رونمایی از پوستر و اعلام جدول جشنواره‌ تئاتر فجر/ عکس

ایسنا نوشت: دبیر چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر یک هفته پیش از آغاز به کار بخش صحنه‌ای این دوره از جشنواره، مقابل خبرنگاران نشست تا پاسخگوی سوالات آنها باشد.

در نشست خبری این رویداد هنری که صبح امروز، یکشنبه ۲۴ دی ماه در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر در حال برگزاری است، حامد سقایان، دبیر جشنواره و کاظم نظری، مدیر کل هنرهای نمایشی پاسخگوی خبرنگاران تئاتر هستند.

در ابتدا پوستر جشنواره چهل و دوم با طراحی حامد مغروری و با حضور کاظم نظری، مهدی حامد سقایان دبیر جشنواره رونمایی شد.

رونمایی از پوستر و اعلام جدول جشنواره‌ تئاتر فجر/ عکس

در نشست چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر که یک هفته پیش از آغاز به کار بخش صحنه‌ای این دوره از جشنواره برگزار شد، تاکید شد که «صرفه‌جویی‌هایی که در این رویداد دارند، درباره هنرمندان اعمال نمی‌شود بلکه به معنای پرهیز از هزینه‌ها و ریخت وپاش‌های بیهوده است.»

به گزارش ایسنا،در نشست خبری این رویداد هنری که صبح امروز، یکشنبه ۲۴ دی ماه در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد،در ابتدا پوستر جشنواره چهل و دوم با طراحی حامد مغروری و با حضور کاظم نظری، مهدی حامد سقایان دبیر جشنواره رونمایی شد.

در این نشست، مدیران حاضر، ضمن پذیرش برخی از اشکال‌ها، توضیحاتی درباره بودجه جشنواره چهل و دوم ارایه و یاداوری کردند که صرفه‌جویی‌هایی که در این جشنواره دارند، درباره هنرمندان اعمال نمی‌شود بلکه به معنای پرهیز از هزینه‌ها و ریخت وپاش‌های بیهوده است. مدیر کل هنرهای نمایشی نیز از بی‌توجهی مدیران شهرداری به تئاتر و جشنواره تئاتر فجر انتقاد کرد.

همچنین در این نشست با حضور نماینده وزارت علوم تاکید شد که بخش مسابقه دانشجویی در این دوره از جشنواره، هرگز به عنوان «آلترناتیو جشنواره تئاتر دانشگاهی نیست».

در بخش آغازین جلسه که با اجرای علیرضا سعیدی برگزار شد، مهدی حامد سقایان، دبیر چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر که حکم دبیری خود را نیمه مرداد ماه دریافت کرده است، گزارشی از فعالیت خود در برگزاری این دوره از جشنواره ارایه کرد.

او سیاست این دوره از جشنواره را تثبیت ارزش‌های اسلامی ملی و تاریخی و شعار آن را امید، نشاط و همدلی دانست.

سقایان با تشریح ۱۲ بخش این دوره از جشنواره افزود: ۵ بخش برای اولین بار در جشنواره امسال برگزار می‌شود.

سقایان با ارایه توضیحاتی درباره بخش‌های مرور و تازه‌های تئاتر ایران خبر داد که در بخش مسابقه ایران، ۳۴ نمایش حضور دارند.

به گفته او، در بخش بین‌الملل ۸ نمایش از ۵ کشور عراق، یونان، ایتالیا، ارمنسنان حضور دارند که ارمنستان با داشتن ۳ اثر در جشنواره امسال، حضور ویژه‌ای دارد.

دبیر چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر همچنین خبر داد که در این دوره از جشنواره ۵ نمایش درباره سردار سلیمانی، ۸ نمایش درباره غزه و یک اثر هم درباره حکیم نظامی خواهیم داشت و نمایشی هم ویژه حادثه کرمان اجرا خواهد شد.

به گفته او در بخش نمایشنامه‌نویسی بیش از ۳۷۰ اثر رسید که ۵ اثر به عنوان برگزیده معرفی خواهند شد.

سقایان با تاکید بر ضرورت توجه به مباحث آموزشی، از برپایی کارگاه‌های آموزشی با حضور چند استاد خارجی خبر داد.

