۰ نفر
۶ تیر ۱۳۹۱ - ۰۷:۳۰

اوضاع دریاچه ارومیه چندان خوب نیست؛ آمارها نشان از کم شدن سطح آب و خشک تر شدن این دریاچه دارند.

امید کریمی: تابستان شده است؛ بهار پر بارشی در ایران گذشته، زمستان هم بد نبود. اما دریاچه ارومیه تشنه تر شده.

دیروز مدیرعامل آب و فاضلاب استان آذربایجان شرقی از کاهش میزان حجم آب دریاچه ارومیه در سال جاری نسبت به سال گذشته خبر داد.

به گفته رضا پور رجب، در سال جاری و تا امروز میزان بارش در سطح استان آذربایجان شرقی 286 میلی لیتر بوده است که این آمار در مقایسه با میزان بارش بلند مدت 13 درصد و در مقایسه با میزان بارش کوتاه مدت 4.5 درصد افزایش داشته است.

 او گفت: تراز آب دریاچه تاکنون 1271.12 متر، وسعت آن 3570.65 کیلومتر مربع و حجم آن نیز 13.43 میلیارد متر مکعب است که نسبت به مشابه پارسال0.31 درصد سطح آب، 116.14 کیلومتر وسعت دریاچه و 1.05 درصد حجم آب کاهش یافته است.

این درحالی است که هفته گذشته حسن عباس نژاد مدیر کل محیط زیست آذربایجان غربی، از کم شدن میزان شوری آب دریاچه ارومیه خبر داده بود. به گفته او امسال میزان آب ورودی به تالاب دریاچه ارومیه در حال حاضر به ۲ میلیارد متر مکعب رسیده که این امر موجب زیست دوباره آرتمیا البته در فصل بهار در این دریاچه شده است.

او گفت: "کاهش شوری دریاچه ارومیه از فوق اشباع به ۱۴۰ گرم در لیتر در سالجاری با افزایش ورودی آب امکان پذیر شده است."

 

کدام مهمتر است؛ دریاچه ارومیه یا آب شرب و کشاورزی منطقه؟

نجات دریاچه ارومیه، بیش از بارش، به دادن حقابه اش از حوضه های آبریز آن بستگی دارد. وزارت نیرو در نیمه های بهار اعلام کرد این حقابه را تا پیش از تابستان به دریاچه ارومیه می دهد. چیزی که البته پروفسور کردوانی، اقلیم شناس برجسته ایرانی معتقد است دست و دلبازی دولت برای دریاچه ارومیه نیست، بلکه در بهترین حالت، سرریز شدن آب از سدهای مسیر رودخانه های منتهی به دریاچه است که راه نجات سدها از شکستگی است و نه دادن حقابه 3میلیارد متر مکعبی دریاچه ارومیه.

با این حال اگر حقابه دریاچه ارومیه هم به این دریاچه رسیده باشد، اما تاثیری در پر آب تر شدن دریاچه نداشته و روند خشک شدن دریاچه هنوز هم ادامه دارد.

از سوی دیگر اصغر محمدی فاضل، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است نجات دریاچه ارومیه با این اعتبارات چند میلیاردی و اقدامات کوتاه مدت محقق نخواهد شد لذا موضوع دریاچه نیازمند یک نگاه بلند مدت و ملی است.

این واکنشی است دیرهنگام به مصوبات دولت در سال گذشته برای پرداخت چند میلیارد برای نجات دریاچه ارومیه.

به گفته او نیاز آبی دریاچه ارومیه 3 میلیارد متر مکعب است، اما وزارت نیرو معتقد است مخازن پشت دریاچه و مجموعه آب قابل مدیریتی که وجود دارد کمتر از دو میلیارد متر مکعب است. او به فارس گفته: "آقایان عنوان می‌کنند اگر قرار باشد ما سهم 3 میلیارد متر مکعبی دریاچه ارومیه را رهاسازی کنیم مفهومش این است آب شرب، ‌آب کشاورزی و آب مخصوص صنعت منطقه تحت الشعاع قرار می‌گیرد که با ماموریت‌های وزارت نیرو و دولت در تامین آب منطقه در نتاقض است. وزارت نیرو موظف است که آب مورد نیاز منطقه را براساس برآوردهایی که دارد در بازده زمانی حدود 18 ماه به صورت ذخیره نگهداری کند."

