اسرار ژنتیکی مردم ایران برملا شد/ حمله اعراب یا ترک‌ها تأثیری بر ژن ایرانی داشته؟/ زبان عوض شد، ولی ژن‌ها نه

بر اساس یک پژوهش، ایرانیان با وجود تنوع زبانی و فرهنگی، ریشه ژنتیکی مشترکی دارند که شاید تا ۱۰ هزار سال حفظ شده است. داده‌ها حاکی از آن است که هجوم‌های تاریخی مانند ورود اعراب یا ترک‌ها تأثیر چندانی بر ساختار ژنتیکی این جمعیت نداشته و پیوستگی ژن‌های ایرانیان را متزلزل نکرده است.

الهه جعفرزاده: با وجود اینکه ایران، با موقعیت جغرافیایی برجسته و پیشینه فرهنگی غنی، همواره در کانون توجه تاریخ و تمدن قرار داشته است، اما از منظر ژنتیک انسانی، کمتر مورد مطالعه قرار گرفته بود.

پژوهشی که در سال ۲۰۱۹ در نشریه معتبر PLOS Genetics منتشر شده، ضمن بررسی ژنوم ایرانیان، اطلاعات ارزشمندی درباره ساختار ژنتیکی این ملت ارائه کرده است. این مطالعه، که به سرپرستی «زهره مهرجو» و با همکاری پژوهشگران ایرانی و آلمانی انجام شده، داده‌های ژنومی بیش از ۱۰۰۰ نفر از یازده گروه قومی ایران را تحلیل کرده و به نتایج قابل‌توجهی دست یافته است.

ریشه‌های ماندگار در گذر هزاره‌ها

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که مردم ایران، با وجود تفاوت‌های زبانی و فرهنگی میان اقوام گوناگون، از ریشه ژنتیکی مشترکی برخوردارند که به هزاران سال پیش بازمی‌گردد. از کردها و لرها گرفته تا بلوچ‌ها و ترکمن‌ها، ساختار ژنتیکی ایرانیان از تداومی طولانی‌مدت حکایت دارد. به اعتقاد پژوهشگران، این پیوستگی ژنتیکی دست‌کم ۵ هزار سال، و احتمالاً تا ۱۰ هزار سال، برقرار بوده و هجوم‌های تاریخی نظیر ورود اعراب یا ترک‌ها تأثیر عمیقی بر ژن‌های این جمعیت نگذاشته است.

تنوع قومی زیر ذره‌بین ژنتیک/ آینه‌ای از تنوع در وحدت ژنتیکی

با این حال، تنوع ژنتیکی در میان ایرانیان قابل‌چشم‌پوشی نیست. پژوهشگران دریافته‌اند که اقوام ایرانی به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  • گروه‌هایی که از نظر ژنتیکی شباهت بسیاری به یکدیگر دارند و به‌صورت یک مجموعه همگن ظاهر می‌شوند
  • و گروه‌هایی که نشانه‌هایی از آمیختگی با جمعیت‌های بیرونی را نشان می‌دهند.

این تنوع، همراه با تفاوت در میزان خویشاوندی میان اقوام، ایران را به یک نمونه منحصربه‌فرد برای مطالعات ژنتیکی تبدیل کرده است.

ایرانی‌ها دارای هویت ژنتیکی خاصی هستند که بیشتر به قفقاز و ریشه‌های قدیمی فلات ایران نزدیک است؛ یعنی از اعراب شبه‌جزیره دورتریم و از اروپایی‌های شمالی هم فاصله داریم، اما در این میان یک ارتباط ضعیفی با جنوب اروپا دیده می‌شود.

زبانی نو، هویتی کهن؛ زبان عوض شد، ولی ژن‌ها نه!

یکی از نتایج برجسته این مطالعه آن است که در طول تاریخ، ایرانیان بارها زبان‌های جدیدی را پذیرفته‌اند، بدون آنکه تغییرات اساسی در ساختار ژنتیکی آن‌ها رخ دهد. برای نمونه، رواج زبان عربی یا ترکی در برخی مناطق بیشتر نتیجه تحولات فرهنگی بوده تا جایگزینی جمعیتی. این امر بیانگر آن است که هویت ژنتیکی ایرانیان در برابر دگرگونی‌های ناشی از مهاجرت‌ها مقاوم مانده است.

اسرار ژنتیکی مردم ایران بر ملا شد/ هجوم‌ اعراب یا ترک‌ها تأثیری بر ژن ایرانی داشته؟/ زبان عوض شد، ولی ژن‌ها نه

 نزدیکی و تمایز؛ به یونانی‌ها بیشتر شبیهیم تا اعراب

از منظر ژنتیکی، ایرانیان به جمعیت‌های قفقاز، خاورمیانه و تا حدی جنوب اروپا (مانند یونانی‌ها و ایتالیایی‌ها) نزدیکی بیشتری دارند تا به ترک‌های آسیای مرکزی یا اعراب شبه‌جزیره عربستان (مثل یمنی‌ها یا سعودی‌ها).

*به عبارتی ایرانی‌ها دارای هویت ژنتیکی خاصی هستند که بیشتر به قفقاز و ریشه‌های قدیمی فلات ایران نزدیک است؛ یعنی از اعراب شبه‌جزیره دورتریم و از اروپایی‌های شمالی هم فاصله داریم، اما در این میان یک ارتباط ضعیفی با جنوب اروپا دیده می‌شود.

این تمایز ژنتیکی، ایران را به منبعی مهم برای شناخت تنوع ژنتیکی در منطقه غرب و مرکز آسیا تبدیل کرده است.

 اهمیت این پژوهش در چیست؟

این پژوهش فراتر از روشن ساختن تاریخ و ریشه‌های ژنتیکی ایرانیان، کاربردهای عملی نیز دارد. به گفته محققان، درک تفاوت‌های ژنتیکی میان اقوام و میزان خویشاوندی، به پژوهشگران کمک می‌کند تا بیماری‌های ژنتیکی را دقیق‌تر شناسایی کرده و راهکارهای درمانی مؤثرتری ارائه دهند. هم‌چنین، این مطالعه بر ضرورت توجه به تنوع قومی در طراحی پژوهش‌های آینده تأکید دارد.

ایران، گنجینه‌ای ژنتیکی در قلب آسیا

در نهایت، پژوهش فوق آشکار می‌سازد که ایران، با وجود تنوع گسترده قومی، از هویتی ژنتیکی استوار و ریشه‌دار برخوردار است که از دل تاریخ سربرآورده و گنجینه‌ای ارزشمند برای علم ژنتیک است. این یافته‌ها نه‌تنها برای ایرانیان، بلکه برای جامعه جهانی، دریچه‌ای به سوی درک بهتر گذشته و آینده ژنتیک بشری می‌گشاید و می‌تواند درک جهانی از تاریخ و تکامل ژنتیکی بشر را بهبود بخشد.

