وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز انتشار کتاب «دیپلماسی»، آخرین گفت‌وگوی اختصاصی منوچهر متکی در کسوت وزیر امورخارجه را صادر کرد.

به گزارش خبرآنلاین، انتشارات سیمای شرق پس از انتشار کتاب «صراحت‌نامه» آیت الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که در آن وی برای اولین بار برای کناره‌گیری از قدرت اعلام آمادگی کرده بود، آخرین گفت‌وگوی منوچهر متکی قبل از برکناری‌اش توسط محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور از رأس وزارت امورخارجه را نیز روانه بازار کتاب خواهد کرد.

رئیس‌جمهور که در روز 8 شهریور 88 و به هنگام معرفی متکی برای اخذ رأی اعتماد از مجلس شورای اسلامی برای ادامه وزارتش در امورخارجه به مجلس گفته بود: «آقای متکی فردی متعهد، مومن ، انقلابی و حرفه‌ای هستند و به فنون دیپلماسی تسلط کامل دارد، ایشان زحمات فراوانی را متحمل شده است که ان‌شاء‌الله با حضور مجدد ایشان تحول در وزارت خارجه جاری خواهد شد.» در تاریخ 22 آذر 89 و به هنگام حضور متکی در سنگال برای انجام مأموریت کاری، وی را برکنار کرد!

بنابراین گزارش، این مصاحبه اختصاصی با منوچهر متکی 42 ساعت قبل از برکناری او از سمت وزیر امور خارجه و یک ساعت قبل از آخرین دیدار او با رئیس‌جمهور انجام شد. وی در این گفت‌وگو در خصوص برخوردهای قبلی خود با کاندولیزا رایس، وزیر سابق امور خارجه آمریکا، میزان و نحوه ارتباط متکی با رئیس‌جمهور، برعهده گرفتن بخشی از وظایف وزارت امور خارجه توسط رئیس‌جمهور، پشت پرده بیانیه تهران که با رایزنی‌های ترکیه و برزیل صادر شد، روابط با کشورهای آفریقایی و موضع ایران در مقابل گامبیا، تذکر جدی وزارت امور خارجه به قوه قضائیه، تأثیرپذیری خبرنگاران داخلی از رسانه‌های خارجی و... سخن گفته است. 


متکی در این گفت‌وگو در خصوص ماجرای سلام و علیک خانم کلینتون با او در بحرین گفته است: ما در جلسه‌ای بودیم که میزبان‌مان ولیعهد بحرین بود و بنابراین به احترام کشور دوستمان طبیعی بود وقتی در اجلاس شرکت کرده‌ایم، در میهمانی آنها هم شرکت کنیم. در سال‌های قبل معمولاً در این جلسه ولیعهد بحرین صحبت می‌کرد. این‌بار سخنران ویژه مراسم، وزیر امورخارجه آمریکا بود. در چنین جلسه‌ای طبیعی است که برای ما مهم‌ترین نکته این بود که ببینیم او چه می‌گوید. به تناسب نکات و مطالبی که مطرح می‌کرد، ما باید توشه فردای خودمان را تنظیم می‌کردیم. فردای آن روز من سخنرانی داشتم. آن میهمانی جلسه اصلی گفت‌وگوی منامه نبود، تنها یک سخنرانی بود و ایشان به‌عنوان یک سخنران دعوت شده بود و از طرف دیگر، ایشان خیلی تلاش کرد راحت صحبت کند، خیلی تلاش کرد محترمانه صحبت کند. شاید قوی‌ترین کلمات را به‌کار گرفت برای اینکه به رسمیت شناختن حق ایران را در موضوع هسته‌ای مورد تأیید و تأکید قرار دهد اما در عین حال بخش‌هایی از حرف او هم از نظر ما مورد پذیرش نبود.

وی در خصوص انتقادهایی که در مورد غذا خوردن متکی در حین سخنرانی وزیر امور خارجه آمریکا مطرح شده بود، گفت: احیاناً آب خوردن یا پیش غذا خوردن به هنگامی که هنوز شام رسمی شروع نشده یک چیز طبیعی بود اما فیلمبردار حساس شده بود و سعی می‌کرد که از این صحنه‌ها تفسیر خاصی کند. براساس آن چیزی که در منش و رفتار بنده وجود دارد، قصد بی‌احترامی نداشتم. نحوه نشستن ما به‌گونه‌ای بود که ایشان در منتهی الیه دست راست من بود و اگر می‌خواستم دائماً ایشان را نگاه کنم، باید سرم را بر می‌گرداندم تا به طرز خاصی قرار بگیرم. ترجیح دادم که گوشم به سمت ایشان باشد و حرف‌هایشان را بشنوم.

ما معمولاً با کسانی مراوده رسمی داریم، رفیق هستیم و گفت‌وگو می‌کنیم. نوعاً دیپلمات‌ها اینطورند. همه کسانی که آنجا بودند، با آنها مراوده داشتیم اما با آمریکا واقعیت اینست که مراوده‌ای نداریم. ضمناً ایشان خانم هم بود. یعنی ضمن آنکه مراوده نداشتیم، خانم هم بود. من با افراد مختلف دست دادم؛ بعد که عبور کردم، پادشاه اردن آنجا بود. من چند بار با ایشان ملاقات داشته‌ام، خیلی طبیعی است که من با ایشان حال و احوال داشته باشم. وقتی با آخرین وزیر امور خارجه حال و احوال کردم تا بیایم پیش پادشاه، ایشان وسط ایستاده بود. ایشان یک سلام و احوالپرسی در حد دو، سه کلمه کردند و بنده هم در واقع جواب سلام را در یک کلمه به ایشان دادم. شاید ایشان نشنید ولی من جواب سلام ایشان را دادم و بلافاصله هم رو کردم به پادشاه اردن و با هم دست دادیم و حال و احوال کردیم. در مناسبات ایران و آمریکا سنگلاخ ایجاد شده است.»

کتاب «دیپلماسی» با قیمت2500 تومان در قطع پالتویی منتشر خواهد شد.

6060

کد خبر 300985

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    شما شخصا در اضافه کردن سنگ وکلوخ به این سنگلاخ کلی تلاش فرمودید ... پشیمانی چه سود؟
  • محمد IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    جنایات آمریکا علیه ایران از شماره در رفته کودتای 28 مرداد-کاپیتولاسیون- کشتن دانشجویان در 13 آبان- حمایت از شاه- لانه جاسوسی - کودتای نوژه- حمایت از منافقین و کشتن 16000 نخبه ایرانی- حمایت از صدام و کشتار 250000 از بهترین جوانانمان- تحریم های فلج کننده ی چند ده ساله-حمله به فاو وکشتار ایرانیها-حمله به هواپیمای مسافربری ایران- حمله به سکوهای نفتی ایران -- حمله سایبری به تاسیسات هسته ای -ایجاد فتنه های قومی و صدها مورد ریز و درشت... ما گول ظاهر کراوات زده و سرخ و سفید این آدم خوارها رو نمیخوریم
    • منصور نوین IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
      22 0
      همه این ها که گفتی درست ولی "کشتن 16000 نخبه ایرانی" رو از کجا آوردی؟ ضمنا قضیه تذکر وزارت خارجه به قوه قضاییه که تو خبر گفته شده چی بوده اگه کسی میدونه توضیح بده
    • بی نام A1 ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
      6 0
      اشتباه مثبت دادما
    • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
      34 3
      همه اینا رو با جنایات روس و چین مقایسه کن
    • بابک EU ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
      17 2
      بنده خدا اگه اینجوره که از مغول و ترک و انگلیس و پرتغال و از همه مهمتر روسیه و آخریش که همین چین که ما رو )...(! نباید گذشت
    • رضا A1 ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
      5 0
      این که گفتی انگلیسی های بی )...( بودن(برگرفته از سریال کیف انگلیسی)
  • ارسطو IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    90 2
    اقای متکی ما منتظر شنیدن ماجرای سنگال از زبان شما هستیم
  • بی نام IR ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    91 5
    من متنو نخوندم ولي آخه اين يعني چي؟ خب سلام عليك كرده چيه مگه؟‌ آدم نميتونه با يك آمريكايي سلام عليك كنه؟ چيه بابا اين آمريكا رو اينقدر تابو كردينش؟ حيف نيست كشور به اين پيشرفته اي منظمي داراي تكنولوژي داراي هنر اينقدر باهاش بدين و حتي سر سوزني نميخواين باهاش رابطه داشته باشين؟ از ژاپن كه خودش مهد وطن پرستيه ياد بگيرين از خود آمريكا كه سرش بمب هسته اي ريخت استفاده كرد تا رسيد به اينجايي كه مي بينيد!
  • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    41 2
    تعصب بيش ازحد وافراطي بودن درهرچيز ازنظر تمامي عقلا مردود است آمريكاهم كشوري است مثل سايركشورها ما بايد حداقل تخاصم ظاهري نداشته باشيم حالا روابط پيش كش