اضافه شدن خانم وزیر صربستانی به‌حاشیه‌های تکراری مسئله جمعیت/ ایران روبه فوق سالخورده شدن

گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد جمعیت ایران در مسیر فوق سالخورده شدن است، همچنین در این گزارش سالمندترین و جوان‌ترین استان‌های کشور براساس آخرین سرشماری، گیلان و سیستان و بلوچستان معرفی شده‌اند.

مظاهر گودرزی: مسئله جمعیت در ایران چند سالی هست که با حواشی همراه شده است، مثلاً ایجاد موانع بیشتر برای غربالگری یا سقط درمانی، در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت یکی از این موارد است، برای موارد بیشتر هم می‌شود به رونمایی از سامانه همسریابی توسط رئیس مجلس یا ادعای یکی دیگر از اعضای خانه ملت درباره موفقیت مرکز همسریابی خودش در کاهش طلاق اشاره کرد، اقداماتی که تلاش دارند با تسهیل روند ازدواج و سخت‌گیری در روند سقط جنین گام‌های موثری برای افزایش جمعیت در ایران بردارند، مثلاً ثبت مشخصات صاحب آزمایش بارداری مثبت هم یکی دیگر از همین موارد بود که منجر به حاشیه شد و منتقدان زیادی پیدا کرد؛ اما بالا و پایین این حواشی‌ فقط به تصویب قانون و نوشتن ماده واحده درباره جمعیت برنمی‌گردد، گاهی دعوت یک مهمان خارجی هم با همین موضوع بحث‌برانگیز می‌شود، نمونه آن حضور وزیر خانواده، رفاه و جمعیت‌شناسی صربستان طی روزهای گذشته در ایران بود، حضوری که اگرچه به‌نظر می‌رسد برای تبادل نظر و تجربیات درباره جمعیت برنامه‌ریزی شده بود اما حذف برخی تصاویر خانم وزیر از خروجی خبرگزاری مجلس یک‌بار دیگر سبب شد مسئله جمعیت به حاشیه کشیده شود، حاشیه‌ای که شاید «دارییا کیسیچ» گمان نمی‌کرد با حضورش در ایران رقم بخورد.

اضافه شدن خانم وزیر صربستانی به‌حاشیه‌های تکراری مسئله جمعیت/ ایران روبه فوق سالخورده شدن
دارییا کیسیچ، وزیر خانواده، رفاه و جمعیت‌شناسی صربستان

معاون رئیسی امیدوار است/ معاون وزیر بهداشت دنبال همدلی برای افزایش جمعیت!

حضور وزیر جمعیت صربستان در ایران فقط به دیدار با نمایندگان مجلس منتهی نشد، انسیه خزعلی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده هم با «دارییا کیسیچ» دیدار کرد، او بعد از این دیدار در توئیتی نوشت که «ایشان راجع‌ به سیر کاهش جمعیت کشورش که از دهه‌های پیش شروع شده ـ و اکنون یک سوم مردم کشورش را جمعیت بالای ۶۵ سال تشکیل می‌دهند ـ نگران بود. وی ضمنا از سرعت سرسام آور کاهش موالید در ایران طی مدت زمانی بسیار کوتاه متعجب.»

خزعلی در ادامه رشته توئیت خود نوشت که: «امیدوارم با سیاست‌های پشتیبان دولت مردمی و با اهتمام مردم عزیزمان با همان سرعت بتوانیم جبران کاهش جمعیت گذشته را داشته باشیم و هرگز پیری جمعیت را نبینیم.» امیدی که حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت چند روز قبل درباره آن نوشت: «ایران و بسیاری از کشورهای جهان در مواجهه با یکی از مهم‌ترین چالش‌های قرن با نام بحران هولناک پیری جمعیت قرار دارند که استمرار و تعالی تمدن اصیل ایرانی اسلامی را با تهدید مواجه کرده است. تهدیدی که عبور از آن جز با همدلی و مشارکت همه مسئولین و آحاد مردم ایران ممکن نیست.»

همه ابراز امیدواری‌ها درحالی گفته و شنیده می‌شود که گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس درباره جمعیت نشانه‌های امیدوار کننده‌ای ندارد، گزارشی که ادعا می‌کند تا سال ۱۴۳۰ بخش قابل توجهی از جمعیت ایران سالمند هستند، در این گزارش سالمند به افراد ۶۰ ساله و بیشتر گفته می‌شود.