منبع: journals.plos.org

۴۷۲۳۲

کد خبر 2042400

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 259
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۷:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    چو ایران نباشد تن من مباد.. پاینده ایران و ایرانی
  • آرش تاجی IR ۱۷:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    ببخشید ولی این چه تیتری هست که شما زده‌اید؟! زبان ایرانیان کجا عوض شد؟ وقتی مصری ها غبطه میخورن بر ما ایرانیان که به واسطه‌ی داشتن فردوسی زبان ما برخلاف خودشون عوض نشد، شما تیتر می‌زنید زبان ایرانیان عوض شد؟ الان ما عربی و ترکی حرف میزنیم؟! اینکه برخی از مردم ایران ترکی هم بلد باشند یا عربی چه ربطی به زبان اصلی ما یعنی زبان فارسی داره؟ هر زبانی در طول تاریخ واژگانی از زبان‌های دیگر وام میگیره و به زبان‌های دیگر هم وام میده. برای فارسی هم همینطور بوده وهمینطور هر زبانی در طول تاریخ تکامل پیدا میکنه و تا حدودی تغییر میکنه.. اما زبان ما از فارسی به عربی یا زبان دیگری تغییر پیدا نکرده که شما تیتر "عوض شدن" برای زبان فارسی می‌زنید. اینقدر بی‌مسئولیت یا حواس پرت و خودباخته نباشیم! تیتر زرد!
  • قزوینی IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    56 14
    پس آریایی ها که حدود 4هزاررسال پیش از جنوب سیبری به کشورمان مهاجرت کردند تاثیر در ژنوم ایرانیان نداشته؟ و آیا بیندما و آریایی های هند هم از نظر ژنوم تفاوت هست ؟
  • saba IR ۱۷:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    83 33
    معلومه که از اعراب دور تریم همونطور که این مقاله هم بهش اشاره کردع، هویت ژنتیکی ایران متفاوت از همسایگانشه
  • Ali IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    به دور از افکار نژادپرستانه، ژنتیک ایرانی هیچ ارتباطی با شبه جزیره عربستان نداره اقوام ترک و عرب ایران هم ایرانی هستند نه متعلق به کشورهای دیگر
  • بچه های ایرانی IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    ژن ایرانی اگر از اعراب بود الان که مثل عربستان بی غیرت بود..نژاد ایرانی اصل ایرانی هس اون زمان هم بعد مرور زمان کل سرداران وبزرگان اعراب را هم ایرانیان کشتن.واخرش اخراجشان کردن..نژاد ایرانی نژاد غیرت برجسته ای جهانی هست. در غیرت وتصعصب .ایرانم وطنم پاره تنم.
  • این اراجیف هست نه تحقیق همش دروغ و خیالبافی IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    دروغ و خیالبافی و توهم است تا تحقیق
  • IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    56 38
    یعنی نژاد ایرانیها ربطی به پارسها و هخامنشیان و آرایی‌ها نداره ولی خیلی قدیمیه؟
  • IR ۱۸:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    الان که ژن همه افغانی شده سی درصد مردم ایران افغانی
  • IR ۱۸:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    88 52
    این تحقیق اگر دقیق باشه نشان می‌دهد که تفاوت زبان در ایران ناشی از تمایز نژاد نیست،پس اگر صحیح اطلاع رسانی شود بساط خیلی از این قوم گرایی ها برچیده میشه و نگاه افراد جامعه ملی تر میشه
  • فرامرز IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    37 32
    معلومه اینجا هم دستکاری ژنتیکی شده
  • آتیلا IR ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    فلات ایران سرزمین باستاني تورکها ست و آريايي هاي مهاجر صاحب این سرزمین نيستند
  • مصطفی IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    مهاجران هندی چطور با ما تورکها از نظر ژنتیکی مشترک میشه الکی فلسفه بافی نکنین
  • IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    فقط می تونم بگم مرگ بر نژاد پرستی
  • مهدی. IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    بله درست هست ایران از نظر نژادی قفقازی نژاد و یا همان ترک هستند که در هزار سال اخیر زبانشان فارسی و کردی ... و غیره شده.
  • IR ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    علت ترکی صحبت کردن مردم در سه استان مرزی به دلیل دوری و ارتباط ضعیف با محل استقرار دولت مرکزی بوده همچنین فراگیر شدن زبان ترکها در ایران به دلیل حاکمیت دوره قاجار که همگی ترک زبان بودند صورت گرفت اگر دولت کریم خانی حفظ می شد ما اکنون شاهد ترکی صحبت کردن مردم این سه استان نبودیم
  • علی IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    وقتی که میخواهی از ترک حرف بزنی باید متین باشی ترکی یعنی اصالت ژن ایرانی ترک هست نه فارس افغانی
  • حمید IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    59 21
    چی میگید واسه خودتون!!! امان امان
  • IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    28 36
    به دبی و ترکیه نزدیکتره. تازه گیا نزدیکتره
  • آیدین IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    اینکه میگویید ایران، شامل کدام منطقه از جعرافیا میشود،،، اینکه میگویید مردم ایران منظور شما کدام مردم است؟ ویا وقتی میگویید حمله ترکها،،،، منظور چیست؟ لازم است بگویم این تحقیق یک دروغی بیش نیست، چون منی که ترک هستم در آذربایجان زندگی میکنم هیچ ژن یکسانی با لرها، عرب ها و یا فارس ها ندارم،،،، بهتر است قبل از ژنتیکی مطالعات گسترده‌ای در مورد زبان شناسی داشته باشید، نتیجه های بهتری خواهید گرفت
  • پرویز میرمبین IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    70 81
    تحقیقی بسیار جالب و با ارزش است. خسته نباشند عزیزان.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین