دنیای ریاضی به هم ریخت / علامت = لزوما به معنی «مساوی» نیست!

در علم ریاضیات، مفاهیم بسیار مبهمی وجود دارد که به‌سختی می‌توان آن‌ها را در ذهن پذیرفت؛ مثلاً تا به امروز همه ما فکر می‌کردیم که معنا و مفهوم علامت مساوی (=) را به‌خوبی درک کرده‌ایم.

غزال زیاری: به نظر می‌رسد که ریاضی‌دانان نمی‌توانند در مورد تعریف علامت مساوی (=) که دو چیز را باهم برابر می‌داند، به توافق برسند. این اختلاف ممکن است برای برنامه‌های رایانه‌ای که در بررسی اثبات‌های ریاضی مورداستفاده قرار می‌گیرند، دردسرساز شود.

به گزارش خبرآنلاین، ده‌ها سال است که این دعوای آکادمیک برقرار است، اما شدت آن اخیراً اوج گرفته؛ دلیلش هم این است که برنامه‌های رایانه‌ای که برای اثبات رسمی یا بررسی مدارک مورداستفاده قرار می‌گیرند، باید دستورالعمل‌های واضح و مشخصی داشته باشند و تعاریف مبهم از مفاهیم ریاضی که قابل تفسیرند یا به رایانه‌های زمینه تکیه دارند، در این راستا کارایی نخواهند داشت.

کوین بازارد، ریاضی‌دان بریتانیایی امپریال کالج لندن، در هنگام همکاری با برنامه‌نویسان کامپیوتری، با این مشکل مواجه شد. همین باعث شد تا او به بازبینی تعریف «این برابر است با آن» بپردازد و مفاهیم منطقی متعددی را در مورد برابری به چالش بکشد.

دنیای ریاضی به هم ریخت / علامت = لزوما به معنی «مساوی» نیست!

بازارد دراین‌باره می‌نویسد: «۶ سال پیش، فکر می‌کردم مفهوم تساوی را در ریاضی می‌دانم و این را اصطلاح کاملاً تعریف‌شده‌ای می‌دانستم؛ با شروع تلاش‌هایم، ریاضیات سطوح بالا را در کامپیوتری که اثبات قضایا را انجام می‌داد، به کار گرفتم. در آن زمان کشف کردم که مفهوم برابری یا تساوی در ریاضی، به‌مراتب پیچیده‌تر از چیزی است که تا قبل از آن می‌دانستم.»

تاریخچه مفهوم تساوی در ریاضی

سال ۱۵۵۷ بود که رابرت رکورد، ریاضیدان ولزی، علامت تساوی را (=) با دو خط موازی که به زیبایی نشان‌دهنده برابری بین اجسام دو طرف علامت است، به دنیا معرفی کرد.

این مفهوم در ابتدا موردتوجه قرار نگرفت، اما باگذشت زمان، نماد شهودی آقای رکورد، جایگزین عبارت لاتین "aequalis" شد و بعدها علوم کامپیوتر را پایه‌گذاری کرد. ۴۰۰ سال پس از معرفی این علامت توسط رابرت رکورد و در سال ۱۹۵۷، برای اولین بار از علامت مساوی به‌عنوان بخشی از زبان برنامه‌نویسی کامپیوتری FORTRAN I استفاده شد.

دنیای ریاضی به هم ریخت / علامت = لزوما به معنی «مساوی» نیست!

مفهوم تساوی در دنیای ریاضیات، تاریخچه به‌مراتب طولانی‌تری دارد و دست‌کم به یونان باستان برمی‌گردد. بازارد دراین‌باره گفته که ریاضی‌دانان مدرن، در عمل از اصطلاح «به نسبت آزاد» برای مفهوم تساوی استفاده می‌کنند.

در استفاده روزمره و آشنا برای ما، علامت تساوی در حقیقت تنظیم‌کننده معادلاتی است که در ریاضیات ارزش یا معنی یکسانی دارند؛ یعنی چیزی که می‌تواند با چند تغییر و تبدیل منطقی ازیک‌طرف به‌طرف دیگر ثابت شود؛ مثلاً عدد صحیح ۲ توصیف‌کننده جمع یک‌جفت عدد (۱ + ۱) است.

اما تعریف دوم از مفهوم «تساوی» از اواخر قرن نوزدهم و با ظهور نظریه مجموعه‌ها در بین ریاضیدانان مورداستفاده قرار گرفت. در آن زمان نظریه مجموعه‌ها تکامل یافت و بدین ترتیب تعریف ریاضیدانان از مفهوم برابری نیز گسترش پیدا کرد.

ایزومورفیسم متعارف در علم ریاضی

مجموعه‌ای مثل {۱، ۲، ۳} را می‌توان «مساوی» (هم‌ارز) مجموعه‌ای مثل {a, b, c} در نظر گرفت؛ دلیلش وجود درکی ضمنی به نام ایزومورفیسم (یکریختی) متعارف است که شباهت‌های بین ساختار گروه‌ها را مقایسه می‌کند.

بازارد دراین‌باره گفت: «این مجموعه‌ها به روشی طبیعی باهم مطابقت دارند؛ ریاضی‌دانان متوجه شدند که اگر آن‌ها را هم برابر بدانیم، کار واقعاً راحت خواهد بود.»

حالا و با در نظر گرفتن ایزومورفیسم (یکریختی) متعارف به معنای برابری، ریاضیدانانی که سعی می‌کنند با استفاده از رایانه، اثبات‌هایی ازجمله مفاهیم بنیادی چند دهه‌ای را به شکلی رسمی ارائه دهند، با مشکلاتی جدی روبه‌رو می‌شوند.

بازارد با اشاره به تلاش‌های الکساندر گروتندیک، ریاضیدان قرن بیستم برای توصیف برابری در نظریه مجموعه‌ها گفت: «هیچ‌یک از سیستم‌های رایانه‌ای موجود، شیوه استفاده ریاضی‌دانی مثل گروتندیک را از نماد مساوی درک نمی‌کنند.»

دنیای ریاضی به هم ریخت / علامت = لزوما به معنی «مساوی» نیست!

بعضی از ریاضیدانان حالا بر این باورند که باید مفاهیم ریاضی را مجدداً تعریف کرد تا به‌طور رسمی ایزومورفیسم (یکریختی) متعارف با مفهوم «مساوی» یکی و برابر دانسته شود؛ اما بازارد مخالف این موضوع است و فکر می‌کند که ناهماهنگی بین ریاضی‌دانان و ماشین‌ها، باید ذهن ریاضی‌دانان را وادار کند که درباره منظور دقیق‌شان از مفاهیم پایه‌ای ریاضی مثل «تساوی» تجدیدنظر کنند، به‌نحوی‌که رایانه‌ها بتوانند آن‌ها را درک کنند.

او دراین‌باره می‌گوید: «وقتی کسی مجبور می‌شود تا منظور واقعی‌اش را بنویسد و نمی‌تواند پشت کلماتی که به شکلی نادرست تعریف‌شده‌اند پنهان شود، درمی‌یابد که باید کارهای اضافی انجام دهد یا حتی درباره نحوه ارائه ایده‌های خاصش تجدیدنظر کند.»

منبع: sciencealert

۵۴۳۲۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1921342

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 12
  • IR ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    21 45
    صبر کنین حالا مونده تا گاف های علمی بشر کامل رو بشه من پیش بینی میکنم جنگ سوم جهانی بصورت بشر/بشر نیست و بصورت بشر/هوش مصنوعی کل خواهد بود
    • بازدیدکننده IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
      8 7
      شاید هم هوش مصنوعی روبروی هوش مصنوعی ولی هیچ جنگ جهانی سومی رُخ نخواهد دادفرستادن دیدگاه
  • IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    17 12
    🙃
  • xrp IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    60 6
    معلم نوشت 1=1 شارگرد جواب داد غلط است. معلم چرا؟ شارگرد :اگر 1واحد انسان باشد آیا باز هم 1=1؟
    • FR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
      16 4
      ژرف و سنگین
    • IR ۲۳:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۲
      5 4
      از نظر جنس بله یکی هستند هر چند از نظر جزئیات خیر
    • US ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۶
      0 0
      شما شاگرد رو درست بنویس الباقی نظریات پیش کش (شا‌رگرد چیه؟)
  • ف ج IR ۰۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
    34 8
    من ک هیچی نفمیدم....😕😕 شمام اصن فک کنید این مطلبو نخوندین، همون علامت مساوی در نظرش بگیریدد🤨🤨
    • فرزاد IR ۱۹:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
      3 6
      بعنوان موجود دو پا این جنس و آن جنس برابر هم هستند ولی از نظر اخلاقی و قومی نه
  • IR ۰۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
    18 3
    چرت و پرتا چیه؟! وقتی ما در قرارداد کلمه مساوی میگیم این با این مساوی هست یعنی مساویه تبصره نمیشه زد که بعدم ی علامت نا مساوی هم داریم. ضمنا وقتی صورت سوال مثلا میگه دو ضربدر دو چند میشه بیخود میکنی دو طرف مساوی رو مینویسی فلان منهای فلان میشه صفر اونورم فلان منهای فلان صفر پس چو مساوی میشن فاکتور و غیره میگیری برسی به دو ضربدر دو مساوی پنج!صورت سوال چیز دیگریست جواب مطلق داریم
    • S.n IR ۰۲:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۵
      1 0
      شاید برات سخت باشه ولی، شاید توی اعداد بگیم ۱=۱ ولی نمیتونیم بگیم ۱انسان =۱ برای همین یه همچین چیزی میگن، (کلا در کامپيوتر علامت مساوی یعنی سمت چپ تساوی با سمت راست تساوی کاملا برابر باشه و برعکس ولی توی این تعریف ریاضی فقط عدد=عدد هستش که این اشتباهه چون عدد = جنس شیء نمیتونه باشه) الان فهمیدی علم ریاضی چه باگ بزرگی داره؟
  • محمود IR ۰۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
    16 8
    تا الان درباره هر مسئله یا موردی که بیانیه یا پاسخ قاطع داده اند بعد از گذشت سالها این پاسخ ها با اشکال روبرو شده و نظریه ها فرق کرده به نظر من پاسخ قاطع و کامل درباره ی هیچ مسئله ای در جهان بشریت درست نیست وباید پاسخ نسبی و همراه با شک در نظر گرفته شود پاسخی که در صورت درستی و اشتباه بودن ، اشکالات و مفاهیم زیادی ببار نیاورد . چون پاسخ ها از اول بشریت تاکنون نسبی بوده و قطعیت و درستی تام و کامل نداشته واگرهم پاسخ کاملی داده شده قطعا اشکال دارد و اشتباه است چون مسائل مهم درک کاملشان پاسخ خای زیاد در زمان های طولانی را می طلبد امروز در مورد مسئله ای به نتیجه می رسند و با اکثریت آرا آن را صحیح تصویب می کنند اما با گذشت زمان و ظهور نبوغ بهتر. پی به اشتباه پاسخ داده شده می برند و می‌شود یک مشکل اساسی که ریشه های اشتباهی آن در دنیا گسترده شده و ترمیم و جمع آوری آن یا شدنی نیست واگر هم قابل ترمیم هست زمان و هزینه های نجومی را می طلبد پس بهتر از دست اندرکاران در هر زمینه از پاسخ قاطعانه و بدون شک بپرهیزند و جایی را برای تصحیح در صورت اشتباه بودن در نظر بگیرند . نظر شخصی من .
    • واقع گرا IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۲
      3 0
      کاملا موافقم جهان نسبی است
  • رادان IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
    11 10
    این چرت و پرتی ها چیه میگن بابا. اصلا مفهومشم همینه یعنی مقدار دو طرف یکی است. مثلاً 2+2=4 یعنی مقدار و اندازه 4 با مقدار 2+2 یکی است و تمام دیگه این دری وری ها چیه الکی جو میدین
    • دلارام IR ۲۲:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۲
      2 1
      در علم ریاضیات این عملیات درسته ولی اگر در جهان عالم بخواهیم همچین چیزی رو بگیم قطعا به مشکل برمیخوریم البته یه چیزی هم که توجه من رو جلب کرد این بود که چجوری جمع دو مربع جوابشان میشه یک مربع ∆ + ∆=∆ (شما مربع در نظر بگیرید ) بنظرم فعلا باید این موضوع رو بندازین داخل سطل اشغال ذهنتون چون بعدا وقتی ریاضی حل میکنین گیج میشین
    • پاسخ IR ۰۴:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۳
      3 0
      شما مغزتون فراتر از این بحث‌هاست این مطالب درحد و اندازه شما نیست. الآن این که من گفتم خوب بود یا با کنایه بود و بد...کدومش حالا یکم فکر کن متوجه میشی منظورش چیه
    • .... IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۳
      3 0
      از نظر شیمی مساوی به هم میریزه
  • xx IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
    7 6
    یه مشت چرت و پرت
  • AF ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
    5 2
    یادم هست که استاد مکتب صنف ۱۰ ما به جای این که مساوی است می‌گفت در نتیجه مثلاً 1 + 1 = 2 یک به اضافه. یک. در نتیجه. دو نظر شما در این مورد برایم مهم است
  • سینا IR ۰۳:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۲
    5 1
    نویسنده درست میگه مثلا یک بز مساوی یک گاو اشتباهت. یا مثلا یک بز بعلاوه یه گاو میشه دوتا چی بز یا گاو. باید عمقی فکر کتی تا متوجه بشی این چهان ریاضی را به هم میریزه و درست هم میگه دیگه مساوی اشتباه و باید خوده اون دوتا یک، یک ریخت و یک نوع باشه والا مساوی زیره سوال میره من ساده گفتم که همه متوجه بشن
  • ملیکا IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۲
    10 2
    من ریاضیم خیلی خوبه جهشی برای کلاس ۹ رفتم الان کلاس ۵
  • معصومه IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۲
    10 0
    😂 بابا ول کنین این جماعت هم بیکار و علاف نشستن بیان بگن علامت مساوی چیه، 😂بابا به جای این چیزا به مشکلات مردم فکر کنین مساویو ولش کنین🤝💔
  • زهرا IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۲
    3 0
    من ریاضی خییییلی خوووب سوم جهشی خواندم الان چهارم هستم
  • reza IR ۰۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۳
    4 0
    من که میگم 1+1=1 مثلا یک شتر +یک مرغ = بایک شتر مرغ
  • IR ۰۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    1 1
    جالبه
  • ریحانه صادقی IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۵
    0 0
    الکیه کم مونده هوش مصنوعی بگه به علاوه ، به‌علاوه نیست منها هست
  • یسنا IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۵
    0 0
    بنظر من ریاضی عالی است