به گزارش خبر آنلاین،رهبر معظم انقلاب در سفر اخیر به کرمانشاه و سخنرانی خود در دانشگاه رازی، ذیل موضوع هندسه نظام و نوسازی آن مثالهای مختلفی از جمله تغییر نظام پارلمانی به نظام ریاستی را مطرح نموده و تصریح کردند: «اگر یک روزى در آیندههاى دور یا نزدیک - که احتمالاً در آیندههاى نزدیک، چنین چیزى پیش نمىآید - احساس بشود که به جاى نظام ریاستى مثلاً نظام پارلمانى مطلوب است - مثل اینکه در بعضى از کشورهاى دنیا معمول است - هیچ اشکالى ندارد؛ نظام جمهورى اسلامى میتواند این خط هندسى را به این خط دیگر هندسى تبدیل کند؛ تفاوتى نمیکند. و از این قبیل.»
پس از این سخنان، تفسیرهای متعددی از بیانات رهبرانقلاب طرح شد؛ از جمله رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه در پاسخ به سوالی پیرامون پارلمانی شدن ساختار سیاسی کشور با اشاره به اینکه طبق قانون اساسی، جمهوریت و اسلامیت دو رکن غیرقابل تغییر نظام جمهوری اسلامی هستند، گفته بود: "البته رهبری این موضوع را به آینده دور که ممکن است قابل بررسی باشد، محول کردند، چون تحقق محتمل این کار مستلزم تغییر در قانون اساسی آن هم با سازوکار خود و تغییر در جمهوریت نظام است، در غیر این صورت تضعیف بخش جمهوریت نظام خلاف قانون اساسی است و قدرت انتخاب مردم محدود و محصور میگردد که قطعاً این مهم مدنظر رهبری نبوده است."
برخی دیگر از چهره های سیاسی کشور نیز به جانبداری از هرکدام از نظام های سیاسی پارلمانی یا ریاستی پرداختند به عنوان مثال عماد افروغ با دفاع از نظام ریاستی گفت:"در نظام پارلمانی، شاهد بیخاصیت کردن مجلس، ولو در موعدی محدود نخواهیم بود." یا محمدرضا میر تاج الدینی معاون پارلمانی رئیس جمهور با بیان اینکه رهبر انقلاب راه را برای بررسی نظام پارلمانی باز کردند، گفت که جای بررسی این طرح در مجامع علمی است و نباید آن را سیاسی کرد.
در جدید ترین واکنش هم سید مرتضی نبوی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت وگو با پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای در پاسخ به این پرسش که چرا برخی رسانهها و اشخاص اصل سخنان رهبری در موضوع تغییر ساختار سیاسی را به حاشیه بردند؟گفت:متأسفانه عدهای در داخل حساسیتهای غیر ضروری نشان دادند و عدهای هم در خارج به این موضوع دامن زدند. برخی هم که گویی قرار است انتخابات ریاستجمهوری برگزار نشود! عدهای هم نظام پارلمانی را سبب تضعیف جمهوری اسلامی دانستند.
وی با اشاره به تفسیر های برخی رسانه های فراسی زبان خارج از کشور ، ادامه داد:در خارج هم صراحتاً گفتند که نظام جمهوری اسلامی به سمت اقتدارگرایی پیش میرود و از این دست حرفها. حال آنکه در نظامهای فعلی، نظامهایی که از مردمسالاری برخوردار هستند، بعضی نظام ریاستی، برخی نظام پارلمانی و برخی هم نیمهریاستی و نیمهپارلمانی؛ در هیچکدام از این الگوهای حکومتی نمیگویند که نقش مردم تضعیف شده است. مثلاً در انگلیس که نظام پارلمانی است یا در ترکیه و ... که نظامهای جدید پارلمانی وجود دارد، نمیگویند که نقش مردم کمرنگ شده است.
وی در ادامه گفت: نکتهی دوم هم این بود که برخی حسابشده عمل کردند. یعنی وقتی دیدند که رهبر انقلاب عالمانه و حکیمانه راجع به بحث جوانتر کردن و روزآمد کردن نظام بحث میکنند، به مذاقشان خوش نیامد، چون آرزوی سرنگونی این نظام را دارند. در حالی که از سخنان رهبر انقلاب کاملاً مشخص است که گفتند نظام پارلمانی برای آیندهی دور قابلیت بررسی دارد و تعبیر ایشان این بود که نظام ریاستی فعلی پاسخگو است. بنابراین مسألهی فوریت، مطرح نبود.
نبوی همچنین گفت:نکتهی سوم و آخر اینکه رهبری در قسمت پایانی سخنانشان به حزب مطلوب اشاره کردند. به نظر من هدف رهبر معظم انقلاب از این مباحث تقویت نقش و حضور مردم است و به همین ترتیب نظارت مردم بیشتر میشود. از همه مهمتر قوای سهگانه پاسخگوی مردم در قبال عملکردشان میباشند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در حال حاضر این است که قوا آنطور که باید و شاید به مردم پاسخگو نیستند، گفت: قوای ما تفکیک شدهاند و بر هم نظارت دارند اما مردم چه؟ مردم جمع شدهاند و به کاندیدای مورد نظر خود رأی میدهند. بعد این را از چه کسی مطالبه کنند که این رأی ما مصادره به مطلوب شخص و گروهی شد که رأی آوردند؟ آیا نباید نظام به گونهای باشد که مردم از نهادی جواب بگیرند؟
وی تصریح کرد:ایشان{رهبری انقلاب} هوشمندانه الگوی حزبی مورد تأیید را در صحبتهایشان تبیین کردند. این نوعی پاسخگو کردن نظام سیاسی نسبت به مردم با هدف گسترش افکار صحیح عقیدتی، سیاسی و... است.
212219
نظر شما