مدال نقره در مقایسه با مدال برنز جایگاه بالاتری دارد. بنابراین انتظار اولیه این است که رضایت بیشتری هم به دنبال داشته باشد. اما به برنده‌های رتبه دوم و سوم مسابقات نگاه کنید. به نظرتان کدام خوشحال‌تر است؟ می‌دانید چرا؟

بهنوش خرم‌روز: بازی‌های المپیک، مجموعه‌ای بی‌نظیر برای رقابت افراد از فرهنگ‌ها، آموزه‌ها،‌ اعتقادات و نژادهای مختلف دنیاست، شرایطی که همه و همه در کنار هم قرار می‌گیرند و البته نمونه بسیار جالبی است برای محققینی که در مورد احساسات و رفتار آدمی مطالعه می‌کنند.
هر بازی، ‌نهایتا برندگان و بازندگانی خواهد داشت. در نگاه اول، برنده‌ها باید از همه خوشحال‌تر باشند، چرا که مدال المپیکی را به دست آورده‌اند که بقیه در واقع آن را از دست داده‌اند. خیلی ساده اگر به موضوع نگاه کنیم،‌ مدال طلا از همه بهتر است و برنده آن هم باید خیلی خوشحال باشد،‌ بعد از آن برنده مدال نقره قرار دارد که رتبه دوم را به دست آورده، ‌و در آخر هم برنده برنز قرار می‌گیرد. اما شاید این برداشتی است که بینندگان و طرفداران دارند. وقتی تیم مورد علاقه ما دوم می‌شود، بیشتر خوشحال می‌‌شویم تا این که سوم شود. اما در بین خود ورزشکاران هم همین‌طور است؟ برنده مدال نقره از برنده مدال برنز راضی‌تر و خوشحال‌تر است؟ محققین بر این باورند که در واقعیت اصلا این‌طور نیست.
برنده مدال برنز شنای پروانه 100 متر مردان المپیک امسال،‌ برندن هنسن آمریکایی در پایان مسابقه و با دریافت مدال خود گفت: «این درخشنده‌ترین مدال برنزی است که می‌توانید در کل زندگیتان ببینید! در کل زندگیتان!»
شاید زیاد هم این جمله تعجب‌آور نباشد،‌ دست‌کم نه برای متخصصین روانشناسی. به گزارش دیسکاوری،‌ روانشناسان مدت‌ها است که متوجه وجود تفاوتی فاحش در واکنش‌های هیجانی ورزشکاران برتری که به مقام دوم و سوم می‌رسند،‌ شده‌اند.
محققین در مطالعات خود در زمان المپیک 1992 / 1371 چنین بیان کرده بودند که افرادی که برنده مدال نقره می‌‌شوند و در جایگاه دوم بعد از برنده طلا می‌ایستند، ‌معمولا خود را با افکار خود آزار می‌دهند و افکاری دارند مانند این که: "اگر فقط کمی بیشتر ....." "چرا من نباید ...." وخلاصه کلی چرا و اگر و شاید. این در حالی است که افرادی که مدال برنز را دریافت می‌کنند و در جایگاه سوم می‌ایستند،‌ معمولا به این موضوع فکر می‌کنند که خوب شد حداقل مدالی به دست آوردم!
در مورد هنسن، رسیدن به جایگاه برندگان حتی شیرین‌تر از این هم بود، ‌چرا که وی در المپیک گذشته که در پکن برگزار شد،‌ چهارم شده بود و هیچ مدالی به دست نیاورده بود. در مقابل، نمونه‌هایی مانند ویکتوریا کومووا، ‌برنده مدال نقره ژیمناستیک 2012 از کشور روسیه را داریم که وقتی متوجه شد باید روی سکوی دوم بایستد، بسیار ناراحت شد.
در بازی‌های گروهی، توضیح این موضوع تا حدی ساده‌تر است. چرا که برندگان مدال‌های طلا و نقره در آخرین بازی مشخص می‌شوند و تیمی که مدال نقره را می‌برد،‌ به هر حال در جایگاه بازنده در بازی فینال قرار می‌گیرد. این در حالی است که برنده مدال برنز، ‌مدال خود را در بازی جداگانه‌ای به دست می‌آورد که در آن بازی،‌ در جایگاه برنده می‌ایستد.
در شرایطی که محققین،‌ موقعیت را تغییر داده‌اند هم همین تاثیر باقی می‌ماند و برنده مدال برنز در مقایسه با برنده مدال نقره خیلی خوشحال‌تر است. محققین در این زمینه می‌نویسند: «لحظه پایان، در واقع ترکیبی پیچیده از احساسات و ارزیابی‌هاست. آن‌قدر خوب عمل کردن در بازی درحدی که برای او مدالی به ارمغان می‌آورد، فوایدی دارد که احساسات خوب فرد را افزایش می‌دهد: بالا رفتن اعتماد به نفس،‌ متمایز شدن از دیگران و مانند آن. با این حال درست در همان زمان می‌تواند به طور غیرمستقیم رضایت فرد را تحت‌تاثیر قرار دهد،‌ وقتی که خود را با دیگر مدال‌آوران مقایسه می‌کند و به این موضوع فکر می‌کند که می‌توانست از این هم بهتر یا حتی در شرایطی بدتر باشد.»
 53272

