بقایای این سازه چوبی عظیم در در ارتفاع 12هزار پایی (4هزار متری) کوههای شرق ترکیه کشف شده و قدمت آنها به 4800 سال پیش میرسد.
این گروه پانزدهنفری اعلام کردهاند با توجه به تخمین عمر این سازهها با روش رادیوکربن تا 99.9 درصد به یافته خود اطمینان دارند.
آنها در این سازه، اتاقهای متعددی یافتهاند که در برخی از آنها تیرهای چوبی وجود داشته که به نظر میرسد جایگاه حیوانات بوده است.
به دلیل دمای بسیار پایین منطقه، بسیاری از بقایا مانند نخ، چوپ و طناب در شرایط خوبی حفظ شدهاند.
قله آرارات، مرتفعترین قله در منطقه خاورمیانه است و از اینرو، بسیاری حدس میزنند کشتی نوح پیامبر روی آن به گل نشسته باشد. نخستین بار، ادعای یک خلبان ناتو که در ماموریت نقشهبرداری از منطقه گزارش داده بود بقایای جسمی شبیه به کشتی را دیده است، این گمانه را تقویت کرد.
تصاویر ماهوارهای نیز وجود سازهای عظیم را در کوه آرارات تایید کرد.
برخی کارشناسان با ذکر اینکه ممکن است این سازه مربوط به محل استقرار انسانها و مثلا یک روستای قدیمی باشد، این ادعا را رد کردند؛ هرچند که برخی دیگر اعلام کردهاند هرگز در طول تاریخ بشر، انسانها در ارتفاع بالاتر از 3500 متر سکنی نگزیدهاند.
مقامات ترکیه تصمیم دارند پیشنهاد ثبت این اثر تاریخی را به عنوان میراث جهانی در یونسکو مطرح کنند و کاوشهای مفصلتر و رسمیتری را برای بررسی این منطقه انجام دهند. اما وضعیت جوی و ارتفاع بالای این کوه، این کار را با دشواری روبرو خواهد کرد.
نظر شما