جنبه تاریک ساخت مسجد در پارک قیطریه/ خیر سازنده مسجد گفت برایم صرفه اقتصادی ندارد، منتفی کردم!/ خدمت به مردم یا پوششی برای کسب سود اقتصادی؟

چطور نهادهای دینی که رسالت اصلی آنها ترویج‌ معنویت، اخلاق و عدالت است، گاهی ابزار کسب منفعت اقتصادی و حتی ارتکاب برخی جرایم مالی و پولی می‌شوند؟ 

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روزنامه اعتماد نوشت:

ماجرای ساخت مسجد در پارک قیطریه، با هدفی که در ظاهر معنوی به نظر می‌رسید، نه تنها آغازی جنجال‌برانگیز داشت، بلکه اکنون در اعلام پایان آن پروژه نیز دوباره جنجالی شده است.

ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، با بیان اینکه «خیّر ساخت مسجد پارک قیطریه اعلام کرده برایش نمی‌صرفد مسجدی در محدوده ۲۰۰ متر ایجاد کند و لذا از ساخت مسجد قیطریه انصراف داد» پایان این پروژه را اعلام کرد.

به جمله امانی دقت کنید؛ او می‌گوید: چون «ساخت مسجد در سقف ۲۰۰ متر برای خیّر نمی‌صرفد» پروژه منتفی شد. مفهوم مخالف آن جمله، این است که اگر متراژ بیشتری از محیط پارک برای خیر اختصاص می‌یافت و ایجاد مسجد به همراه متفرعات آن برای خیّر صرف و توجیه اقتصادی داشت، نگرانی‌ها درباره تغییر کاربری زمین‌های عمومی و فضای سبز و قطع درختان و... هیچ‌یک مانع از احداث مسجد در پارک نبود. 

این ماجرا، پرده از جنبه تاریکی برمی‌دارد که گاه در پسِ نهادهای مذهبی و خیریه‌ها و امثالهم پنهان شده است. 

مساله اینجاست: چطور نهادهای دینی که رسالت اصلی آنها ترویج‌ معنویت، اخلاق و عدالت است، گاهی ابزار کسب منفعت اقتصادی و حتی ارتکاب برخی جرایم مالی و پولی می‌شوند؟  نهادهای مذهبی در ذات خود، فارغ از منافع مادی، باید برای خدمت به جامعه شکل گیرند، اما هنگامی که سخن از «صرفه اقتصادی» در پروژه‌ای مذهبی به میان می‌آید، این سوال پیش می‌آید که آیا این مکان‌ها و نهادها، واقعا برای خدمت به مردم است یا پوششی برای کسب سود اقتصادی؟!

در ماجرای مسجد پارک قیطریه، خیّری که علی‌القاعده باید برای نیت‌های خالصانه فعالیت کند، ساخت یک مسجد کوچک و ساده را نمی‌پذیرد، زیرا «به‌صرفه او نیست!» این تغییر ذهنیت که نیت معنوی جای خود را به منافع اقتصادی داده است، مصداقی از روند گسترده‌تری است که در برخی نهادهای مذهبی مشاهده می‌شود. البته تنها فعالیت مسجدسازی دچار این دگردیسی نیست و موارد دیگری را نیز می‌توان شاهد مثال آورد.  به عنوان نمونه یکی دیگر از زمینه‌های مهم که بعضا تبدیل به کانون سوءاستفاده شده، موقوفات و زمین‌های وقفی است. 

این اموال، که قرار بود وقف خدمت به مردم و نیازمندان و امور صِرفِ مذهبی باشد، گاهی به پروژه‌های اقتصادی سودآور برای گروه‌ها و افرادی خاص تبدیل می‌شود؛ یا خیریه‌ها که روزگاری به نظر می‌رسید قلب تپنده خدمت‌رسانی به نیازمندان هستند، گاه در پوشش فعالیت‌های خیرخواهانه، به مرکز فرار مالیاتی یا پول‌شویی بدل شده‌اند. بسیاری از این موسسات، با استفاده از معافیت‌های مالیاتی، به‌ جای کمک به مردم، فعالیت‌های تجاری پرمنفعتی را مدیریت می‌کنند. 

از تاسیس مراکز درمانی و آموزشی که هزینه‌های سنگینی بر مردم تحمیل می‌کند گرفته تا سرمایه‌گذاری‌های غیرشفاف در بخش‌های اقتصادی و... نمونه‌هایی از این انحرافند. مصداق بعدی صندوق‌های قرض‌الحسنه است. این صندوق‌ها که در ایده‌آل‌ترین شکل خود باید محلی برای یاری مالی افراد کم‌درآمد باشند، در برخی موارد به مراکز پول‌شویی و کسب منافع برای گروه‌های خاص تبدیل شده‌اند.  بحران‌های مالی دهه‌های گذشته در ایران، که بخشی از آن ناشی از سوءمدیریت و فساد در این نهادها بود، نمونه‌ای واضح از چگونگی سوءاستفاده از اعتماد عمومی در قالب نهادی دینی است. 

