سال ها است که به عنوان یک معلم و تحلیل گر سیاسی به بیان ادبیات سیاسی در ارتباط با بازگشای هویتی معانی مفاهیم سیاسی و کالبد شکافی دانشواژگان این ساحت از حیات معرفت بشری؛ کوشا هستم. بارها بیان داشته ام که تنش زدایی به عنوان یک دانشواژه ی پرپهنا دارای ژرفای قابل پروایی است.

تنش زدایی را در مقام تمثیل به روردرویی کشتی گیران فرنگی تمثیل نموده ام که در روی تشک کشتی دست بر زیر بغل یکدیگر فرو می برند تا قدرت مانور یکدیگر را کاهش دهند؛ اما، مشاهده گران ناآگاه به رموز کشتی از بیرون تشک؛ اینگونه برداشت می کنند که دو کشتی گیر یکدیگر را به آغوش کشیده اند.{اینجا}

اصطلاح «تنش‌زدایی»‌که فرانسوی‌ها به آن «Détente» می‌گویند، برای نخستین بار در دهه 1960 وارد عرف روابط بین‌الملل شد. این اصطلاح هنگامی رایج شد که آمریکا و شوروی سابق، دریافتند که ادامه مناسبات تشنج‌آلود در روابط فی‌مابین به سود هیچ‌یک از آن ها نیست. بنابراین رهبران سیاسی دو کشور درصدد برآمدند با تخفیف تنش در تعاملات خویش، به یکدیگر نزدیک شوند. برقراری «خط داغ» (Hot line) یا «تلفن قرمز» در سال 1963 بین کرملین و کاخ سفید که سران دو کشور بتوانند با بهره‌گیری از آن در کمترین زمان ممکن به گفت‌وگو با یکدیگر و رفع سوءتفاهم‌های احتمالی بپردازند از جمله اقدامات انجام شده در راستای سیاست «تنش‌زدایی» بین بلوک شرق و غرب بود.

اصطلاح «تنش‌زدایی» به رغم پیشینه بلندمدت تاریخی خود، در کشورمان قدمت چندانی ندارد. تنش‌زدایی در روابط خارجی ایران با کشورهای جهان، عملا از زمان ریاست‌جمهوری آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی آغاز و سپس از سوی حجه الاسلام سیدمحمد خاتمی به عنوان راهبرد اصلی سیاست خارجی کشور، مطرح و پیگیری شد.

بازسازی روابط بین المللی ایران که در جریان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی آسیب‌هایی دیده بود، از اولویت‌های انکارناپذیر دوران سازندگی به شمار می‌رفت، چرا که به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد کشور، پس از سالها رکود و تحقق شعار سازندگی، نمی‌توانست بدون داشتن روابط سالم و قابل اطمینان با جهان خارج عملی شود. بنابراین هاشمی رفسنجانی بدون اینکه رسما سیاستی به نام تنش‌زدایی را تعریف و اعلام کند، ناگزیر بود برای ساماندهی به راهبرد اعلام شده‌اش، یعنی «سازندگی»، سیاهی‌های نشسته بر روابط بین‌الملل نظام را بزداید. بنابراین، شاید بتوان چنین گفت که سیاست تنش‌زدایی آیت الله، در راستای شعار سازندگی قرار گرفت و بدون آنکه استقلالی داشته باشد، به تبع آن پیش رفت.

اعتماد سازی یا اقدامات اعتمادساز، از محورهای بنیادین تنش زدایی است. اعتماد سازی در اینجا یعنی استفاده از مجموعه وسایلی که با آن سوءتفاهم های انباشته شده در ذهن دولت ها پاک شود و جای خود را به اعتماد متقابل دهد. بر همین اساس است که سویه گیری های زیر به عنوان مهم ترین اصول تنش زدایی مورد پروا قرار گرفته است:
*ضرورت جلوگیری از درگیری ها.
* نیاز اجتناب ناپذیر طرفین به خویشتن داری.
*محکوم کردن تلاش هایی که از بحران ها به منظور دستیابی به امتیازات یکجانبه سوء استفاده می کنند.
*صرفنظر کردن از ادعای برتری‏ جویی. ‏
* اعلان آمادگی طرفین به اجرای اصول جدید در روابط بین الملل و همکاری متقابل جهت تحکیم روابط درازمدت.
* آمادگی جهت همزیستی مسالمت آمیز در تحمل هر نوع شرایط سخت جهت تحقق این ایده.
*پذیرش کثرت گرایی سیاسی و اقتصادی.
به این ترتیب می توان مورد های زیر را از مشخصات و ویژگی های تنش زدایی دانست:
*تنش زدایی در تئوری و عمل به معنا و مفهوم خاتمه دادن تیرگی روابط و ایجاد تفاهم از طریق بحث و گفتگو می باشد. بر این اساس، تنش زدایی یک راه حل نهایی به منظور رفع تنش ها نیست بلکه یک حالت فی مابین است که در برگیرنده عناصری از همگرایی و واگرایی است.
* در تنش زدایی ملاحظات ایدئولوژیک متعارض که به تشدید رقابت کمک می کنند، به تدریج اعتبار خود را از دست می دهند و اشتراک منافع نظامی، سیاسی و اقتصادی جای آن را می گیرد. ‏
* در تنش زدایی خویشتنداری بیشتری نسبت به نظام سیاسی و اجتماعی طرف مقابل مشاهده می شود.
* تلاش برای رفع مشکلات داخلی(عمدتا اقتصادی) و ترمیم وجهه بین المللی، از عوامل مهمی هستند که کشورها را به سمت اتخاذ سیاست تنش زدایی سوق می دهند. ‏
* در تنش زدایی ضمن اینکه طرفین در دفاع از اصول و مواضع خود کوتاه نمی آیند، قابلیت انعطاف تاکتیکی با آمادگی برای سازش های مورد قبول طرفین، سمت گیری به سوی گفتگو و حسن تفاهم به جای رویارویی را از خود نشان می دهند. ‏
* تنش زدایی متضمن پذیرش این واقعیت است که مسئولیت مشکلات موجود بر دوش کشورهای مختلف قرار دارد.
* تنش زدایی می تواند زمینه استفاده از تسهیلات بین المللی و نیز مطرح شدن یک کشور در دنیا و پیدا کردن جایگاه شایسته در عرصه بین المللی را فراهم کند.
به نظر می رسد:
از منظر ادبیات دینی در حوزه سیاسی نیز تنش زدایی با عنوان "نرمش قهرمانانه"، به صلح امام حسن ع نیز اشاره داشته است {اینجا} سنت ابتلاء در ادبیات دینی به راحتی نشان می دهد که سیاست همواره در چارچوب بافت های موقعیتی context of situation ، متفاوت تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های گوناگون به خود می پذیرد.
امید دارم در پرتو فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ دیگر هر که بر اساس تخصص به بیان مطالبی جون تاثیر گذاری تحریم ها پرداخت. و یا بر اساس آموزه های تخصصی خود از نرمش های قهرمانانه با زیان تخصصی آن به بیان سخن نشست واداده و غرب زده تلقی نشود. همین امروز یکی از مهم ترین نمایندگان عرصه ی سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی که پیش از این در گفتگوهای سال های پیش با خود من در جهان سیاست تحریم ها را بی تاثیر خوانده بود فرموده اند: در صورت رفع تحریم‌ها، غنی‌سازی 20 درصد متوقف شود. این در حالی است که همان روزها در برابر همین معنا، حداقل آب نبات چوبی ای!!! می توانستیم دریافت کنیم.
این ها نشان می دهد که زمان آن رسیده است تا اهمیت بخشیدن به ادبیات سیاسی و تخصص های ناشی از آن به شکلی جدی تر در دستور کار قرار گیرد نگاهبانی از سیاست معطوف به عظمت ملت ایران را باید به کسانی سپرد که تعهدشان را در خدمتگذاری متخصصانه نشان می دهند نه بعضی از مردانی که با دست بوسی های چاپلوسانه برای حفظ منافع شخصی اشان؛ رادیکالیسم نقابدار را به استخدام می گیرند. واقعیت ها را پنهان می کنند و در موقع آشکار شدن رموز خود را پرچم به دست در جلوی صف قرار می دهند.

برای مشاهدۀ وبلاگ مهدی مطهرنیا اینجا کلیک کنید 

کد خبر 313516

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    48 9
    نرمش قهرمانانه که افتخارآفرین و باعزت همراه باشد نه اینکه بعدش با واقعه ای کربلاگونه همراه شویم
    • سعید EU ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      6 3
      قیاس ات مع الفارق است
  • بی نام US ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    رابطه ایران با آمریکا بله+++++ خیر------
    • یک رفیق قدیمی IR ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
      22 71
      با این کد خدا هم رابطه داشته باشیم ببینیم چی مان اضافه میشه
  • بی نام IR ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    14 99
    اسم تسلیم رو نرمش قهرمانانه نگذاریم!
    • بی نام A1 ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
      77 4
      اسم نرمش قهرمانانه را تسلیم نگذاریم!!
    • محمد IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      6 0
      به خدا اگر نفع همین هایی که الان آمریکا را شیطان بزرگ میدانند در برقراری رابطه با آمریکا باشد حتی دست شیطان بزرگ را خواهند بوسید، ولی ببینین الان که رهبری هم از نرمش قهرمانانه حرف میزنن دوباره همین ها که منافع خودشون رو در خطر میبینن به اون میگن تسلیم شدن. حتی اگه رهبر این عبارت نرمش قهرمانانه را به کار برده باشن بازم براشون فرقی نداره. همه میدونن که منظور من چه کسانی هستند. همونهایی که خودشون رو سرباز اقتصادی اسم گذاشتن. همونهایی که به اسم تندروی به اسم مقاومت،به اسم ایستادکی و اینکه تا آخر ایستاده ایم خون مردم خودشون رو تو شیشه کردن تا جیبهای خودشون رو پر کنن.
  • سیامک A1 ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    78 1
    بسیار منطقی است خداکنه هر چی برای ملت ایران موجب ارامش می شود همون شود.
  • بی نام A1 ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    53 1
    درخت دوستى بنشان كه كام دل ببار آرد نهال دشمنى بركن كه رنج بيشمار آرد
  • بی نام DE ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    75 7
    خوبه که بعد از 16 سال به حرف خاتمی رسیدید
    • بی نام EU ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      15 4
      من یادمنمیاد رهبری در آن زمان مخالفتی با گفتگو تمدنها داشته. معمولا رهبری همیشه با ریاست جمهوری راه اومده و از مواضعش که مواضع ملته حمایت کرده. امروزه هم که آقای روحانی دنبال گفتگو هستند ایشان با عبارت نرمش قهرمانانه داره راه رو برای اعتراض اصولگرا ها میبنده. به نظرم بحث آقای خاتمی و رسیدن به ایشون نیست. باور کنید اگر همین جملات رهبری نبود امروز یه عده میگفتند اگر اوباما بیاد بهش گوجه پرت میکنیم. و مطمینم اگر مردم از اقای جلیل حمایت میکردند الان رهبری هم بر مقاومت تاکید میکرد تا از ایشات حمایت بشه. متاسفانه دولت قبلی هر کاری کرد گفت امام زمان و رهبری در صورتی که اینطور نبود. این رو هم بگم الان اصولگراها به خاتمی نرسیدندو میگن مقاومت ولی این جمله رهبری ساکتشون کرده.
  • ناشناس A1 ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    59 1
    خوب است که اندکی فضا برای گفتن این حرف ها باز شده است . خوب و حتی عالی بود.
  • بی نام IR ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    0 0
    ملت ایران به چین و روسیه اعتماد ندارند
  • احمد RU ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    4 3
    خوب است هميشه به اشتباه خودمون اعتراف كنيم
  • بی نام A1 ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    11 2
    هشت سال ....... کاری های احمدی نژاد پس تحت نظر کی بود؟
  • بی نام A1 ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    13 1
    از رهبری ممنونیم که به خرد جمعی احترام گذاشته و راه رو برای تحقق اراده ملت باز می کنند
  • بی نام IR ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    0 0
    !
  • سایه IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    0 0
    آقای مطهرنیا از مطالب شما نهایت استفاده را می برم فقط یک خواهشی از شما داشتم لطفا در نوع ادبیاتی که بکار می برید اندکی تجدید نظر بفرمایید چون مواقعی می رسد که واقعا درک مطلب برای بنده بسیار سخت می شود ممنون
  • مطهرنیا A1 ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    1 1
    سایه ی بزرگوار از لطف شما ممنونم . من تلاش دارم ادبیات خاص خود را در جامعه ی هدفم گسترش دهم . با شما موافقم. بسیار خشنود می شوم در جاهایی که اشکال دارید پرسش نمایید تا در حد توانایی پاسخ گویم. در همین حال، بدانید گاه همین نوآوری ها و سخت گویی ها است که نه تنها امنیت ساز است؛ که موجب سخت کوشی در فهم واژگان تخصصی ای می شود که موضوع مورد بحث نیازمند آن است. همین تنش زدایی اگر از همان آغاز مورد توجه قرار می گرفت و سختی فهم آن توسط دوستان هموار می شد؛ شاید خیلی از هزینه های امروز را نمی پرداختیم.
  • همسایه A1 ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    0 0
    جناب مطهرنیا من هم با سایه موافقم . ولی با توجه به توضیحتان فکر می کنم باید انتظار این را داشته باشید که بعضی از افراد در این رابطه برای شما نقد داشته باشند. پس باید صبر طولانی داشته باشید
  • علی GB ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    2 0
    این حرف دقیقا همان کاری است که امام در پذیرش قطعنامه انجام دادند
  • ملت ایران A1 ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    1 0
    به امید برقراری ارتباط با احترام و منافع متقابل.
  • بی نام AU ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    3 0
    پیرو خط رهبر به پیش..ممنون رهبر..عاشقتم آقا