این درحالی است که سرپرست معاونت‌ آب و‌ آبفای وزارت نیرو گفته احیای دریاچه ارومیه نیازمند 13 میلیارد متر مکعب آب است.

 

ابرها را بارور می کنیم

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست یک بحث قدیمی را وسط کشیده است؛ باروری ابرها: "موضوع باروری ابرها یکی از پروژه‌های اولویت‌دار احیای دریاچه ارومیه است که به صورت جدی در حال پیگیری است و در این خصوص چندین اقدامات صورت گرفته و همچنین در هفته گذشته نمونه‌هایی از باروری ابر در دریاچه ارومیه انجام شد که نتایج مثبتی داشته است."

به گفته او برای حمایت از تالاب‌ها و دریاچه‌ها در کشور مبلغ 25 میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده شده است، که دریاچه ارومیه در این خصوص در اولویت قرار دارد: "قطعا نجات دریاچه ارومیه با این اعتبارات چند میلیاردی و اقدامات کوتاه مدت محقق نخواهد شد، لذا موضوع دریاچه ارومیه نیازمند یک نگاه بلند مدت و ملی است و ما در این قالب بسیار خوش‌بین هستیم که فعالیت‌هایی برای نجات آن داشته باشیم."

 

وعده دولت؛ پایان سال 91

اما دولت وعده پایان سال 91 را برای نجات دریاچه ارومیه داده است. مجید نامجو، وزیر نیرو دراین باره گفته: "چند موضوع را باید حتما در دستور کار قرار دهیم تا بتوانیم منابع آبی کافی را در دریاچه ارومیه تامین کنیم. رئیس جمهور در این زمینه دستوراتی را داده اند. یکی از دستورات این است که با سرعت طرح های انتقال آب بین حوزه ای که می توان به دریاچه ارومیه منتقل کرد را انجام بدهیم و سرعت بگیرد. خوشبختانه مجلس برای این منظور اعتبار خوبی نیز اختصاص داده است، اطمینان داریم که حداقل 2 طرح بزرگ انتقال آب را تا پایان سال 91 به اتمام برسانیم."

به گفته نامجو، یک طرح انتقال بین حوزه ای دیگر نیز وجود دارد که مشکل قراردادی و مشکل ارزی داشت که با دستور رئیس جمهور حل شد. نگاه دیگری برای استفاده از آب های فرا مرزی برای انتقال به دریاچه ارومیه نیز وجود دارد،  این طرح برای استفاده مناسب از آب های فرا مرزی جهت رساندن دریاچه ارومیه به یک سطح مطلوب دنبال می شود.

 

آب ارس می رسد؟

انتقال آب از رودخانه ارس به دریاچه ارومیه از ایده های پر سر و صدایی است که سپاه وعده داده آن را به سرانجام می رساند. علی‌اکبر پورجمشیدیان، فرمانده سپاه عاشورا از آمادگی سپاه برای انتقال ارس به دریاچه ارومیه خبر داده است. 

از سوی دیگر، یکی از نماینده های آذربایجان پیش از این گفته است که برداشت از رودخانه ارس ارزان‌ترین راه برای انتقال آب به دریاچه ارومیه است.

همچنین نماینده تبریز خبرداده است که در لایحه بودجه سال جاری کشور 80 میلیارد تومان اعتبار برای انتقال آب رودخانه ارس به دریاچه ارومیه اختصاص یافت. به گفته علیرضا منادی، اجرا و تکمیل طرح های در دست اجرای انتقال آب به دریاچه ارومیه ازجمله بهره برداری از طرح باروری ابرها و تکمیل سد سیلوه و انتقال آب ارس، در مجموع افزون بر 5/2 میلیارد مترمکعب آب به دریاچه ارومیه انتقال می یابد که نقش اساسی در جلوگیری از نابودی این دریاچه دارد.

