به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در نخستین روزهای برگزاری نمایشگاه هوایی چین بود که انتشار عکسهایی از حضور امیر حمید واحدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش در این نمایشگاه و بررسی قابلیتهای جنگنده جی-۱۰ نیروی هوایی چین ازسوی این فرمانده ارشد ایرانی، سبب شد گمانهزنیهایی درباره احتمال خرید جنگندههای چینی ازسوی جمهوریاسلامی مطرح شود.
همشهریآنلاین در این زمینه نوشت: در شرایطی که رونمایی از تازهترین نمونه جنگندههای رادارگریز چینی (جی-۳۵) و روسی (سوخو ۵۷) بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی داشتهاست، حضور فرمانده نیروی هوایی ارتش در این نمایشگاه توجه رسانهها را به خود جلب کرد. روزنامه اینترنتی «اوراسیا تایمز» در گزارشی به حضور امیر واحدی در نمایشگاه هوایی چین پرداخت و نوشت که جنگنده جی-۱۰ بهعنوان «اژدهای نیرومند چینی» در بحبوحه افزایش تنشها میان تهران – تلآویو، مورد توجه ایران قرار گرفته است.
این روزنامه در گزارش خود اشاره کرده که بررسی قابلیتهای جنگنده جی-۱۰ ازسوی فرمانده نیروی هوایی ایران، گمانهزنیها درباره علاقه تهران به خرید این جنگنده را قوت بخشیدهاست؛ «فرمانده نیروی هوایی ارتش ایران اطلاعات دست اولی از جنگنده جی-۱۰ چین کسب کرد. او توانمندیهای «اژدهای نیرومند» را ارزیابی و با همتای چینی خود نیز دیدار و درباره زمینههای احتمالی همکاری دو طرف گفتوگو کرد».
یک گزینه مناسب برای نیروی هوایی ایران
در شرایطی که ایران به صراحت تمایل خود را برای خرید جنگنده چینی اعلام نکرده، بررسی قابلیتهای این جنگنده از سوی فرمانده ایرانی، توجه تحلیلگران نظامی را به خود جلب کرده و برخی از آنها معتقدند جی-۱۰ چینی از نظر «توانایی» و «قیمت» گزینه مناسبی برای نیروی هوایی ایران به شمار میرود.
براساس گزارش اوراسیا تایمز، قیمت هر فروند از این جنگنده چینی چیزی در حدود ۴۰ میلیون دلار تخمین زده شده و برخی تحلیلگران نظامی معتقدند جی-۱۰ از نظر تسلیحات و عملکرد پروازی بهتر از اف-۱۶ است. دراین میان، تهران و پکن در حالی درباره گمانهزنیها پیرامون خرید جنگندههای چینی ازسوی ایران اظهارنظر نکردهاند که پیش از این نیز شایعههایی درباره مذاکره ایران و پکن بهمنظور خرید جی اف -۱۷ منتشر شده بود؛ جنگندهای که بهصورت مشترک ازسوی چین و پاکستان ساخته شدهاست.
در ادامه این گزارش آمدهاست: «یک گزینه مهم ایران، خرید جنگنده توانمند چینی است. براساس برخی گزارشها در سال ۲۰۲۱، ایران علاقهمند به خرید ۳۶ جنگنده جی-۱۰ از چین بودهاست، اما تحریمها به عنوان مانع مهمی در این مسیر مطرح بودهاست».
ویژگیهای خاص جی-۱۰
این گزارش میافزاید: «چین فعالانه بازار خاورمیانه را هدف قرار داده است تا جنگندههای خود را صادر و جی-۱۰ را بهعنوان جایگزینی برتر برای «رافال» فرانسوی، «یوروفایتر» تایفون و اف-۱۶ آمریکایی مطرح کند. قیمت هر فروند از این جنگنده چینی ۴۰ تا ۵۰ میلیون دلار است که آن را به گزینهای جذاب برای کشورهایی تبدیل میکند که به دنبال ارتقای ناوگان جنگندههای خود، آنهم بدون صرف هزینههای گزاف هستند».
نکته مهم دیگری که در گزارشهای رسانهای درباره جی-۱۰ چینی مورد توجه قرار گرفته، مقایسه توانمندیهای آن با جنگنده اف-۱۶ آمریکایی است؛ «جی-۱۰ چینی اغلب به انواع ارتقا یافته اف-۱۶ فایتینگ فالکون ایالات متحده تشبیه میشود. سامانه کنترل پرواز آن مانند اف-۱۶ از یک رایانه برای حفظ بدنه بسیار چابک و ناپایدار آیرودینامیکی خود استفاده میکند».
در ادامه گزارش اوراسیا تایمز آمدهاست: «جی-۱۰ دارای رادار بومی AESA، جستوجوگر فروسرخ تصویربرداری PL-۱۰ (IIR)، موتور WS-۱۰B و موشکهای هوا به هوا PL-۱۵ است. این هواپیما دارای قابلیتهای پیشرفتهای است، از جمله جنگ الکترونیک، ابزارهای کامپیوتری کابین خلبان، حمله دقیق هوا به زمین، نبرد فراتر از برد بصری و سوختگیری هنگام پرواز».
گفته میشود این هواپیما قادر به انجام عملیات در هر شرایط جوی است و ویژگی اصلیاش، «نبرد هوا به هوا» است، اما میتواند ماموریتهای ضربتی را نیز انجام دهد. کارشناسان چینی از این هواپیما بهعنوان یک «تغییردهنده بازی» در جنگ استقبال کردهاند که در برابر رقبای جهانی خود قدرت هماوردی دارد.
۲۲۷۲۲۷
نظر شما