به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، جمعه شب بود که نیروی هوافضای سپاه پاسداران از شهر جدید موشکی خود رونمایی کرد.در این شهر موشکی که یکی از صدها شهر زیرزمینی موشکی هستند، چهار نوع موشکی متفاوت استقرار دارند تا در موقع لزوم مانند آنچه در عملیات وعده صادق ۲ مورد استفاده قرار بگیرد.
بنا بر روایت فارس، چهار نوع از موشکهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران در شهرهای زیرزمینی حضور دارند که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
موشک عماد
یکی از موشکهای حاضر در شهر جدید زیرزمینی موشکی سپاه عماد نام دارد که نخستین موشک بالستیک سوخت مایع و دوربرد ایران است که به سرجنگی با هدایتشونده مجهز شد که این موضوع بهوسیله نصب بالکها بر روی سرجنگی عماد رخ داد. نصب بالک بر روی سرجنگی قابلیت هدایت و کنترل موشک تا لحظه اصابت را فراهم میکند.
عماد از جمله موشکهای دوربرد جمهوری اسلامی ایران با برد ۱۷۰۰ کیلومتر است که تا ۷۵۰ کیلوگرم سرجنگی را میتواند حمل کند. طول این موشک ۱۵.۵ متر است و وزن آن هم بیش از ۱۷ تن است.عماد همچنین قابلیت نصب بر روی سیستم پرتاب خشابی موشکها از شهرهای موشکی زیرزمینی را که تحت عنوان «رگبار موشکی» شناخته میشود، دارد.
موشکهای قدر
دیگر موشکهای حاضر در این شهر زیرزمینی دو موشک از خانواده قدر با نام قدرH و قدرF هستند. موشک بالستیک قدر F یک نمونه از موشکهای بالستیک سوخت مایع است که طول آن، ۱۵.۸۶ متر و قطر آن نیز، ۱۲۵ سانتی متر است.موشک بالستیک قدرF در حالت مجهز بیش از ۱۷ تن وزن دارد که ۶۵۰ کیلوگرم از این وزن مربوط به سر جنگی آن است.
نوع عملکرد این موشک تک مرحلهای با قابلیت سر جداشونده است.موشک قدر H نیز مشخصاتی مشابه با دیگر اعضای این خانواده دارد اما تفاوت اصلی در میزان برد آنها است. قدر S با برد ۱۳۵۰ کیلومتر، قدر H با برد ۱۶۵۰ کیلومتر و قدر F با برد ۱۹۵۰ کیلومتر طراحی و تولید شده است.سرعت بالای آمادگی برای شلیک، هدایتپذیری مناسب و قدرت تخریب بالای سرجنگی از ویژگیهای این موشک است.
موشک قیام
موشک بالستیک میان بُرد قیام روز ۲۹ مرداد ۱۳۸۹ همزمان با افتتاح رسمی نیروگاه اتمی بوشهر با حضور مسئولان دفاعی جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد.طول موشک قیام به عنوان اولین موشک بدون بالک ایرانی ۱۱ متر و ۸۴۶ سانتیمتر و قطر آن نیز، موشک قیام ۸۸۰ میلیمتر است.
علاوه بر این، مدت زمان آمادهسازی موشک قیام ۲۰ دقیقه و وزن نهایی این موشک نیز ۷۰۲۹ کیلوگرم است.موشک قیام یک موتور تک مرحلهای سوخت مایع دارد که با استفاده از این سوخت و موتور تک مرحلهای خود میتواند به سقف پروازی ۲۰۰ کیلومتری برسد. بُرد این موشک در حدود ۸۰۰ کیلومتر برآورد می شود. در نگاه اول موشک بالستیک قیام شباهت زیادی با موشک شهاب ۲ دارد ولی قیام ابعاد و طول بیشتری دارد و برد آن ۳۰۰ کیلومتر بیشتر از شهاب ۲ است، همچنین بالکهای معمول شهاب ۲ نیز در ساختار موشک قیام وجود ندارد.
تفاوت اصلی موشک قیام با سایر موشکهای بالستیک ایرانی در حذف بالکهای ثابت پایدارساز از انتهای بدنه است. این بالک ها که به شکل ذوزنقه قائم الزاویه در تمام موشک های بالستیک خانواده شهاب، قدر و سجیل دیده می شوند، نقش مهمی در ایجاد پایداری موشک دارند اما در موشک قیام با عدم اتکا به بالک های فوق، تمام وظیفه ایجاد پایداری به عهده سامانه های کنترلی با همان عملگرهای نصب شده در خروجی پیشران سوخت مایع است.
دو سال قبل نیز اطلاعات جدیدی از نمونه جدید موشک قیام منتشر شد که نشان میدهد برد این موشک به ۱۰۰۰ کیلومتر و خطای آن به زیر ۵۰ متر رسیده است. در سالهای اخیر اما تصاویری از نمونه جدید این موشک با سر جنگی جداشونده نیز منتشر شده بود که حالا مشخص شده است با بهرهگیری از این سر جنگی جدید، خطای اصابت موشک قیام به زیر ۵۰ متر رسیده است.
پس از آن و در جریان عملیات ضربت محرم تصاویری از نمونه جدید موشک قیام منتشر شد که نشان میداد این موشک به چهار بالک کوچک برای هدایت بهتر مجهز شده است اما تاکنون جزئیاتی از افزایش برد این موشک اعلام نشده بود.بر اساس اطلاعات منتشرشده نمونه جدید موشک قیام دارای کمینه برد ۱۰۰ و بیشینه برد ۱۰۰۰ کیلومتر است. این موشک از یک سر جنگی بهوزن حدوداً ۶۰۰کیلوگرمی بهره میبرد و سرعت این موشک به ۲۹۳۵ متر بر ثانیه میرسد.
توسعه پایگاههای زیرزمینی راهبرد نیروهای مسلح ایران در مقابل تهدیداتاحداث و توسعه پایگاههای زیرزمینی چه در حوزه موشکی و چه در حوزههای پهپادی و جنگندههای نیروی هوایی ارتش یک راهبرد مهم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران برای حفاظت از تجهیزات راهبردی در مقابل حملات احتمالی دشمنان است.
بنابراین؛ اینگونه به نظر میرسد که پایگاه که شب گذشته از آن رونمایی شده تنها پایگاه زیرزمینی ایران نیست و جمهوری اسلامی ایران به صدها پایگاه پهپادی، موشکی و جنگنده تجهیز شده است.در این راستا به نظر میرسد که ساخت پایگاههای زیرزمینی در نیروهای مسلح ایران یک راهبرد مهم و زیربنایی است و قرار است در همه حوزهها توسعه پیدا کند.
۲۷۲۹
نظر شما