4747

کد خبر 223256

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • behrang IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    121 3
    خدا لعنت کنه باعث و بانی رو
    • بدون نام IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      12 45
      مگه باعث و بانی کیه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • مهرداد IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      26 0
      متاسف هستم که بگم تا یکی دوسال دیگه عکس های خشک شدن رود کارون رو هم بدلیل سدسازی های اخیر بویژه سدگتوند علیا باید چاپ کنید...در دریاچه پشت این سد یک کوه نمک! با مساحت 6 کیلومتر یافت شده ست..!!!!
    • دلیل ریشه ای IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      5 8
      دوست عزیز کمی واقع بین باش. کشور ما سالانه فقط 200 میلی متر بارندگی دارد. باعث و بانی آن افزایش جمعیت ایران از 25 میلیون نفر به 75 میلیون نفر است. میخواهید بگویید استان های اطراف دریاچه در افزایش جمعیت سهمی نداشته اند؟ نکند انتظار دارید آب آشامیدنی و آب برای کشاورزی را به دریاچه بریزند تا شور و بی مصرف شود؟ نگران نباشید مشکل دریاچه سال 1450 درست میشود. زمانی که میلیون ها انسان متولد دهههای 50 تا 70 بر اثر مرگ طبیعی ناشی از پیری به رحمت خدا بروند. البته اگر موج جدیدی از چند فرزندی در دهه های آینده شکل نگیرد. ایران ما برای بیش از 40 میلیون نفر منابع آبی ندارد.
    • بدون نام IR ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      7 2
      ببینید نکته در این است که بارها کارشناسان محیط زیست و متخصصان جغرافیا و منابع طبیعی گفته اند که ایران در ناحیه خشک واقع شده و 80 درصد زمین هایش خشک و بیابانی یا نیمه بیابانی است و مساحت زیاد کشور ملاک خوبی برای جمعیت پذیری نیست. بارها هشدار داند که افزایش جمعیت و عبور آن از مرز 50 میلیون نفر فاجعه هایی را یکی یکی به وجود خواهد آورد. همه از قیمت مسکن میلیونی خبر داریم. که این به این دلیل است که فقط شهرهایمان در دل بیابان ها آباد شده و در بیابان نمیتوان خانه ساخت. دریاچه ها و رودها هم همه خشک شده اند. قنات ها که خیلی وقت است تحلیل رفته اند. آنوقت باز هم درس و عبرت نمیگیرند و میگویند جمعیت باید بشود 100 میلیون. مگر یادتان رفته جمعیت ایران زمانی نه چندان دور 15 تا 25 میلیون نفر بود؟
    • بدون نام IR ۲۱:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      7 1
      چاره کار در کنترل جمعیت است. تمام مشکلات ما از همین افزایش جمعیت ایران از 15 میلیون نفر به 75 میلیون نفر است. شاید 50 سال دیگر مشکل با رشد منفی جمعیت ناشی از مرگ طبیعی حل شود. کشورهایی مانند هلند با جمعیت 15 میلیون نفری هستند که اقتدار زیادی دارند و هیچ کسی نمیتواند حقوق آنها را ضایع کند. ولی ما به اشتباه جمعیت را به مرز نجومی رسانده ایم و در حال نابودی خودمان هستیم.
  • بدون نام IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    84 1
    همه این طرح و مصوبه ها در حد حرف می مونه تا با نهایت تاسف شاهد خشک شدن دریاچه باشیم و هر وقت بریم سمت ارومیه و وضع دریاچه رو ببینیم آه حسرت که از ته دل بلند میشه آخه بابا بجای این همه حرف و کارشناسی کردنا یکبار یا علی بگین و کار اساسی بکنید از این حرفها و طرح ها و مصوبه ها برای دریاچه آب نمیشه . تو رو خدا اگه می خواین کاری کنین تا نشده نوشداروی پس از مرگ سهراب انجامش بدین اگه هم نه که خیال همه رو راحت کنید بگید نمی کنیم .
  • الي EU ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    91 0
    زاينده رود خشك شد،سي و سه پل شكاف برداشت،تخت جمشيد در وضعيت نا به سامانيه ،درياچه اروميه خشك شد ، پس كي ميخواهين به فكر باشين ؟
