آداب و رسوم جالب ماه رمضان در کشورهای غرب آفریقا

ماه رمضان در کشورهای غرب آفریقا با آداب و رسوم خاصی همراه است و از یک کشور به کشور دیگر متفاوت است و اغلب مسلمانان در افطار جمعی شرکت می‌کنند و در مساجد گردهم می‌آیند.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، کشورهای غرب آفریقا با فضای معنوی شادی به استقبال ماه مبارک رمضان می روند و مساجد مملو از جمعیت نمازگزاران می‌شود و انجمن‌های خیریه، سفره‌های افطاری برای روزه داران و عابران پهن می‌کنند و سبدهای غذایی میان خانواده‌های فقیر و نیازمند توزیع می‌شود که تجسم روحیه همبستگی و انسجام اجتماعی است.

بنا بر روایت شبستان، ضان، بسیاری از شهرهای غرب آفریقا در آرامش فرو می‌رود  و ترافیک کمتری در خیابان‌ها دیده می‌شود و رستوران‌ها درهای خود را می‌بندند، در حالی که ترافیک در ساعات عصر و تا زمان سحری افزایش می‌یابد.

شهرهای اصلی کشورهای غرب آفریقا در طول شب‌های ماه رمضان شلوغ هستند، دیدو بازدیدها افزایش می‌یابد و فعالیت در بازارها در شب افزایش می‌یابد، در حالی که آداب و سنن از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.

در زیر به بخشی از آداب و سنن کشورهای غرب آفریقا در ماه رمضان می‌پردازیم.

سنگال؛ رقابت در مناجات خوانی در ماه رمضان

مسلمانان سنگال، همچون یک مهمان منتظر ماه مبارک رمضان هستند و برایش جشن می‌گیرند و خود را مهیای این ماه می‌کنند و کسانی که صوت زیبا دارند در مناجات خوانی با یکدیگر به رقابت می‌پردازند و با صدای زیبا اذان می‌پویند.

در اولین روز ماه مبارک رمضان، مسجد «مسالک الجنان» در داکار، پایتخت سنگال، افطاری دسته جمعی برگزار کرد و پذیرای هزاران روزه دار بود.

مسجد مسالک الجنان، بزرگ‌ترین مسجد در غرب آفریقا با ظرفیت ۰۳۰ هزار نمازگزار است که در سال ۲۰۱۹ افتتاح شده است و دارای طراحی معماری منحصر به فردی با ترکیبی از عناصر عربی و آفریقایی است و یک مناره به ارتفاع ۶۰ متر و یک گنبد بزرگ، یک کتابخانه و یک مدرسه قرآنی دارد و میزبان رویدادهای مذهبی و فرهنگی است.

دین اسلام در سنگال در اکثریت قرار دارد و ۹۷ درصد ساکنان آن به طریق صوفیه وابسته هستند و سنگال مهد صوفیه در آفریقا است.

فرقه‌های صوفی در سنگال در طول ماه رمضان در برگزاری محافل ذکر با هم رقابت می‌کنند و پیروان خود را در جلساتی در مناطق مختلف کشور جمع می‌کنند.

مردم سنگال مشتاق برگزاری مسابقات دینی در سراسر ماه رمضان هستند و ثروتمندان جوایز برای برندگان بر عهده می‌گیرند.

کمی قبل از وقت افطار، گروه‌های کوچکی در خیابان‌های شهرهای سنگال تشکیل می‌شود و چای و تنقلات تهیه می‌کنند و بین مسافران و رهگذران توزیع می‌کنند.

سلیمان سو، رئیس جامعه سنگالی در نواکشوت، گفت: سنگالی‌ها با انتظار، علاقه و انتظار فراوان به استقبال رمضان می‌روند.

وی افزود: سنگال کشوری است که ریشه عمیقی در اسلام دارد و مردم آن مشتاق آماده شدن برای ماه مبارک رمضان هستند، مردم سنگال مایلند در ماه رمضان ساعات طولانی در مساجد بمانند، سخنرانی‌ها برگزار می‌شود و مردم به یکیدیگر به گپ و گفت و گو می‌پردازند.

وی تصریح کرد: وعده غذایی اصلی افطاری در سنگال «تیبوجن» نام دارد که ترکیبی از برنج، ماهی و سبزیجات  است و نوشیدنی «بساب» و شیرینی از جمله اغذیه‌ها در افطاری است.

«لاخ» که نوعی دسر است که از آرد پخته شده با شیر، روغن و شکر تهیه می‌شود، سپس یک جلسه چای و سپس مقداری آب میوه مخصوص آفریقایی تناول می‌کنند.

مالی، استقبال از ماه رمضان با تجهیز مساجد و نظافت میادین

در مالی، ساکنان با تجهیز مساجد، تمیز کردن صحن‌ها و آماده‌سازی محل وضو به استقبال ماه مبارک رمضان می‌روند.

مردم مالی مشتاق هستند که در طول ماه رمضان برای مدت طولانی در مساجد بمانند، در حالی که ثروتمندان وعده‌های غذایی برنج و گوشت تهیه می‌کنند و پس از غروب آفتاب در زمان افطاری، در میان نمازگزاران توزیع می‌کنند تا در تهیه غذا برای فقرا و افزایش حضور در مساجد کمک کنند.

مردم مالی در ماه رمضان در صدقه دادن به فقرا، نیازمندان و غریبه‌ها رقابت می‌کنند.

مانند دیگر کشورهای غرب آفریقا، سازمان‌های خیریه در ماه مبارک مالی فعال هستند و بر افطاری گروهی در میادین عمومی و مساجد نظارت می‌کنند.

سر سفره ماه رمضان در مالی با «الکابا» مخلوطی از برنج، گوشت کبابی، ماست و جو و همچنین غذاهای دیگری که از آرد ارزن تهیه می‌شود، دیده می‌شود.

مسلمانان حدود ۹۵ درصد از کل جمعیت مالی را تشکیل می‌دهند و چندین مدرسه صوفی نیز در این کشور وجود دارد.

ساحل عاج ... آماده شدن برای ماه مبارک رمضان از نیمه شعبان

مسلمانان در ساحل عاج از نیمه شعبان برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده می شوند و ساکنان آن شروع به آماده سازی مناطق جمعی افطار و آماده شدن برای خرید لوازم ماه رمضان می‌کنند.

مسلمانان در ساحل عاج بر همبستگی اجتماعی تاکید دارند و کمپین‌های اهدایی در مساجد برای جمع آوری پول برای خرید مقادیری غذا و توزیع آن بین ساکنان محله‌های فقیرنشین و خانواده‌های کم درآمد راه اندازی می‌کنند.

در طول ماه رمضان، مردم ساحل عاج در مرامس افطاری دسته‌جمعی شرکت می‌کنند تا  احساس همبستگی، برادری و برابری خود را نشان دهند.

در روزهای اول ماه مبارک رمضان، بازارها شاهد شلوغی شدید برای خرید لوازم ماه مبارک رمضان هستند.

سلیمان دیاراسوبا، وزیر بازرگانی در اولین روز از ماه مبارک رمضان گفت که ذخیره کالاهای اساسی به اندازه سه ماه موجود است.

وی بر تعهد مغازه‌ها به سقف تعیین شده برای شکر، شیر، برنج و روغن به عنوان بخشی از اقدامات برای مقابله با گرانی زندگی تاکید کرد.

در ساحل عاج، شیر به همراه برنج، روغن، شکر و تخم مرغ به عنوان غذای اصلی در این ماه به شمار می‌رود که همگی به صورت عمده خریداری و ذخیره می‌کنند؛ در حالی که سایر اقلام روزانه با توجه به بودجه هر خانواده خریداری می‌شود.

بر اساس برآوردها، مسلمانان اکثریت جمعیت حدود ۳۰ میلیون نفری ساحل عاج را تشکیل می‌دهند.

گامبیا، رقص و آواز در ماه رمضان ممنوع است

برخلاف اکثر کشورهای غرب آفریقا، کودکان اغلب نماز تراویح را اقامه می‌کنند و  صدها جوان که حافظ قرآن کریم هستند نماز تراویح را اقامه می‌کنند.

در طول ماه رمضان، مساجد در گامبیا مملو از نمازگزاران از هر سن و جنس در طول نماز تراویح و تهجد می‌شود.

اکثر مسلمانان این کشور غرب آفریقا به مکتب مالکی تعلق دارند و مظاهر دینداری در ابعاد مختلف زندگی عمومی از جمله حجاب، شرکت در نماز جماعت در مساجد و گسترش مؤسسات آموزشی اسلامی گسترده است.

در طول ماه رمضان، مقامات گامبیا همه اشکال مهمانی را که شامل موسیقی و رقص می شود ممنوع می‌کنند.

غذای «المخفی» در سفره ماه رمضان مردم نیجر

در طول ماه مبارک رمضان در نیجر در میان قبایل بزرگی چون «گوریا»، «آمالا» و «آیباما» جشن‌هایی برپا می‌شود، در حالی که گروهی به نام «تیم‌های بیداری» وظیفه بیدارکردن مردم برای سحری را با زدن طبل بر عهده دارند که «میتادا موتانیه» نامیده می‌شوند.

برای تشخیص گروه‌هایی که مسئول بیدار کردن روزه‌داران برای سحری در نیجر هستند، روش خاصی برای زدن طبل توافق شده است و روش کوبیدن بر طبل از منطقه‌ای به منطقه دیگر متفاوت است.

هیچ خانواده‌ای در نیجر نمی‌تواند به تنهایی افطاری بخورد، مهم نیست که چقدر ثروتمند یا فقیر باشد.

یکی از معروف‌ترین غذاهای سر سفره نیجریه‌ای در ماه رمضان، غذای «مخفی» است که از مخلوط گندم یا برنج و گوشت است و یکی از معروف‌ترین غذاهای نیجریه‌ای به شمار می‌رود و در سفره‌های افطرای ثروتمندان و فقرا به همراه «فیرماسا» که نوعی نان معروف است، قرار دارد.

کد خبر 2036719

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 9 =

آخرین اخبار