ایران جامعه‌ای فوق سالخورده

گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس که مبنای خود را بر روی «سالخوردگی جمعیت» گذاشته است، آن را این‌گونه تعریف کرده: «کاهش نسبت افراد زیر ۱۵ سال و افزایش نسبت افراد ۶۰ سال و بالاتر به جمعیت.» با این تعریف جمعیت کشورها را به سه دسته تقسیم کرده است: «جامعه در حال ســالخوردگی، جامعه‌ای است که ۷ تا ۱۴ درصد جمعیت آن بالای ۶۵ سال سن داشته باشند، جامعه سالخورده جامعه‌ای است که ۱۴ تا ۲۱ درصد جمعیت آن بالای ۶۵ سال سن داشته باشند و جامعه فوق سالخورده جامعه‌ای است که بیش از ۲۱ درصد جمعیت آن بالای ۶۵ سال سن داشته باشند.»

حالا باید پرسید جامعه ایران جزو کدام دسته قرار می‌گیرد؟ در این گزارش آمده که «آمارها نشان می‌دهند تا سال ۱۴۳۰ جمعیت سالمندان ایران به ۳۲.۱ درصد خواهد رسید.» بنابراین «ایران تا سال ۱۴۴۵ در دسته‌بندی جامعه فوق سالخورده قرار خواهد گرفت.»

اضافه شدن خانم وزیر صربستانی به‌حاشیه‌های تکراری مسئله جمعیت/ ایران روبه فوق سالخورده شدن

کاهش درصد رشد جمعیت از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۹۵

در این گزارش که براساس آخرین سرشماری جمعیت در ایران (۱۳۹۵) انجام شده آمده که «در سال‌های ۱۳۴۵ تا ۱۳۹۵ به‌رغم افزایش جمعیت کشور، درصد رشد سالیانه جمعیت کل کشور، پس از پشت سر گذاشتن دوره بیش‌زایی دهه ۶۰ همواره نزولی بوده است. جمعیت کل کشور همواره افزایش یافته اما درصد رشد جمعیت، طی این سال‌ها، با نوساناتی همراه بوده است. به‌طوریکه جمعیت کشور در سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ شاهد رشد ۴۶.۷ درصدی بوده است (دوره بیش‌زایی دهه ۶۰) اما ازآن پس رشد جمعیت روندی نزولی یافته تا درنهایت در سال ۱۳۹۵ رشد جمعیت به ۱۳.۴ درصد نسبت به سال ۱۳۸۵ رسیده است. ازسوی دیگر، امید به زندگی از سال ۱۳۵۵ تا سال ۱۳۹۵ از افزایش زیادی برخوردار شده است به‌طوریکه از ۵۷.۵ سال در سال ۱۳۵۵ به ۷۴.۵ سال در سال ۱۳۹۵ رسیده است؛ بهبود وضعیت بهداشت عمومی، رشد و پیشرفت علم پزشکی، ارتقای امید زندگی، افزایش جمعیت کشور در یک دهه پس از انقلاب (نسل انفجار جمعیت)، کاهش میزان باروری فعلی به‌ویژه در دو دهه اخیر، به افزایش جمعیت سالمندان کشور با سرعت رشدی بیشتر از سرعت رشد جمعیت کل کشور منجر شده است.

درصد رشد سهم سالمندان به‌جز در بازه زمانی ۱۳۷۵ تا ،۱۳۸۵ رشد دورهای (۱۰ ساله) صعودی داشته است به‌طوریکه از رشد منفی ۱۷ درصد در سال ۱۳۵۵ به رشد ۲۸ درصدی در سال ۱۳۹۵ رسیده است. همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد، یکی از دلایل افزایش سهم سالمندی طی سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵ افزایش امید به زندگی در بدو تولد و کاهش نرخ باروری است.»

اضافه شدن خانم وزیر صربستانی به‌حاشیه‌های تکراری مسئله جمعیت/ ایران روبه فوق سالخورده شدن

رد سالمندی در دستان زنان یا مردان؟

بنابر آخرین سرشماری نفوس و مسکن در ایران، ۷.۴۱۴.۰۹۱ نفر، معادل ۹.۳ درصد از کل جمعیت را سالمندان تشکیل دادهاند که به‌ترتیب ۳.۶۵۸.۴۰۵ نفر معادل ۴۹.۳ درصد را مردان و ۳.۷۵۵.۶۸۶ معادل ۵۰.۷ درصد را زنان تشکیل داده‌اند. تعداد مردان و زنان سالمند در سال ۱۳۴۵ بهترتیب ۸۵۹۳۷۶ و ۷۷۸۶۴۶ است. لذا تعداد مردان و زنان سالمند در طی این نیم قرن به‌ترتیب ۴.۳ و ۴.۸ برابر شده است.

اضافه شدن خانم وزیر صربستانی به‌حاشیه‌های تکراری مسئله جمعیت/ ایران روبه فوق سالخورده شدن

جدول بالا درصد سهم سالمندی جمعیت در استان‌ها را نشان می‌دهد، براساس این جدول گیلان سالمندترین استان و سیستان و بلوچستان جوان‌ترین استان‌ کشور هستند.

کد خبر 1789353

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • US ۰۷:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    25 4
    مشکل اصلی مسکن است مشکل مسکن زاحل کنیدمابقی حل میشود
  • IR ۰۷:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    49 2
    وضعیت اقتصادی خوب نیست
  • IR ۰۸:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    38 1
    خوش به حال مسئولین
  • IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    63 2
    دل خجسته ایی دارید!در این وضعیت نبود مسکن و اجاره های نجومی و سفره خالی و درامد افتضاح و تورم بسیار بالا و امید به زندگی در حد صفر ! انتظار داری مردم بزور بچه دار شن!!!؟؟؟ مگه اینجا هندوستان ست که ملت کنار خیابان زاد و ولد کنند!!!که یک کوجود بیگناه دیگر را بدبخت کنند!! ؟؟مردم را گیر اوردید؟
  • IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    41 1
    باز خوبه یه بار دیدیم که ابراز تعجب از یه پدیده در ایران که به مذاق حاکمیت خوش نمی یاد را پنهان نکردن وگرنه در دیدارهای مقامات خارجی دائم گفته میشه که فلانی از سرعت قطار پیشرفت یا در نوردیدن فلان چیز ابراز شگفتی کرد در حالی که ما چیزهای دیگری می بینیم و اگر مقامات خارجی در بازدیدهای شان انتقاداتی هم دارند که حتما دارند هیچکس از آنها حرفی نمی زند. در موضوع جمعیت انتقادات خارجی ها هم بین مقامات ایرانی خریدار دارد و رسانه ای اش می کنند بلکه شاید مردم سر لطف آمده و در این وانفسای اقتصادی یا ازدواج کنند یا اگر ازدواج کرده اند تولید مثل کنند و برای خودشان دردسر بیشتر و برای حاکمیت فشل افتخار بیافرینند
  • . IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    38 2
    دیگه فایده نداره...
  • . US ۰۹:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    36 2
    .خسته شدیم از حرف زدن های مسئولین
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    45 1
    نمیشه فرزند به دنیا آورد با این درآمدهایی که ما داریم
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    25 1
    درست نمیشه...
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    17 2
    عجب
  • ناشناس IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    47 10
    چند میلیارد جمعیت تو دنیا وجود داره . همه هم مخلوقات خداوند هستند. همه هم فرزندان آدم و حوا هستند. چرا نگران کمی جمعیت هستید. مگه ما چه تاجی سر دنیا گذاشتیم که اگه کم باشیم کائنات بهم می ریزه ...
  • OM ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    38 5
    متوسط امید به زندگی در جهان افزایش یافته و بنابراین این بحث جلوگیری از سالمندی با رشد جمعیت مبنای علمی ندارد زیرا در اینصورت جمعیت باید به گونه ای شدیدا تصاعدی افزایش یابد که نسل بعد فقط باید همنوع خوار شود، فلات خشک ایران توان پذیرش جمعیت بیشتر را ندارد و اکثر جمعیت فعلی هم طی دو دهه آتی مجبور به کوچ اجباری خواهند شد.
  • DE ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    66 4
    نحوه حکمرانی در جمهوری اسلامی افق تاريکی را برای خانواده ها ترسیم می کند. در کشوری که آینده فرزندان آن سوخت بری و کولبری هست هيچ آدم عاقلی دنبال فرزند آوری نیست.
  • مهدی IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    38 3
    بحران جمعیت فقط با رفاه مردم و اقتصاد گره خورده اگر اقتصاد خوب داشته باشیم فرزند آوری هم درست می شود تا زمانی که بر روی مسائل حاشیه ایی تمرکز کنیم و از موارد اصلی غافل باشیم همین آش و همین کاسه هست من یک کارمند 47 ساله و تک فرزند وقتی نتوانم از مخارج زندگی خود با یک فرزند بر آیم چگونه باید به فکر دومی باشم و مگر تا چه زمانی می توان صبر کرد که گشایشی شود هر سال می گیم دریغ از پارسال و عمرمان به تباهی رفت و مسئولین هنوز اندر خم کوچه
  • محمدرضا IR ۱۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    37 4
    دستشان درد نکنه چنان وضعیت اقتصادی را درست کردند درآمد خانوارها بیکاری وعدم امنیت شغلی ومالی ووو کاری کرده که ایرانی فقط به فکر زنده ماندن هست ونه امیدی وبرنامه برای آینده البته چند درصدی هم روزگار بر وفق مرداشان هست
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    29 3
    خوب چرا جوانان ازدواج نمیکنن دلیلش چی هس
  • عطا IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    35 6
    آمارهای الکی و نادرست ندهید این مملکت با این مدیریت و کمبود آب و برق و گاز گندم و روغن و شکر و .... جای 40 میلیون نفر است اگر شما نمیتوانید از افراد بالای 70 سال کار بگیرید مشکل از مدیریت شما است وگر نه انسان تا زنده است میتواند یک کار مفید انجام دهد
  • جمالی IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    36 3
    هرچهقدر هم تلاش کنید وپول بیتالمال خرج کنید وقتی میزان فرار از کشور به فرار از جهنم مشابه شده جمعیت کاهشی خواهد بود.
  • اذرگون IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    30 1
    وضعیت فرزند اوری در کشور ما رو به نابودیه ، به جای پرداختن به تجربیات این خانم ، برای حل کردن مشکل تو فکر حاشیها هستند که این خانم کجا رفته
  • . IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    24 1
    کار از کار گذشت
  • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    39 2
    اتفاقا جمعیت ایران بشدت داره بسمت جوان حرکت میکنه منتهی بصورت زاد و ولد افاغنه . چیزی که ظاهرا مسئولین هم از این بافت و آینده جمعیتی بشدت خشنود و راضی هستن
  • احمد IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    36 5
    آفرین گیلان ،خوب کنترل جمعیت کرده، تا کارگر مفت به سرمایه داران ندن، متاسفانه سیستان و بلوچستان فرزن زیاد دارن یعنی کارگر مفت میدن
  • ماهان IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    25 4
    مشکلات رو کم کنید مردم بچه میارن!
  • IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    25 2
    ازدواج امکانات و خدمات عالی میخواهد که درکشوری که اقتصاد زمین خورده داردوسطح پیشرفتی هم‌نداردوگرفتارتورم وفسادهای اقتصادی ورانت وقاچاق وهزارمشکل دیگراست،تقریباهیچ ازدواجی رخ نخواهد داد،،شغل مسکن امکانات ارزان رفاه امنیت خدمات رایگان نیاز جوانان است،،الابرکت الله،،
  • IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    20 2
    مسعولین همه چیز را به زور یک خودکار. و ‌‌اجبار از مردم طلب میکنند و نتیجه هم میگیرند جمعیت ایران هم ظاهراً مافیای خودش را دارد آقایان مسعول مردم گرسنه هستند پول ندارند قیمت ها بیداد می‌کنه سن ازدواج رفته بالا و...... خودتان جاتون گرمه فقط دستور میفرمایید لنگش کن چه امتیازی برای مردم بدبخت وجود داره تمام امتیازها برای سود جویان و رانت خواران هست
  • رضا IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
    31 3
    اونایی ک پول دارن و هرروز به پولاشون اضافه ترمیشه بچه میخوان بقیه خودشونم زیادی هستن.