گروه اندیشه: دکتر مهران صولتی در یادداشتی به مناسبت هشت مارس روز جهانی زن، تاکید می کند که « بیشترین خشونت علیه زنان، نه از سوی مردان بلکه از سوی خود زنان تئوریزه می شود! همان اندیشه ای که با شعار حفظ شان و منزلت، زنان را خانه نشین می خواهد و آن ها را از مشارکت اجتماعی منع می کند. اتفاقا در این زمینه مردان بسی بیشتر مدافع حضور اجتماعی و اقتصادی زنان هستند.»
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، او می نویسد: «زنان جامعه ما میخواهند با مردان برابر باشند، در همه چیز؛ فرصت های تحصیلی، اشتغال، ازدواج و برخورداری از تمام مزایای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی. از همین رو کوشیدهاند تا ثابت کنند تفاوت آنها با مردان مربوط به امور بیولوژیک است نه موارد دیگر. در حقیقت زنان سایر تفاوتها را نوعی برساخت اجتماعی و ناشی از حضور فرهنگ مردسالار و ساختارهای سلطه می دانند. تا اینجا قضیه کاملا منطقی به نظر می رسد چون تا آزادی منفی و سلبی محقق نشده و زنجیرهای بسته شده بر دست و پای زنان گسسته نشود نمی توان به آزادی مثبت و ایجابی زنان امیدوار بود. ولی پرسش اینجاست که پایان این رقابت کجاست؟»
صولتی در چارچوب نظریه دیالکتیک ، دیدگاه هگل را در رابطه با ارباب و بنده مطرح می کند و می گوید: «در دیالکتیک ارباب و بندهی هگل، اصالت با ارباب است چرا که عمل او از نوع کنشی می باشد و ابتکار عمل با اوست، میدان بازی را طراحی و قوانین آن را تعریف می کند ولی عمل بنده واکنشی به رفتار ارباب می باشد، می کوشد تا ارباب را نفی کند در حالی که همزمان او را به عنوان دشمن خود به رسمیت می شناسد و در زمینی بازی می کند که او قوانین اش را طراحی کرده است. لذا همواره نقشی فرعی را ایفا می کند، و چشم به تک ارباب دارد تا پاتکی را به اجرا گذارد. جنبش پاییز ۱۴۰۱ نشان داد که زنان به جای بازی در زمین مردان و تلاش برای شبیه شدن به آنها در همه عرصه ها ، میتوانند زمین بازی خود را طراحی کنند.»
این جامعه شناس در ادامه تاکید می کند که زنان برای طراحی زمین بازی خود باید به مفروضات مهمی توجه کنند از جمله این که «زنان و مردان مکمل یکدیگرند بنابراین نقص یکی به معنای کمال دیگری نیست. دو طرف باید در یک تعامل هم افزا نقایص یکدیگر را برطرف نمایند» او در باره دیگر مفروض خود می نویسد: «بیشترین خشونت علیه زنان، نه از سوی مردان بلکه از سوی خود زنان تئوریزه می شود! همان اندیشه ای که با شعار حفظ شان و منزلت، زنان را خانه نشین می خواهد و آن ها را از مشارکت اجتماعی منع می کند. اتفاقا در این زمینه مردان بسی بیشتر مدافع حضور اجتماعی و اقتصادی زنان هستند.»
او در ادامه ذکر مفروضات خود می نویسد: «بسیاری از مصادیق خشونت علیه زنان نه ناشی از مردان، بلکه ناشی از ساختارهای مردسالارانه است. ساختارهایی که اصلاح آنها مستلزم جلب همکاری بخشی از مردان دموکراسی خواه جامعه است. این چنین است که مطالبه دموکراسی بر حقوق زنان اولویت مییابد.»
او ادامه می دهد: «خودآیینی زنان بزرگترین تهدید برای حکومتهای اقتدارگرا محسوب می شود. از این رو زنان می توانند با پرورش نسلی از دختران و پسران پرسشگر، خودآیین و مطالبه گر منادی آزادی و برابری بوده و به کابوس حکومتهای اقتدارگرا در سراسر جهان تبدیل شوند. تاثیری ماندگار که میتواند حتی برای مردان جامعه نیز الهامبخش باشد.»
منبع: کانال دکتر مهران صولتی
بیشتر بخوانید:
صولتی: مسئولان خواهان نقد سنت برای گره گشایی نیستند / تمدن سازی نیازمند نظام نقد است
چرا حکومت در ایران از حل مسائل ناتوان است؟
موانع اجتماعی رشد علم در ایران!
مسیر توسعه یافتگی در ایران بر اساس نظریه فوکویاما
216216
نظر شما