در این نشست کاظم نظری، مدیر کل هنرهای نمایشی از خبرنگاران حاضر در جلسه خواست تا صدای هنرمندان را به گوش مسئولان کشور برسانند.

در این ۳۴ سال فقط سالن سخنرانی ساخته شده است / ما نیازمند سالن تئاتر هستیم

او با اشاره به مشکلات گوناگون تئاتر ابراز تاسف کرد: تئاتر از نظر بودجه و زیرساخت با مشکلات جدی رو به رو است و در این ۴۳ سال فقط سالن سخنرانی ساخته شده در حالیکه ما نیازمند سالن تئاتر هستیم.

نظری ادامه داد: یک اداره کل نمی‌تواند پاسخگوی همه مشکلات تئاتر باشد و ما نیازمند تاسیس سازمان تئاتر هستیم تا بتواند به امور هنرمندان این رشته در سراسر کشور بپردازد.

در این نشست همچنین اعلام شد که افتتاحیه جشنواره چهل و دوم روز اول بهمن ماه با معرفی برگزیدگان بخش‌های رادیو تلویزیون و نمایشنامه‌نویسی و با تجلیل از یکی از هنرمندان فعال تهیه‌کننده در تماشاخانه ایرانشهر برپا می‌شود.

در ادامه و در بخش پرسش و پاسخ، سقایان در پاسخ به پرسشی که «اثر انگشت شما» در این جشنواره چه خواهد بود، توضیح داد: اثر انگشت من همان شعار جشنواره است.اگر فرصتی داشتم، جشنواره فجر را از مهدکودک تا دانشگاه و کارخانجات و ... فراگیر می کردم ولی کمبود بودجه داریم. 

باید نسبت به مسائل اطراف‌مان واکنش داشته باشیم

او تاکید کرد: حضور اقشار مختلف در جشنواره خوب است. ضمن اینکه باید نسبت به مسائل اطراف‌مان واکنش داشته باشیم. با همین نگاه، نمایشی درباره کرمان هم داریم.

سپس نظری با تاکید بر توجه به کیفیت برگزاری این دوره از جشنواره افزود: برایمان مهم بود که جشنواره در حد استاندارد جهانی باشد و البته بحث محتوا هم خیلی مهم است.

امسال هزینه اضافه نداریم / حتی اعضای ستاد جشنواره از خانه غذا می‌آورند

مدیر کل هنرهای نمایشی درباره بودجه جشنواره و مشکلاتی که بابت کمبود بودجه سال گذشته ایجاد شد، گفت: سال گذشته همه هزینه‌های جشنواره را تامین کردیم . آنچه باقی ماند، هزینه هتل و برخی ریخت و پاش‌های اضافی بود. در حالیکه درست نیست که به اسم جشنواره انقلاب، جاهای دیگر هزینه کنیم. به همین دلیل امسال هزینه اضافی نداریم و حتی اعضای ستاد جشنواره از خانه غذا می‌آورند.

جشنواره تئاتر فجر باید ردیف بودجه مستقلی داشته باشد

سقایان نیز در تکمیل این توضیحات افزود: جشنواره تئاتر فجر باید ردیف بودجه مستقل داشته باشد. مثل سینما که ‌دیگر، نگرانی نداشته باشیم. البته در جهت کم کردن هزینه‌ها، تغذیه هنرمندان با کارت هدیه خواهد بود، زیرا غذای هتل خیلی گران است.

وی خاطرنشان کرد: اگر فرصت داشتیم، می‌شد راه‌های دیگری هم برای کاهش هزینه‌ها در نظر گرفت. ما در رابطه با هنرمندان صرفه‌جویی نمی‌کنیم و چیزی کم نمی‌گذاریم و صرفه‌جویی‌های ما درباره هزینه‌های غیرضروری، ریخت و پاش‌ها اعمال می‌شود.

نظری در ادامه درباره فشردگی جشنواره‌های منطقه‌ای که باعث افت کیفی این بخش می‌شود و زمان برگزاری آن که تا آستانه آغاز به کار جشنواره‌ی فجر ادامه دارد، توضیح داد: آثار جشنواره منطقه‌ای قرار نیست فقط در این جشنواره اجرا شود، بلکه این نمایش‌ها از قبل تولید شده‌اند و در این جشنواره هم روی صحنه می‌روند. ما دو ماه باقی مانده به فجر درگیر جشنواره‌های منطقه‌ای هستیم که این جشنواره‌ها کمتر از فجر نیست و خیلی کار می‌طلبد.

سقایان نیز در تکمیل این توضیحات گفت: حامی جشنواره‌های منطقه‌ای هستم ولی نه به این شکل. سازوکار این جشنواره‌ها  باید عوض شود و تقویم‌ برگزاری آن هم باید تغییر کند. فشردگی خوب نیست. اما کیفیت کارها تضمین شده است.

سقایان درباره تحقق بودجه این دوره از جشنواره که مبلغ آن ۱۸ میلیارد تومان اعلام شده، گفت: کمتر از یک سوم بودجه محقق شده است. که با آن تا به امروز هزینه تمام داوری‌ها و کمک هزینه‌های گروه‌های شرکت‌کننده را پرداخته‌ایم .

او با تاکید بر ضرورت حمایت دولت‌ها از تئاتر افزود: در جهان اولین حامی تئاتر، دولت‌ها هستند و بعد اسپانسرها و فروش بلیت و شهرداری‌ها. با یک برنامه ۳ تا ۵ ساله می‌توانیم جشنواره فجر را به جایی برسانیم که مستقل شود اما الان این‌مبحث هنوز در کشور ما جوان است.

نظری نیز در این باره اضافه کرد: بودجه جشنواره فجر در دل بودجه تئاتر تعریف شده و الان بودجه کلی تئاتر ۲۷ میلیارد است. ضمن اینکه این تحریم‌های ظالمانه ما را دچار مشکل کرده وگرنه مدیران ارشاد تلاش خود را برای ارتقای بودجه می‌کنند. 

نیمی از آثار متقاضی بخش بین‌الملل تئاتر فجر به دلیل تفاوت فرهنگی حذف شدند

سپس سقایان درباره کیفیت آثار بخش بین‌الملل گفت: ۱۴۰ نمایش از ۵ قاره متقاضی شرکت در جشنواره امسال بودند ولی یکی از مشکلات ما این است که نیمی از آنها به دلیل تفاوت فرهنگی، حذف شدند. بخشی هم کیفیت خوبی نداشتند. برخی هم دنبال جشنواره رقابتی بودند، ضمن اینکه ضربان‌های سیاسی و اجتماعی در جهان هم بر حضور گروه‌های هنری اثرگذار است.

جشنواره تئاتر فجر باید چابک سازی شود

دبیر چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر که چهره‌ای دانشگاهی و پژوهشی است، با تاکید بر ضرورت اصلاح ساختاری جشنواره تئاتر فجر اضافه کرد: تاکنون ۷۰ صفحه مطلب درباره جشنواره فجر نوشته‌ام که قطعا به دبیر بعدی کمک می‌کند. جشنواره فجر باید چابک سازی شود.

در بخش دیگری از این نشست، نظری از بی‌توجهی بخش‌هایی مانند شهرداری به تئاتر ابراز تاسف و یادآوری کرد: سال گذشته بیش از ۱۰ بار با یکی از بخش‌های شهرداری تماس گرفتیم برای نصب بیلبوردهای شهری جشنواره ولی حمایتی نکردند. برای حضور در اختتامیه جشنواره دعوت‌شان کردیم که نیامدند ولی به جشنواره فیلم رفتند.

در ادامه این سخنان، امیرحسین شفیعی، دبیر اجرایی جشنواره که با شهرداری نیز همکاری‌ها و ارتباطاتی داشته و دارد، درباره کمرنگ بودن تبلیغات شهری جشنواره توضیح داد: همیشه همه دوستان بین جشنواره فیلم و تئاتر فرق می‌گذارند. ما به عنوان ستاد اجرایی، همه تلاش‌مان را می‌کنیم ولی باید مدیران شهری ورود کنند.

سقایان نیز در ادامه این مبحث افزود: نمی‌توانیم مانند بچه پا بکوبیم زمین و توجه بخواهیم. اینها باید در طول زمان درست شود. بنابراین نیازمند مدیریت بازار و آموزش بازاریابی هستیم. باید یاد بگیریم نیمی از بودجه خود را صرف تبلیغات کنیم. باید آدم‌های متخصص در زمینه تبلیغات و بازاریابی داشته باشیم. جشنواره تئاتر فجر اتفاقا می‌تواند سودآور باشد. چون این پتانسیل را دارد و این یک حرف رویایی نیست. اگر مسئولی نگاه کوتاه مدت دارد، این‌نگاه باید اصلاح شود. مقایسه بین سینما و تئاتر را کنار بگذاریم و کار خود را انجام بدهیم، ضمن اینکه برای برندسازی در تئاتر باید به روز باشیم. 

در بخش پایانی این نشست که با حضور مجتبی صفری، معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم برگزار شد، بحثی درباره مسابقه تئاتر دانشجویی در این دوره از جشنواره مطرح شد.

سقایان که استاد دانشگاه است، تاکید کرد: اضافه شدن بخش دانشجویی در این دوره از جشنواره به هیچ وجه به معنای آلترناتیو جشنواره دانشگاهی نیست. بلکه به دلیل برگزار نشدن دو دوره جشنواره دانشگاهی، این بخش را امسال اضافه کردیم اما جشنواره ‌تئاتر دانشگاهی باید برگزار شود.

سپس صفری توضیح داد: به نمایندگی از وزارت علوم برای انجام وظیفه وارد جشنواره شدیم. تئاتر در دانشگاه هم با شرایط خاصی مواجه است و کمتر از یک درصد فعالیت دانشجویان به کارهای هنری اختصاص دارد. سال گذشته بحث بازبینی و بازآفرینی رویدادهای‌مان را داشتیم و به دلیل برخی از مشکلات، امکان برگزاری جشنواره تئاتر دانشگاهی نبود.

او با ارایه توضیحاتی درباره وضعیت تئاتر در دانشگاه‌ها ادامه داد: تجهیز کانون‌های دانشگاهی را طی تفاهم نامه‌ای دنبال می‌کنیم. دانشگاه‌ها در فعالیت‌های خود مستقل هستند. با این حال دنبال وحدت رویه در دانشگاه‌ها هستیم. آمادگی داریم که همه اجراهای دانشگاهی جشنواره در همه دانشگاه‌ها به صحنه بروند.

صفری درباره زمان دقیق برگزاری دوره بعدی جشنواره تئاتر دانشگاهی و در پاسخ به اینکه آیا این جشنواره در تقویم همیشگی خود برگزار می‌شود، توضیح داد: الان نمی‌توانیم زمان دقیق برگزاری جشنواره را اعلام‌کنیم. چندین نشست هم‌اندیشی داشته‌ایم. از دانشگاه‌ها انتظار می‌رود که مولد باشند به همین دلیل برگزاری جشنواره به تاخیر افتاده ولی جشنواره تئاتر دانشگاهی قطعا برگزار می‌شود.

در این نشست همچنین امیرحسین شفیعی، دبیر اجرایی جشنواره تئاتر فجر توضیحاتی درباره روند برگزاری این دوره از جشنواره ارایه و تاکید کرد: در تلاش هستیم تا بخش عمده بودجه جشنواره به گروه‌ها تعلق بگیرد و صرف امور غیرضروری نشود.

به گفته او در بخش مسابقه خیابانی، ۳۳ نمایش با یکدیگر رقابت می‌کنند. در بخش دانشجویی نیز ۲ نمایش ویژه غزه تولید شده است.

همچنین در این نشست اعلام شد که از روز چهارشنبه ۲۷ دی ماه فروش بلیت نمایش‌های جشنواره در سایت گیشه تئاتر آغاز می‌شود. برای دانشجویان بلیت نیم‌بها در نظر گرفته شده است، ضمن اینکه امسال بلیت مهمان ویژه حذف شده چون همه مهمانان جشنواره، ویژه‌ هستند.

برای دیدن جدول اینجا را کلیک کنید.

این خبر تکمیل می شود...

۲۲۰۵۷

کد خبر 1860654

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =