کاهش حقابه رودخانه حبله‌رود و هزینه‌های بالای تولید؛ چالش اصلی کشت پنبه در گرمسار

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار از کاهش حقابه رودخانه حبله‌رود و هزینه‌های بالای تولید به عنوان چالش اصلی کشت پنبه در گرمسار نام برد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان، علی جورابلو،  با اشاره به پایان برداشت پنبه در این شهرستان اظهار داشت: در سه سال اخیر، کاهش حقابه کشاورزان از رودخانه حبله‌رود، قیمت نامناسب خرید وش پنبه، افزایش هزینه‌های تولید و پرداخت‌نشدن به‌موقع مبلغ محصول خریداری‌شده، باعث کاهش سطح زیر کشت این محصول شده است.

وی گفت: امسال سطح زیر کشت پنبه به کمتر از نصف سطح زیر کشت سه سال گذشته رسیده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار با اشاره به اهمیت این محصول گفت: «پنبه یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی در استان سمنان و شهرستان گرمسار است که در سال زراعی جاری ۷۰۰ هکتار از اراضی شهرستان تحت کشت این محصول قرار گرفته است.

جورابلو افزود: با توجه به کاهش سطح زیر کشت، برای افزایش بهره‌وری در واحد سطح، باید از ارقام پنبه با عملکرد بالا استفاده کرده و با کاهش هزینه‌های تولید، کشت این محصول را اقتصادی کنیم.

وی با بیان اینکه نرخ کنونی خرید وش پنبه برای کشاورزان به‌صرفه نیست، اظهار داشت: در شرایط تنش آبی، خشکسالی و افزایش سرسام‌آور هزینه‌ها، کشاورزان همچنان پنبه می‌کارند، اما قیمت پایین خرید محصول، آن‌ها را متضرر کرده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار گفت: در صورت ادامه این روند و کاهش مستمر حقابه حبله‌رود، پیش‌بینی می‌شود که سطح زیر کشت این محصول در سال زراعی آینده نیز کاهش یابد.

جورابلو افزود: امسال بیش از ۲ هزار تن محصول پنبه از مزارع گرمسار برداشت شد که پس از خرید توافقی توسط کارخانه‌های پنبه‌پاک‌کنی منطقه، فرآوری و به بازارهای هدف و کارخانه‌های نساجی و روغن‌کشی ارسال می‌شود.

وی با اشاره به چالش‌های برداشت پنبه گفت: بیشترین هزینه تولید پنبه مربوط به مرحله برداشت است، چرا که این فرآیند به‌صورت دستی انجام می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار گفت: کمبود کارگر، هزینه‌های بالای کارگری و عدم صرفه اقتصادی باعث شده است که کشاورزان تمایل کمتری به کشت این محصول داشته باشند.

جورابلو افزود: اگر بتوانیم برداشت پنبه را مکانیزه کنیم، هزینه‌های تولید کاهش یافته و کشت آن برای کشاورزان اقتصادی خواهد شد.

وی تأکید کرد: برای حفظ سطح زیر کشت پنبه، باید حمایت‌های دولت در تأمین نقدینگی کشاورزان افزایش یابد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار گفت: همچنین، استفاده از نهاده‌های یارانه‌ای، انتقال دانش فنی، بهره‌گیری از بذرهای استاندارد با دوره کاشت کوتاه، به‌کارگیری هورمون‌های تنظیم‌کننده رشد و مواد ریزمغذی، و توسعه سیستم‌های نوین آبیاری مانند قطره‌ای و نوار تیپ، از راهکارهای مهم برای ارتقای بهره‌وری و راندمان آبیاری است.

مدیر جهاد کشاورزی گرمسار کیفیت پایین برداشت پنبه را از دلایل کاهش قیمت آن عنوان کرد و گفت: با توجه به افت ۱۵ تا ۳۵ درصدی محصول در زمان فروش، کشاورزان باید دقت بیشتری در فرآیند برداشت داشته باشند و نظارت مستمر بر کیفیت محصول ضروری است.

جورابلو با اشاره به اینکه ۴۸۰ بهره‌بردار پنبه‌کار در گرمسار فعالیت دارند، افزود: پنبه از نظر ایجاد ارزش افزوده و اشتغال‌زایی اهمیت بالایی دارد، چرا که فرآیند خرید و فرآوری اولیه آن در کارخانه‌های پنبه‌پاک‌کنی شهرستان انجام می‌شود.

وی گفت: این محصول تأثیر بسزایی در گردش اقتصادی شهرستان و معیشت مردم دارد.

مدیر جهاد کشاورزی گرمسار  اظهار داشت: پنبه، یکی از بهترین محصولات برای تناوب زراعی با گندم و جو در شهرستان است و کشت تناوبی این محصولات باعث افزایش عملکرد، کاهش برخی آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، و بهبود تولید غلات در کشت پاییزه می‌شود.

کد خبر 2025732

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =