۰ نفر
۲۵ بهمن ۱۳۹۰ - ۲۰:۳۰

حسن سبحانی

چون ما مدیریت شناور ارز داریم بالا رفتن و پایین آمدن نرخ ارز با اهداف مدیریتی هم ارتباط مستقیمی دارد. پس دولت در هر برهه ای از زمان با هدف مشخصی قیمت دلار را آنطور که می خواهد، مدیریت می کند.
اگر بنا بر توسعه صادرات باشد، بالا رفتن قیمت دلار یک اثر مشخص دارد.
در واقع از نظر صادارات و تولید باید توجه کرد که کشوری می تواند کالاهای خود را به بازارهای جهانی برساند و صادرات خود را افزایش دهد و درآمدهای کلانی کسب کند که تولید را به شکوفایی رسانده باشد. چون اگر تولیدی صورت نگیرد، محصولی وجود ندارد که دنبال صادر کردن آن باشیم. وقتی ما در داخل کشور اقتصادی بیمار را تجربه می کنیم، طبیعی است که نتوانیم در بحث مهمی چون تولید هم به آن چه می خواهیم برسیم و در نتیجه حتی اگر قیمت دلار به بالاترین حد ممکن خود هم برسد، کالایی نیست که با فروش آن در بازارهای بین المللی، آن دلار گران را به منابع مالی کشور اضافه کنیم.
پس در اقتصادی مثل اقتصاد ایران که حدود 80 درصد ارز صرف کالاهای سرمایه ای، مواد اولیه و کالاهای واسطه ای می شود به راحتی می توان به این نتیجه رسید که تا وقتی شرایط را برای تولید مهیا نکرده ایم، افزایش قیمت دلار نه تنها به جهش صادرات کمک نمی کند که به تولیدکنندگان مان هم لطمه های زیادی وارد می کند.
با نگاهی اجمالی می توان به وضوح مشاهده کرد که نظام تولید ما دچار سیاستگذاری های غیرواقع بینانه است. تصمیم ها و رفتارهایی را شاهدیم که باعث بالا رفتن قیمت عوامل تولید می شود. نظام بانکی هم بدون توجه به آثار تخریب کننده افزایش قیمت پول، فقط به فکر درآمد است و در این راستا بانک ها برای جلب مشتری رقابت تنگاتنگی با یکدیگر دارند. البته ده ها عامل دیگر هم وجود دارد که در کنار هم تولید را زمین گیر کرده اند. میزان بهره وری به مقدار نگران کننده ای پایین است. همچنین وقتی فرهنگ کار تضعیف شود، بدیهی است که تولید به وضعیت کنونی خود، دچار شود.
شرایط به گونه ای ست که شاید نتوانیم به این زودی ها شاهد سر و سامان گرفتن تولید باشیم.
از آن جا که عمده ماشین آلات و مواد اولیه ای که در چرخه صنعت به کار گرفته می شوند، وارداتی هستند به طور طبیعی افزایش نرخ دلار واردات این ملزومات را برای صنعت گران دشوار و حتی در مواردی محال می کند. این وضعیت هم نتیجه ای جزء کاهش تولید و در نتیجه افزایش قیمت کالای صنعتی ندارد.
البته با توجه به آمار، صادرات غیرنفتی پایین نیامده است و حتی رو به رشد است. اما این مساله جای خوشحالی ندارد و باید دید که برای بالا بردن آمار صادرات چه هزینه هایی پرداخت کرده ایم. صادرات ما نتیجه لطمه خورن تولید است و به همین دلیل ارزش ندارد و در نهایت به ضرر اقتصاد کشور است.
به عبارت دیگر، بالارفتن نرخ ارز ممکن است به افزایش صادارات منجر شود اما از آن جا که تولیدکننده نمی تواند مواد اولیه خود را به سهولت تهیه کند، تولید آسیب می بیند. وقتی صحبت از صادرات 5 میلیاد دلاری می شود باید آن را با آسیب 50 میلیارد دلاری تولید مقایسه کرد.
در نتیجه می توان گفت صادراتی که تنها به دلیل گران شدن قیمت دلار و سایر ارزها افزایش یافته نه تنها بی ارزش است که حاصلی جز ضرر برای تولید و البته اقتصاد کشور ندارد.
*دانشیار اقتصاد دانشگاه تهران

/3131

کد خبر 198865

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 17 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۵
    7 0
    این هم از اون حرفاست این طوری فقط گردن دولت و ارگان های دولتی کلفت میشه و بخش خصوصی به فلاکت کشیده میشه اینم از اون حرفا بوووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووود
  • hosein US ۰۲:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۶
    3 2
    ?ایا بطورمیانگین در نظریه جنابعالی چند در صد از هزینه تولید کارخانجات تولیدی صرف مواد اولیه میگردد که پنج میلیارد دلار 50 میلیارد دلار به کشور زیان وارد مینماید. باعرض معذرت با توجه به اینکه بیش ازپانزده سال تجربه صادراتی را دارم چنانچه ارز خارجی به میزان تورم افزایش نبابد زمینه تولیدات صادراتی بوجود نمی اید چون برای تولید کننده با هزینه مخارج داخلی نسبت به کشورهای هم تراز بیشتر میباشد واردات ان از صادرات بیشتر سود اوراست .و بنده سیاست جدید ارزی را در مراحل اولیه جهت ورود مواد اولیه را بسیار درست میدانم که نباید مبلغ زیادی باشد ولی میبایست بابت واردات اجناس لوکس و غیره از ارزازاد به قیمت بازار استفاده نماید.
    • بدون نام US ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      0 0
      نظر شما کاملا درست است. در اقتصاد و نظریات سی ساله اخیر این کاملا بدیهی و ثابت شده است که فضای تولید با شفاف شدن اقتصاد و تخلیه فشارهای تورمی بر ارز بهبود پیدا میکند و تخریب نمی شود. ایشان کلا طرفدار این است که دلار400 تومان بشود و هنوز در فضای سال 64 است. کسری بودجه و تورم را هم اصلا در محاسبات دخیل نمیکند.
  • بدون نام IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۶
    7 0
    به صادرات کمک مالی و در واقع جایزه بدهند به صلاح نیست به خاطرمقدار ناچیزی صادرات نا پایدار ارز را گران کنند.
  • خشایار سید شکری IR ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۶
    1 2
    استاد بزرگوار،لطفاً به جای گرفتن ایراد راه حل خود را به طور دقیق بفرمایید.