کد خبر 233653

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • طاهری US ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۷
    5 6
    در برخی رفابت ها این قاعده صادق نیست، در ورزش هایی که پارامترهای مختلف تعیین کننده رتبه نهایی است قضیه حتی بر عکس است مثلا تصور کنید در لیگ فوتبال و قبل از آخرین بازی تیمی را در نظر بگیرید که برای خود جایگاهی بهتر از چهارمی لیگ متصور نیست و شرایط رقبا اصطلاحا" روی کاغذ نشان می دهد که می توانند رده های دوم و سوم را کسب کنند ولی در بازی های همزمان در هفته پایانی نتایجی رقم می خورد که تیم فرضی ما را به لحاظ امتیاز و تفاضل گل و تعداد گلهای زده بیشتر تا رده دوم پرواز می کند. آیا می توان احساسات اعضای چنین تیمی را با ورزشکاری که در ثانیه های پایانی بازی فینال در یکی از ورزش های انفرادی مغلوب می شود، یکی دانست؟ مسلما" خیر
    • بدون نام IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۱
      2 0
      نکته اینجاست که شنای 100 متر پروانه این دوره اصلا برنده مدال برنز نداشن مایکل فلپس قهرمان شد 2نفرم نقره گرفتن !!! http://www.london2012.com/swimming/event/men-100m-butterfly/index.html برندن هنسن تو 100متر قورباغه برنز گرفت Breaststroke نه Butterfly !!! http://www.london2012.com/swimming/event/men-100m-breaststroke/index.html
  • بدون نام IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۷
    37 1
    فكر ديگر هم اينه كه كسي كه برنز گرفته در آخرين بازي خود برده ولي كسي كه نقره گرفته در آخرين بازي باخته
  • بدون نام IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۷
    7 0
    در حقیقت جایگاه اول و دوم وسوم با نگاهی به خیل عظیم شرکت کنندگان که در پشت سر اینان قرار دارند در یک وضعیت قرار دارد چون اختلاف این سه زیاد نیست و هر سه قهرمانند.اما برای نشان دادن تلاش هرکدام و زنده کردن ایده تلاش بیشتر و رسیدن به مدال بالاتر تعیین رنگ مدال تاثیر زیادی دارد
  • بدون نام IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۷
    19 1
    خوب معلومه برنز. برنده مدال نقره برای طلا رفته ولی نقره گرفته. برنده مدال برنز برای گرفتن آخرین مدال جنگیده تا بتونه جزء سه نفر برتر باشه. قاعدتا برنده مدال برنز خیلی خوشحال تر خواهد بود که حذف نشده. .
  • بدون نام IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۷
    9 1
    ایا در وزنه برداری هم می توانید این حرف را بزنید، اگر حریفهای قویتر اوت کنند، شما بیش از انچه فکر میکردید وزنه بزنید و...
    • بدون نام IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۱
      0 0
      کی تو مقاله همه اینجورین؟
  • بدون نام IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۷
    9 1
    به دلیل فوق این را هم اضافه کنید: «نتیجه بازی پایانی» در بازیهای انفرادی (مسابقه دونفره مثل کشتی) برنده مدال نقره بازی آخر خود را باخته است ولی برنده برنز بازی پایانی خود را برده است. چون در موقع توزیع مدال ها تاثیر روانی ناشی از نتیجه بازی آخر هنوز در ورزشکار باقیمانده، برنده برنز از برنده نقره شادتر است!
  • بدون نام IR ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
    1 2
    اینو یه بچه 5 ساله هم میدونست...این همه سال تحقیق نمی خواست! دعا میکنم خدا هدایتشون کنه
    • بدون نام IR ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۰
      1 0
      کیو هدایت کنه؟چرا یکدفعه جو میگیرت!