مهدی آهویی، استاد دانشگاه تهران معتقد است: ترامپ به دنبال این است که یک سری پروندههای جدید را در دنیا باز کند که در راستای همان اهداف اقتصادی و تسلط بر زنجیره تولید یا هر چیزی دیگری خواهد بود. ولی همزمان با آن یا قبل از آن مایل است که پروندههای بازی که از قبل در سطح بین الملل است را به نحوی مختومه کند و ببندند.
این استاد دانشگاه در میزگردی در خبرآنلاین اضافه کرد: در قضیه اوکراین {امریکا} اگر واقعا به نتیجهای برسد و صلح برقرار شود، برگ برنده ای برای آمریکا است که روسیه ای که روزگاری رقیب آمریکا در سطح نظام بین الملل بوده است، محتاج آمریکا است که پرونده باز خود را {به کمک امریکا} ببندند. همینطور پروندههای باز دیگری که با اروپا و جاهای دیگر وجود دارد و در منطقه ما پروندههای باز زیاد است. یکی مسئله فلسطین است -که یک مسئله فوری است- دیگری مسئله هسته ای ایران است که امروز جزو پروندههای باز نظام بین الملل محسوب میشود. ما این فرصت را داشتیم که زودتر آن را از روی میز برداریم و مختومه کنیم، ولی به هر دلیلی این کار را نکردیم و هنوز پرونده هسته ای ما برای نظام بین الملل باز است. نه این که در سطح منطقهای اختلاف نظر و درگیری باشد، بلکه برای کل سیستم یک مسئله باز است. از قضا جایی هم هست که به خاطر ترکیبی که در برجام وجود داشت، از بد حادثه نقطه توازن بین تمام قدرتهای بزرگ است.
موضوع اسنپ بک، یک خطر فوری است و ما را تهدید میکند و به خاطر فرمولی که در برجام ایجاد شد، {تحریمها} به طور اتوماتیک بر میگردد، عملا چین و روسیه هم کاری نمیتوانند انجام دهند. بنابراین حق وتویی وجود ندارد. اگر آمریکا در سایر پروندهها که مایل به تعامل با روسیه و چین است، نتواند به موازنه برسد و امتیاز کافی بگیرد، یک راه جبرانش این است که در اسنپ بک تلافی کند و با فشاری که میآورد، روسیه و چین را در یک حالت بن بست ببرد که کاری هم از دستشان بر نمیآید. ما این وسط یک موضوع میشویم که سر آن معامله میشود یا امتیاز تبادل میشود یا امتیاز مطالبه میشود. متاسفانه این وضعیت فعلی ما است. علی الخصوص با نگاه به خاتمه برجام که امسال موعد آن است. بنابراین همانطور که عرضکردم ترامپ میخواهد پروندههای باز را خودش مختومه کند و همانطور که در قضیه اوکراین به آقای مکرون و سایر اروپاییها، بیان کرد که سه سال وقت داشتید و این کار را نکرده اید. من آمده ام این کار را انجام دهم. خیلی مایل است که نشان دهد آمریکا است که میتواند پروندهها را ببندند و دیگران توانایی آنرا نداشتهاند. پرونده هسته ای ایران هم روی میز است و دیر یا زود سراغش میآید. این که مسئله کانادا و پاناما و گرینلند مطرح میشود به این معنی نیست که مسئله هسته ای ایران به حاشیه برود. بلکه همزمان با آنها حتما ترغیب میکند و حتی فوری تر از آن. چون آنها مسائلی هستند که حرفی را مطرح کرده است و تا شکل بگیرد زمان خواهد برد. ولی پرونده هسته ای ایران کاملا روی میز است و ابزار و تمام مکانیزمهای لازمش هم روی میز و موجود است و میتواند استفاده کند. این است که قطعا به این سمت خواهد آمد که تعیین تکلیف کند.
مشروح این میزگرد را اینجا بخوانید.
فیلم کامل این میزگرد را در کانال یوتیوب یا آپارات خبرآنلاین ببینید
311314
نظر شما