آذرجزایری: در حالیکه بیش از 70 ماه از اجرای فاز 15 و 16 پارس جنوبی می گذرد مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از افتخار راه اندازی پالایشگاه این دوفاز در جهت شیرین سازی گاز خبر می دهد. اگرچه این خبر می تواند در جایگاه خود خبری شیرین باشد اما در شرایطی که قطر بیش از 2 و نیم برابر ایران از گاز این میدان برداشت می کند و با توسعه بخش خشکی امکان استخراج گازاز این میدان فراهم نمی شود؛ این خبر چندان خوشایند نیست.
از سویی دیگر در حال حاضر گاز ترش فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی که قراراست از این پس به پالایشگاه فاز15و16 انتقال داده شود در پالایشگاه های فجر جم و بیدبلند شیرین سازی می شود و دیگر نیازی به توسعه پالایشگاه دیگر برای شیرین سازی گاز نبوده است.
در عین حال توسعه پارس جنوبی در دو بخش دریایی و خشکی انجام می گیرد که درشرایطی که گازی از دریا به خشکی انتقال داده نشود بخش خشکی عملا بلااستفاده خواهد بود.
بر اساس استانداردهای تعریف شده در شرکت ملی نفت ایران یک فاز استاندارد پارس جنوبی شامل حفاری چاه در خلیج فارس، طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی سکو و خطوط لوله دریایی بهمنظور انتقال و پالایش اولیه گاز و سپس احداث پالایشگاه ساحلی شامل مخازن ذخیرهسازی، ردیفهای شیرین سازی و واحدهای یوتیلیتی برای تامین آب، بخار و سرویسهای جانبی است.
بنابراین به نظر می رسد مسئولان نفتی در شرایطی که این صنعت با کمبود منابع مالی مواجه است و اغلب پیمانکاران این منطقه از نبود نقدینگی در جهت پیشبرد اهداف پروژه ها گلایه می کنند بهتر است بودجه توسعه بخش خشکی را به بخش توسعه دریایی و استخراج گاز تخصیص دهند تا در این صورت بتوان حداقل برداشت را از این میدان مشترک داشت.
به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، گاز ترش فازهای 6،7و8 پارس جنوبی به پالایشگاه فازهای 15 و 16 انتقال می یابد و از این طریق شیرین سازی گاز انجام می شود.
طرح توسعه فاز 15 و 16 پارس جنوبی وارد هفتمین سال اجرایی خود شده و با گذشت بیش از 70 ماه هنوز امکان استخراج گاز این فازها ممکن نشده است.
در حال حاضر پیشرفت ساخت پالایشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبی به حدود 92 درصد رسیده است به طوری که تاکنون تعدادی از مخازن ذخیره سازی و برخی واحدهای یویتیلتی در مدار بهره برداری قرار گرفته اما هیچ یک از ردیفهای شیرین سازی گاز آماده راه اندازی نیستند.
در بخش حفاری چاههای دریایی هم اکنون هیچ یک از 24 حلقه چاه گاز دریایی به طور کامل تکمیل نشده و با وجود فعالیت 2 دستگاه دکل دریایی اما پیش بینی میشود تا پایان فصل تابستان امکان تکمیل تعدادی از این چاههای دریایی فراهم نشود.
اما ساخت، نصب و راه اندازی سکوهای دریایی فاز 15 و 16 چالش برانگیزترین بخش این مگا پروژه گازی است به طوریکه با وجود نصب پایه سکوها اما هیچ یک از سکوهای دریایی در یارد بندرعباس ساخته نشده و تاکنون برای نصب در دریا حمل نشده است.
در حال حاضر به دلیل عدم به موقع تامین برخی از قطعات، ساخت و تکمیل سکوهای فاز 15 و 16 پارس جنوبی در یارد خرمشهر به صورت لاک پشتی در حال انجام است و با توجه به روند پیشرفت اجرایی امکان ساخت و نصب این سازههای غول پیکر در سالجاری وجود ندارد.
این درحالی است که دولت نهم اجرای فازهای جدید پارس جنوبی را براساس قراردادهای 35 ماهه به امضاء رساند در حالیکه اخیرا مسوولان نفتی با این استدلال که سعی بر این بوده که 35 ماهه به اتمام برسد اما اگر 40 ماهه هم به اتمام برسد بازهم یک برد برای کشور محسوب می شود تاخیر در بهره برداری از این فازها را توجیح کرده اند.
در سفر فروردین ماه سال 90 رهبر معظم انقلاب به پارس جنوبی، موسی سوری مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با ارائه گزارش در مقابل ایشان بر افتتاح فازهای 15،16 و 17،18 در همان سال تاکید کردند.
مسوولان نفتی وضعیت پارس جنوبی را رویایی جلوه دادند اما امروز پس از گذشت دو سال هیچ یک از آن رویاها نه تنها به واقعیت نپیوسته بلکه به نظر می رسد در سالجاری نیز محقق نشود.
درعین حال موسی سوری مدیرعامل سابق شرکت نفت و گاز پارس پس از چند ماه برکناری از این سمت در گفت وگو با یکی از خبرگزاری ها وضعیت مدیریت این دو فاز را به نقد کشیده است. وی که خود در سال 90 وعده افتتاح این دوفاز را داده بود و تنها چند ماه از برکناری وی از این سمت می گذرد تاکید می کند:طرح توسعه فاز 15 و 16 پارس جنوبی 72 ماهه شده و تاکنون بیش از 22 ماه تاخیر در راه اندازی این فاز مشترک گازی حاصل شده است.
مدیرعامل سابق شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: از سال 1389 تاکنون بارها نسبت به راه اندازی پالایشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبی وعده داده شده که تاکنون هیچ یک محقق نشده است.
39221
نظر شما