وقتی مردم می‌شنوند که ساخت مسجدی در پارکی عمومی به دلیل «صرفه نداشتن» متوقف شده یا وقتی مشاهده می‌کنند که نهادهای مذهبی به زمین‌خواری یا سوءاستفاده مالی متهم می‌شوند، پایه‌های اعتماد به این نهادها سست می‌شود. 

این بحران اعتماد نه تنها به زیان این نهادها، بلکه به زیان معنویت و اخلاقیات جامعه است. 

برای بازگرداندن اعتماد عمومی، تمامی نهادهای دینی و مذهبی بدون استثنا باید خود را به شفافیت کامل متعهد کنند.  قوانین سخت‌گیرانه‌ای باید برای مدیریت ساخت و ساز اماکن دینی و مذهبی و نیز سایر نهادهای دینی و مذهبی ازجمله موقوفات و خیریه‌ها و اماکن مقدس تصویب شود و فعالیت‌های اقتصادی این نهادها محدود و تحت نظارت دقیق قرار گیرد. 

مهم‌تر از همه، باید نیت معنوی و مذهبی -که ذات این نهادهاست- دوباره در کانون توجه قرار گیرد. اگرچه نهادهای مذهبی می‌توانند ابزارهای موثری برای ارتقای معنویت، رفاه و عدالت اجتماعی باشند، سوءاستفاده از آنها برای منافع اقتصادی، نه تنها اهداف معنوی آنها را زیر سوال می‌برد، بلکه به اعتماد عمومی ضربه می‌زند.  رسالت این نهادها، خدمت به مردم و ترویج عدالت است و این رسالت زمانی محقق می‌شود که منافع شخصی و اقتصادی جای خود را به ارزش‌های اخلاقی بدهد. ماجرای قیطریه تنها یک نشانه است، اما صدای بلندی دارد که ما را به تأمل درباره کارکرد این نهادها فرامی‌خواند.

