در شبکه های مافیایی اندازه پارامترهایی مانند اعتبار، غیرت، خانواده و مشابه آن حداقل در ظاهر مساوی با صفر نیست. در ترامپ این موارد حداکثر مساوی با صفر است.4اما در خصوص اهداف ترامپ در خصوص ایران: الف: اهداف بلند مدت امریکا تسلط کامل بر منطقه، انتقال جریان انرژی و کالا و ایجاد یک فایروال میان چین و غرب می باشد. همچنین با تسلط بر ایران، امریکا یک مرحله مهم برای پروژه ایزولاسیون روسیه را انجام داده که راه را برای تضعیف و نهایتا فروپاشی روسیه هموارتر میکند.ب: وسعت جغرافیایی و میزان جمعیت ایران یک مساله است.همچنین ترکیب عوامل غیرت دینی و عرق ملی یک مانع برای پیشبرد اهداف امریکا و اسراییل است.در این خصوص عبارات به نحو دقیق تدوین شده و از کانالهای ترور تبلیغاتی به ذهن مردم خورانده می شوند
  • بی نام A1 ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۷
    3 0
    پس لطفا ایران را به ترامپ تقدیم کنید