همه میگویند تعدادشان زیاد شده؛ زن و مرد و پیر و جوان هم ندارد. میگویند تعدادشان به یکمیلیون و 200هزارنفر رسیده و سن کسانی که هر روز وارد چرخه آن میشوند روز به روز در حال پایین آمدن است. حالا چندسالی میشود که مسئولان وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی و ستاد مبارزه با موادمخدر زنگ خطر را درباره وضعیت اعتیاد در کشور به صدا درآوردهاند؛ مسئولانی که خودشان این روزها میگویند آنقدر تعداد کسانی که متولی اعتیاد در کشور شناخته میشوند، زیاد است که همین هم خودش شده قوز بالای قوز.
توپ اعتیاد حالا سالهاست که هر وقت حرفی دربارهاش زده شده، بین زمینهای مسئولان مختلف پاسکاری میشود. یکی میگوید باید معتادان را گرفت و از این طریق تعداد آنها را کم کرد، یکی میگوید باید جلوی معتاد شدن افراد را گرفت و مسئول این موضوع را بهزیستی میداند و دیگری میگوید که این وزارت بهداشت است که باید سیاستهای کنترل وضعیت اعتیاد را تدوین کند. همینها هم است که باعث شده دیگر داد خود این مسئولان هم دربیاید و چندمتولی بودن امور مربوط به اعتیاد را از دلایل اصلی کنترل نشدن آن در کشور بدانند. یکی از این مسئولان، معاون بهداشتی وزیر بهداشت است.
او دیروز به «فارس» گفته است که برنامه مشخص و ادغامشدهای برای کنترل اعتیاد در کشور وجود ندارد و اشکال کار مسئولان در مبارزه با اعتیاد را چندمتولی بودن این موضوع در کشور دانسته است: «این مسئله در کشور هزار متولی دارد و به همین علت هم حل نمیشود. ما دچار یک نوع نابسامانی در ارائه خدمات کنترل اعتیاد در کشور هستیم که یکی باید پیدا شود و این نابسامانی را حل کند.»
فاطمه رخشانی آمار اعلام شده درباره تعداد معتادان را هم مخدوش دانسته است: «آمار یکمیلیون و 200هزار معتاد که قبلا اعلام شده و رشد صفر درصد سالانه را نشان میدهد نیز نمیتواند با واقعیات جامعه ما منطبق باشد. البته اگر به روش نمونهگیری باشد، میتواند درست باشد اما اغلب آمارگیریها به روش خوداظهاری است و تعداد کمی از افرادی که موادمخدر مصرف میکنند، این مسئله را اعلام میکنند. درباره آمار اعتیاد مسئله این است که تعریف و معیار وزارت بهداشت با مثلا بهزیستی و ستاد مبارزه با موادمخدر درباره تعریف اعتیاد فرق میکند به همین علت هم آمارها متفاوت میشود.»
او گفته است که «آمار اعتیاد کشور ما چه کم باشد و چه زیاد باشد، همواره رسیدگی به آن اولویت وزارت بهداشت است و یکی از اقدامات ما برای کنترل اعتیاد شناسایی افراد معتاد و تحت درمان قرار دادن آنهاست.»
با این حال او گفته که «مسئله اعتیاد، مسئلهای نیست که به تنهایی به وسیله وزارت بهداشت حل شود، همکاری نیروی انتظامی، دستگاههای فرهنگسازی، کاهش دسترسی، کنترل مرزها و حمایت قضایی را هم نیاز دارد.»
اما این فقط معاون بهداشتی وزیر بهداشت نیست که درباره وضعیت کنترل اعتیاد در کشور و تعداد معتادان در چندوقت اخیر گلایه کرده است. همین چندوقت پیش بود که حسن تامینی نماینده مردم رشت و سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از آماردهی با انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت در اینباره گلایه کرد و گفت که اعضای کمیسیون بهداشت مجلس از آمارهای ارائه شده در زمینه اعتیاد گلهمندند و بارها به متولیانی که در بخش آسیبهای اجتماعی، بهویژه در بحث اعتیاد مسئولیت دارند، تذکر دادهاند که آمار درستی از اعتیاد ارائه نمیکنند.
آمار یکمیلیون و 200هزارنفری معتادان در کشور در حالی از زبان مسئولان اعلام میشود که در یکی از روزهای آخر سال 91 بود که سعید صفاتیان، ﻣﺪﻳﺮکل ﭘﻴﺸﻴﻦ درمان در ﺳﺘﺎﺩ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺑﺎ ﻣﻮﺍﺩ ﻣﺨﺪﺭ ﺁﻣﺎﺭ ﻭﺍﻗﻌﯽ، ﺗﻌﺪﺍﺩ ﻣﻌﺘﺎﺩﺍﻥ در ایران را سهمیلیون و 600هزار نفر اعلام کرد.
او گفت که «در حوزه درمان» هماکنون «70هزار نفر از معتادان به موادمخدر درحال درماناند که میشوند 50درصد از آمار رسمی معتادان درمان؛ در حالی که پیشرفتهترین کشورها بیش از 25درصد از معتادان خود را نمیتوانند درمان کنند و ما هم استثنا نیستیم و به همین دلیل با محاسبه ضریب افرادی که درمان میشوند تعداد معتادان سهمیلیون و 600هزار نفر خواهد بود.»
45301
نظر شما