    • بدون نام IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      2 64
      برو بابا دلت خوسه.
    • نادر IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      32 3
      عوصش ما بزودی صاحب دریای بزگ کبیر لوت می شویم .به نظر من اسم این دریا را به نام مسولین خدمت گذار بنامیم
    • هموطن IR ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      31 2
      شما ابعادقضیه و دلایل خشک شدن زاینده رود رو با دریاچه ارومیه یکی میکنید...؟؟؟ هرچند از بابت همه اینها متاسفیم، ولی خشک شدن دریاچه اورمیه یک بحران ملی است، و در دیدی منصفانه تر منظقه ای. کاش بجای مسابقه زدن سدهای بیخود و بیفایده بر روی مسیلهای دریاچه، کمی؛ فقط کمی وجدان داشتند... منتشر کن خبر آنلاین...
  • ایران IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    45 5
    زاینده رود هم خشک شده و کلی جاهای دیگه
    • بدون نام IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      1 63
      خب بشه. زیاد سخت نگیر.
    • فارس IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      4 65
      فکز خریدن مرغ باش .خشک شه چی میشه مگه
    • X IR ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      10 2
      برو مرغتو بخر. اينجا مرغ نمي فروشن.
  • ارومیلی IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    57 0
    افسوس ...
  • رضا IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    66 1
    درسته آبگرفتگی تخت جمشید مهمه ولی اگه به فکر دریاچه ارومیه نباشیم تسونامی نمک کل ایران (شاید منطقه ) رو میگیره مردم هم اگه حرفی مزنن و یا اعتراضی میکنن فورا مسئولین سیاسیش میکنن
    • من IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      6 46
      عیب نداره عوضش همه مردم با نمک می شن و دیگه آدم بی نمک نداریم........ من........
    • X IR ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      9 1
      مردم با نمك ميشن، ميشن مثل شما؟! دقيقاً يكي از دلايل اصلي نگرانيمون همينه!
  • بی نام IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    66 2
    کاش میشد زاینده رود و سی و سه پل .و دریاچه ارومیه و تخت جمشید و... برد کشور های دیگه . اونجا حد اقل سالم می موندن ام اینجا. تاریخ مملکت ارزش نداره!!!!!!!!!
    • بدون نام US ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      18 7
      اصفهانی هم از هر اب گل الودی ماهی میگیرن! اخه زاینده رود؟!! چی بگم! عزیزم دریاچه ارومیه دریاست صد تا مثل زاینده رود براش اب میبرد!
  • بدون نام IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    32 1
    خشک شدن دریاچه باعث نابودی باغات میشود با یک باد قوی نمک ها به اطراف پراکنده میشوند و باعث نابودی باغات میشود کسی که با مدرک دیپلم میاد سر کار بیش از این انتظار نمیرود
  • اروگلی IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    32 0
    تا از نزدیک نبینین نمی دونین که چه فاجعه ای در حال رخ دادنه..... مثل بمب ساعتی که اگه منفجر بشه تمام منطقه نابود میکنه...
  • بدون نام IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    2 35
    تاریخ ومحیط زیست چیه؟مردم دارن ازفشارو گرانی و...تلف میشن اونوقت شما به فکر شغالای محیط زیستی؟
  • بدون نام IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    14 4
    جز ابراز تاسف چه میتوان کرد.
  • usef IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۱
    5 0
    دریاچه وان ترکیه با آب فراوانش را با دریاچه اورمیه درحال مرگ مقایسه بکنین چرا که هر دو تو یک منطقه جغرافیایی قرار گرفتن . کاهش بارش بهانه است علت اصلی احداث "سد" است.