۲۷۳۰۲

کد خبر 2003337

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 152
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    189 9
    کدوم خیری میاد بگه پارک رو بردارید داخلش مسجد بسازید . اونها معمولا مدرسه و درمانگاه و مسجد رو با زمین اهدایی خود یا دیگران می‌سازند. آقای زاکانی زرنگ تشریف داشته خودسرانه میخواست قسمتی از پارک رو مسجد بسازه ،منتها با اعتراض مردم روبرو شد دید چاره ای نداره ،بهانه اینکه خیر براش نمی صرفه رو ابداع کرد تا بدون شرمندگی از مردم بی خیال ساخت مسجد بشه.
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    158 3
    مسجد صرفه اقتصادی ندارد؟ مگه چه. رانتی داشتی که از مسجد سود میبردی. اوقاف که منبع سود سرشار برای اقایان است
  • غزال IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    174 6
    دین و احکام آن صرفا ابزاری است در راستای منافع آن ها. وگرنه اساسا دین و پایبندی به احکام صرفا انتخاب شخصی است و نیازی به این همه هیاهو نیست
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    هرکسی خود را مسلمان نشان داد آخرش ثابت شد برای کسب سود و سواستفاده دیندار شده و ولایی شده. همشون دزد و رانتخوار هستن
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    56 5
    عجب
  • IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    119 3
    واقعا دروغ و دغل حتی به نام مسجد که خانه خدا و شعبه کعبه است چقدر دین بازیچه شده ۵۱ اعراف
  • جانم فدای رهبر IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    برای هرکسی یه چیزی صرف داره.من موندم برای تو چی صرف داره که خوشحالی از خبرهای بد و حال بد وضعیت بد جامعه.
  • IR ۰۹:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    86 3
    متاسفانه کسی برای رضای خدا کار نمی کند.اینجاست که بهشت وجهنم درقرآن آمده است.و آدم دنیا دوست وپول پرست چهره اش رو میشود.خدا ناظر اعمال همه است.
  • نسرین IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    62 1
    متاسفانه/مسجدحرمت دارد/چطورازمسجدهم سواستفاده این پولهاکثیف پول شویی زرنگ بازی رامیخواهندکجاببرندکفن جیب نداردخودشان قبرمیروندجوابگواعمال خانواده شان کیف میکردچون مال حرام جمع کردندفکرنکنم خانواده شان خیرات برایشان دهداگرهم بدهندچون حرام درآمدشان هست قبول نیست /
  • آزادی بیان IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    104 6
    هممون چیزی ک باستان شناسا اول گفتن، زیر خاکی هاش رو در آوردن و دیدن مردم هم ناراضی هستن شدید دیگه گفتن ولش کنیم
  • عالی IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    31 4
    به قول بعضیا.پرچم ایرانی همیشه بالاست
  • نسرین IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    38 2
    الله در قرآن میفرمایدکسانی که کارهایشان برای الله نباشداعمالشان مانندگردوغبارپراکنده ارزش نداردشیطان مال پول را جلوه میدهدحتی صدقه خیرات شیطان وسوسه میکند/واقعامیگویندازپول بگذرازپل صراط بگذر/هرچقدرداشته باشیم مسولیت سنگین/در اسلام هرچقدربه زندگی پیامیرامامان توجه اهل سخاوت کریم بودند
  • IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    89 5
    نتیجه اینکه به بهانه ساخت مسجد دنبال انتفاع و دزدی بوده اند، هر چند هیچ خری با این وضعیت در فضای سبز مسجد نمیسازد
  • IR ۱۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    نظر من اینه که اصلاحاتی ها زاکانی را خار چشم خود می بینن وتحمل او را ندارند
  • محمد صفرفعلی IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    64 4
    ای پیامبر مبادا وارد مساجدی شوی که فاسدان آن را برای ریا و فسق وفجور بنا کرده اند آن مساجد باید با خاک یکسان شوند سپس پیامبر دستور تخریب مسجد ضرار را داد لابد میگویید این آیه از قرآن نیست
  • خلیل IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    70 3
    به احتمال زیر زیر سقف مسجد مغازه تجاری میخواسته بزنه مردم فهمیدن بخاطر همین به صرفه نبوده
  • مظفراسکندرنژاد یک بازنشسته عاشق ایران، IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    11 35
    خودتون فهمیدین چی میخواهین بگین آخرش هم اصل مطلب رونگفتین .
  • مهدی IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    8 105
    سلام ببخشید آقای امانی مزخرف گفته و شما هم از آب گل آلود میخواهید نهنگ صید کنید .بنده خیر را می‌شناسم قصد ایشون فقط ساخت مسجد بود ولاغیر. و نقشه ساخت این مسجد را بنده دیده و در مجموعه ما مورد بررسی قرار گرفته. پس بیخود خودتان را مدیون نکنید اگر اعتقادی به خدا و قیامت دارید
  • سامان IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    77 6
    خدا رو شکر نظرش منتفی شد اگه نه حداقل ۱۰۰ تا درخت قدیمی رو از بین میبردن که آقایون نماز بخونن. خوب برو تو خونه ات بخون اگه اهل نمازی.
  • محمد IR ۱۴:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    15 88
    متاسفانه این گزارش بر اساس چند دروغ و تهمت تهیئه شده خصوصا در رابطه نقل قول از خیر و همچنین از عضو شورای شهر !هدف اصلی نویسنده این گزارش اهانت به فرهنگ ساخت مسجد و اهانت به اسلام است !!
  • پرویز IR ۱۴:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    54 6
    یادم نمیاد که این جمله زیبا منسوب به کدامیک از بزرگان عصر حاضره که میگه: نیاز نیست این همه تلاش کنید تا وجود خدا را اثبات کنید.کافی است تنها یک دلیل یا نشانه ارائه دهید که خودتان به وجود خدا باور دارید!!!! متاسفانه ادیان مختلف و سوء استفاده از باورهای مذهبی ،همواره بعنوان یک ابزار تجارت مورد استفاده بسیاری از سودجویان بوده و هستند
  • آرمین IR ۱۴:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    49 6
    واقعا تشکر میکنم به این تفکر، چند جای دیگه هم هست، وسط میدان انقلاب، وسط میدان ولیعصر ، پارک ساعی، پارک ملت اتفاقاً بزرگ هم هست امامزاده و چند تا حسینیه از توش در میاد، پارک پرواز رو ارتفاع هم هست، باز بازم دقت کنید مکان بیفایده زیاده ، مثلاً مجلس ، در طول ماه ۲۰ روز تعطیله، تو همون مسجد هم کارشون را میتونن انجام بدن، صواب هم داره ، در هیچ کشور اسلامی مجلس مسجدی نداریم، وزارتخانه ها ، مثل آموزش پرورش، ۳ ماه تعطیل ، تربیت بچه ها که بیتربیت، کو آن ادب دهه ۵۰ ، هر ماه هم ۲۰ زورش تعطیله، کلا مکان زیاده یه نگاه به نقشه گوگل بندازید، ولی امامزاده هم بهتره و هم شلوغ میشه، امام زاده صالح تجریش، یک ضریح را بردارید در پارک ملت شعبه بزنید ، بخشی از ضریح امامزاده صالح به پارک ملت جهت دسترسی به ساکنان مناطق مختلف افتتاح شد، شما که رو قله برای رییس جمهور شهید ضریح میسازید، دیگه وسط تهران که کاری نداره ، مردم پارک و مجلس و وزارتخانه نمیخوان ، چیزی که کمه مسجد هست، باید در هر کوچه یک مسجد ساخته شود، وگرنه شیطان گول میزند جوانان ما را، خواهشاً بین هر کوچه یک مسجد بسازید، سپاس فراوان
  • IR ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    57 7
    از بر و بچ زاکانی سوال بفرمایید که چه امتیازاتی به خیر ( بخوانید ، کاسب ) وعده داده بودند که گوشه اش سابیده شده است !!!
  • سام اختری IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    65 6
    اینم از پافشاری زاکانی برای ساخت مسجد وقتی خدا بخواهد ریاکاران رسوا میشوند
  • خوش خنده IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    43 3
    شورای شهر تهران(چمران) که باید روی کارهای شهردار (زاکانی) نظارت داشته باشه در این مواقع روی خود را برمی گردونه و انگار نه انگار نظر مردم چیز دیگری است، هرچه مردم داد زدن ما مسجد در این اطراف داریم پارک را چرا مصادره می کنید
  • مریم IR ۱۵:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    52 2
    اینهمه مسجد خالی داریم چرا در بوستان مسجد می‌سازید؟
  • محمد IR ۱۶:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    44 3
    در کجا مسجد ساختن صرفه اقتصادی داشته که میگن صرفه اقتصادی نداشت پس حتما مسائل دیگی بوده که از خیرش گذشته
  • IR ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    16 3
    واقعاکه....؟!
  • IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    12 49
    شما یک نمونه را تازه از نقول قول عضو شورای شهر شنیدین و متاسفانه کل مجموعه مرتبط با امور مذهبی و موقوفات را زیر سوال بردین. مطلب طوری نگاشته شده که دیگه کسی وقف نکند امور خیریه مشارکت نکند و در کل حتی مسجد هم نرود چون ممکن است در تصاحب زمین سواستفاده شده است. خود شما در وب سایتتون خداییش چقدر آگاهانه و متبحرانه مقاله هایی مینویسین که چقدر ذهن های مردم عامی را بسمت مخالفت با نظام مخالفت با حجاب و ..کلا هر چیزی که مخالف با نظام باشه حتما و حتما خبری مصاحبه ای در تشدید آن می‌نویسید. اگر نهادی نظارتی باشه اول از همه باید به حساب شما رسیدگی کنه
  • عباس قلندری IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    8 47
    حتی شمایی که این خبر رو تیتر کردی،هدف تاریکی داری،اکثریت اشخاص منافع خودشون رو در نظر میگیرن،ربطی هم به دین نداره
  • IR ۱۷:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    39 7
    پس چی فکر کردین؟ جریان خیرین مدرسه ساز هم همینطوره. این افراد برای فرار از مالیات، مدرسه می ساختند و از زمانی که منافعی برای این افراد وجود نداره، کار مدرسه سازی هم منحل شده است. توی مملکتی هستیم که گربه محض رضای خدا موش نمی گیره. خود این آخوندا و مسئولان چه خیری به مردم رسانده اند که سایرمردم به فکر هم باشند؟ تا به حال یک آخوند دیده اید که خمس و زکات خود را به مردم عادی بده؟ اگرم بدن، به فامیل خودشون می دن و مردم عادی هیچ سودی از این افراد نمی برند. تازه اگه بدند. ختفقط به فکر چپاول مردم هستند.
  • IR ۱۷:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    40 4
    قدیما مسجد را برای خدا میساختند ،الان برای سود مالی! حالا نفع شورای شهر و زاکانی چیه این وسط
  • الخلج IR ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    15 32
    کجای حرفهایش گفته صرفه اقتصادی ندارد؟کلمه اقتصادی نبود این شما هستید که همه چیز. ا در اقتصاد می بینند همه رسانه ها باید در قبال دروغ‌هایشان پاسخگو باشند فقط گفته نمی صرفد باید از خودش پرسید که منظور تان چیست
  • IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    46 7
    زیر زمین تمام مساجد تهران شده بازارچه و رستوران . معلومه که کاسبی با برق و آب و مالیات مجانی ارزشمنده ‌
  • بازنشسته پشیمان IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    49 5
    یادش بخیر وقتی مجلس ختمی بود می رفتیم مسجد خادم می گفت دو بسته چای و دو نفر هم بزارید در ابدارخانه برای کار واسلام دیگه هیچ هزینه ای درخواست نمی شد مگر کسی دنبال مداح و روحانی برجسته بود که به خوش مربوط بود حالا شده کترینک و بیا وببین چه پول هایی از ادم طلب می کنند همه چی هم دارند از حلوا و....