بالاخره تعداد جانشینان پیامبر ۱۲ نفر است یا ۲۴؟

طبق دیدگاه شیعه، تعداد جانشینان رسول‌خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله، ۱۲ نفر بوده و این حقیقت در روایات متعدد از زبان حضرات معصومین علیهم‌السلام بیان شده، در صورتی که پیروان احمد اسماعیل بصری، قائل به وجود ۲۴ وصی برای رسول‌خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله شده‌اند.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، امامت جایگاهی است که خداوند آن را تعیین می‌کند. ابو بصیر در این رابطه نقل کرده: «خدمت امام صادق علیه‌السلام بودم که نام اوصیاء را بردند و من هم اسماعیل را نام بردم. حضرت فرمود: نه به خدا، ای ابامحمد، تعیین امام به اختیار ما نیست، این کار تنها به دست خداست که درباره هر یک پس از دیگری فرو می‌فرستد».[۱]

روایت مشهور به «حدیث وصیت» اشاره به وجود دوازده مهدی بعد از امام‌زمان عجل‌الله‌تعالی‌فرجه داشته؛ که در این روایت نقل شده: «امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمود: پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله در شب وفاتشان فرمودند: یا اباالحسن! صحیفه و دواتی بیاور! سپس حضرت، وصیت خود را املا فرمود، تا این‌که فرمود: یا علی!... پس از من دوازده‌ امام و پس از آن‌ها دوازده مهدی خواهد آمد که تو نخستین امام هستی! سپس نام یک‌ یک آن‌ها را برشمارد، تا این‌که فرمود: حسن (عسکری) هم این صحیفه را به فرزندش «محمد» تسلیم خواهد کرد که از ما آل‌محمد علیهم‌السلام است. این‌ها دوازده امامند و پس از وفات مهدی موعود، دوازده مهدی دیگر خواهد بود که امامت را به مهدی اول تسلیم کند و او دارای سه نام است: نام من «محمد»، نام پدرم عبدالله و مهدی که او نخستین مؤمن است». [۲] این روایت فقط از آمدن دوازده مهدی سخن به میان آورده و سخنی از امام بودن آنها نداشته است.

در یکی از کانال‌های رسمی جریان انحرافی احمد اسماعیل بصری عکس‌نوشته‌هایی منتشر شده و تلاش کرده‌اند بر خلاف دیدگاه شیعیان دوازده‌امامی، آموزه نادرست ۲۴ وصی داشتن رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله را به مخاطبین خود القا کنند. در یکی از این عکس‌نوشته‌ها گفته شده: «طبق تصریح وصیت پیامبر (ص)، جانشین‌های پیامبر (ص) ۱۲ «امام» و همچنین ۱۲ «مهدی» از نسل امام‌زمان (ع) - هستند (غیبت شیخ طوسی، ص ۳۰۰) احادیث زیادی متن این وصیت رو همراهی می‌کنند؛ (رجوع کنید چهل حدیث ناظم العقیلی یعنی پیامبر (ص) ۲۴ «وصی» دارن که حجت‌های خدا تا روز قیامت هستند)». [۳]

باید دانست که روایات متعددی در مورد تعداد جانشینان رسول‌ خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله در منابع حدیثی نقل شده و این مسئله با تعابیر مختلفی همچون «اثناعشر (اثنی‌عشر) وصیاً»، «اوصیائی بعدد نقباء بنی‌اسرائیل، بعــدد حواری عیسی» [۴]، «إنّ وصـی علـی و بعـده...»، «الاوصیاء بعــدی»، «خـاتـم الاوصیاء» و... بیان شده؛ همه این تعابیر بر محصور بودن تعداد اوصیای رسول‌خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله، در دوازده نفر تأکید و پافشاری دارند.

ابوحمزه از امام باقر علیه‌السلام روایتی در مورد تعداد اوصیای رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله نقل کرده: «إِنَّ اللَّهَ أَرْسَلَ مُحَمَّداً ص إِلَی الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ وَ جَعَلَ مِنْ بَعْدِهِ اثْنَیْ‌عَشَرَ وَصِیّاً مِنْهُمْ مَنْ سَبَقَ وَ مِنْهُمْ مَنْ بَقِیَ وَ کُلُّ وَصِیٍّ جَرَتْ بِهِ سُنَّةٌ وَ الْأَوْصِیَاءُ الَّذِینَ مِنْ بَعْدِ مُحَمَّدٍ ص عَلَی سُنَّةِ أَوْصِیَاءِ عِیسَی وَ کَانُوا اثْنَیْ‌عَشَرَ وَ کَانَ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ ع عَلَی سُنَّةِ الْمَسِیحِ»؛ [۵] «به راستی خداوند، محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله را به جن و انس فرستاده و پس از وی ۱۲ امام مقرر داشته، برخی گذشته‌اند و برخی مانده‌اند، در هر وصی و امام، روش و برنامه‌ای بوده است و روش اوصیائی که پس از محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله هستند، روش اوصیای عیسی است که ۱۲ تن بودند و خود امیرالمؤمنین به روش عیسی زیست». در این روایت از کلمه وصی استفاده شده است تا به وضوح و روشنی بیان شود که اوصیای رسول‌خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله فقط ۱۲ نفر هستند.

لذا ادعای قره‌باغی (یکی از مبلغین فعال احمد اسماعیل بصری) در مورد اثبات ۲۴ وصی برای رسول‌خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله، خلاف روایات معصومین علیهم‌السلام بوده؛ زیرا روایات حضرات معصومین علیهم‌السلام بر این نکته تأکید داشته که تعداد اوصیای رسول‌خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله، ۱۲ نفر می‌باشند.

پی‌نوشت:
[۱]. شیخ کلینی، کافی، اسلامیه‏، تهران‏، الطبعة الثانیة، ۱۳۶۲ هـ.ش. ج‏۱، ص: ۲۷۶، ح۱.
[۲]. شیخ طوسی، الغیبة، کتاب الغیبة للحجة، قم، اول، ۱۴۱۱ق، ص ۱۵۱.
[۳]. کانال یکی از مبلغین احمد اسماعیل بصری، ۱۱ اردیبهشت.
[۴]. خزاز رازی، علی بن محمد، کفایة الأثر فی النصّ علی الأئمة الإثنی عشر بیدار، قم، ۱۴۰۱ ق، ص ۵۸ .
[۵]. کلینی، محمد بن یعقوب بن اسحاق، الکافی، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چهارم، ۱۴۰۷ ق، ج ۱؛ ص ۵۳۲.

کد خبر 2052732

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =