تجافی در نماز چیست و چگونه باید انجام شود؟

تجافی در لغت به معنای قرار نداشتن در جای خود و برداشتن چیزی از محلش است. در احکام اسلامی، تجافی به معنی دور کردن بازوان و آرنج‌ها از پهلو، بلند کردن شکم از زمین در سجود، و قرار گرفتن به حالت نیم‌خیز در تشهد تعریف شده است.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، تجافی در لغت به معنای قرار نداشتن در جای خود و برداشتن چیزی از محلش است. در احکام اسلامی، تجافی به معنی دور کردن بازوان و آرنج‌ها از پهلو، بلند کردن شکم از زمین در سجود، و قرار گرفتن به حالت نیم‌خیز در تشهد تعریف شده است.

در رکوع: به باز کردن دست‌ها مانند دو بال گشوده گفته می‌شود. این عمل که برای مردان مستحب است، در روایات به عنوان «تجنیح» نامیده شده است.

در تشهد: اگر مأموم یک رکعت از امام عقب مانده باشد، هنگام تشهد امام جماعت باید به حالت نیم‌خیز (تجافی) بنشیند، به این صورت که انگشتان دست و پا روی زمین باشد و زانوها از زمین بلند شود. در این حالت مأموم می‌تواند سکوت کند، تشهد بخواند یا ذکر بگوید.

حکم تجافی در نماز از دیدگاه مراجع تقلید

امام خمینی (ره): اگر مأموم در رکعت دوم به امام برسد، در هنگام تشهد امام، به حالت تجافی بنشیند و بعد از قیام، قرائت برای او واجب است.

آیت‌الله خامنه‌ای: احتیاط واجب آن است که مأموم در هنگام تشهد امام، به حالت تجافی باشد و می‌تواند تشهد یا تسبیح بگوید.

آیت‌الله مکارم شیرازی: احتیاط واجب است که مأموم هنگام تشهد، زانوهای خود را از زمین بلند کند و انگشتان دست و سینه پا را روی زمین بگذارد. در تشهد آخر، مستحب است همراه امام تشهد بخواند یا ذکر بگوید.

آیت‌الله سیستانی: بهتر است مأموم هنگام تشهد امام، به حالت تجافی باشد و صبر کند تا امام سلام دهد. اگر بخواهد قصد فرادی کند، اشکالی ندارد.

آیات عظام گلپایگانی و صافی گلپایگانی: مأموم باید هنگام تشهد امام، به حالت تجافی بنشیند و صبر کند تا امام تشهد را تمام کند، اما نیازی به انتظار تا سلام ندارد.

آیت‌الله فاضل لنکرانی: مأموم می‌تواند نیت فرادی کند و برخیزد یا به حالت تجافی بماند تا امام سلام دهد.

وظایف مأموم در حالت تجافی

در تشهد اول، مأموم سه گزینه دارد:

سکوت

خواندن تشهد (بهتر است)

گفتن ذکر مطلق

در تشهد و سلام آخر، مأموم می‌تواند:

سکوت کند

ذکر مطلق بگوید

تجافی در نماز، به ویژه در نماز جماعت، یک عمل مستحب و در برخی موارد احتیاط واجب است که به رعایت آداب نماز و پیروی از امام جماعت کمک می‌کند. با وجود اختلاف نظرهای جزئی بین فقها، اصل تجافی مورد تأیید همه مراجع تقلید است.

کد خبر 2021602

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 7 =