زیرساخت های اصلی در پرداخت های الکترونیک و سیستم بانکداری الکترونیک کشور را، شرکت های PSP شکل می دهند. اما PSP چیست؟ در واقع PSP، کوتاه شده عبارت Payment Service Provider، است و به شرکت هایی که ابزار ها و روش های جدیدی برای پرداخت های الکترونیک ارائه می دهند، گفته می شود.
PSP چیست؟
PSP چیست و چه نقشی در سیستم پرداخت و بانکداری الکترونیک کشور دارد؟ PSP مخفف عبارت Payment Service Provider، و به معنای ارائه خدمات پرداخت الکترونیک است. عبارت Psp، به شرکت هایی گفته می شود که خدمات و روش های جدیدی را برای تسهیل فرایند خدمات پرداخت و بانکداری الکترونیک ارائه می کنند. شرکت های PSP، جزو شرکت های بزرگ در حوزه خدمات پولی و بانکداری کشور هستند که به عنوان یک واسطه بین بانک ها و مشتریان عمل می کنند و خدمات پرداخت و بانکداری الکترونیک را با ایجاد درگاه پرداخت امن، برای عموم تسهیل می کنند. شرکت های psp وظایف مختلفی دارند که از جمله آن ها می توان به فراهم کردن پلتفرم های فنی پرداخت الکترونیک و اتصال درگاه های پرداخت به فروشگاه ها و وب سایت های اینترنتی، ایجاد روش های پرداخت چندگانه با استفاده از درگاه های پرداختی مختلف، ارائه ابزار های مختلف برای مدیریت ریسک به مشتریان به منظور جلوگیری و کاهش کلاهبرداری های اینترنتی و پیگیری گزارش های تراکنش ها اشاره کرد. شرکت های psp معمولاً هزینه انتقال پول از مشتریان را به دو شکل دریافت می کنند، یا دریافت یک مبلغ ثابت برای هر تراکنش و انتقال و یا دریافت درصد مشخصی از هر مبلغ انتقالی توسط مشتری.
خدمات شرکت های PSP
خدمات پرداخت بانکی به مجموعه خدماتی گفته می شود که از طریق روش های مختلفی، فرآیند پرداخت و انتقال وجه را برای کسب و کارها و عموم مردم تسهیل می کنند. خدماتی مانند ارائه دستگاه های پرداخت پوز، درگاه پرداخت اینترنتی، اپلیکیشن های بانکی، پرداخت موبایلی و… خدماتی است که توسط شرکت های psp به عموم مردم عرضه می شود. شرکت های psp یا ارائه دهنده خدمات پرداختی با یک بخش دیگر به نام شاپرک طرف هستند. سیستم پرداخت شاپرک نیز به نظام بانکی کشور تعلق دارد و سهامداران آن بانک های خصوصی و دولتی و سایر موسسات مالی کشور هستند. شرکت های psp اغلب با پذیرنده کارت های بانکی در ارتباط هستند و تقریبا ارتباط خاصی با دارندگان کارت ها ندارند. در واقع شرکت های psp با واسطه گری بانک ها و ارائه دهندگان خدمات پرداخت، موجب می شوند تا مشتریان برای خرید کالا ها یا محصولات مختلف از وب سایت های فروشگاه های اینترنتی و سایر فروشگاه ها، امکان پرداخت راحت را در کمترین مدت زمان تجربه کند.
معرفی شرکت های PSP
همانطور که گفتیم، شرکت های PSP، شرکت هایی هستند که در فرآیند پرداخت های الکترونیک، با در دست داشتن مجوز از سیستم الکترونیک شاپرک، انتقال وجوه از حساب خریداران به فروشندگان را انجام می دهند. پرداخت های الکترونیک به مجموعه خدماتی اطلاق دارد که از روش های مختلف، موجب تسهیل عملیات پرداختو دریافت وجه برای کسب و کارهای مختلف و عموم مردم می شود. شرکت های PSP در کشور، جزو شرکت های مهم و بزرگ در حوزه خدمات پرداخت پولی و انتقال وجه الکترونیک محسوب می شوند که به عنوان یک واسطه بین بانک ها، موسسات مالی و مشتریان عمل کرده و خدمات پرداخت را با استفاده از زیرساخت های مناسب، برای مردم تسهیل می کنند. شرکت های psp و ارائه دهنده خدمات پرداخت الکترونیک در حال حاضر 12 عدد هستند که همه این شرکت ها تمامی خدمات مورد نیاز کسب و کارها برای پرداخت و انتقال وجوه را به مشتریان تجاری ارائه می دهند. مبنای تشکیل شرکت های PSP بر اساس مصوبه ای در تاریخ سی ام خرداد ماه سال هشتاد و سه (1383/3/30 ) برمی گردد که طبق این مصوبه، ریاست محترم جمهوری، به همه بانک ها و موسسات مالی معتبر کشور دستور داد تا با شرکت های psp و ارائه دهنده خدمات پرداخت، قرارداد همکاری ایجاد کنند و پس از آن تاریخ، تمامی خدمات پرداخت الکترونیک و انتقال وجه از این طریق به مشتریان ارائه شده است. شرکت های مختلفی در زمینه ارائه پرداخت های الکترونیک فعالیت دارند که از جمله آن ها می توان به شرکت الکترونیک فن آوا کارت و شرکت پرداخت پی فا اشاره کرد. برای مثال پی فا یک درگاه پرداخت امن با پشتیبانی ۲۴ ساعته است که خدمات مختلفی از قبیل فرم پرداخت، تسویه آنی و خودکار تراکنش ها و درگاه اشتراکی را به مشتریان خود ارائه می دهد.
شاپرک چیست؟
شاپرک یک سیستم الکترونیک پرداخت است که در بانک مرکزی با عبارت شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی شناخته می شود. با استفاده از این سیستم، پرداخت الکترونیک وجه و همچنین هدایت منابع بانکی، آسان تر انجام می شود. سیستم پرداخت شاپرک در جهت امنیت وجه الکترونیک و انتقال پول، نقش مهمی ایفا می کند. سیستم پرداخت شاپرک در واقع یک نهاد حاکمیتی بین بانک مرکزی، شرکت های ارائه دهنده خدمات پرداخت الکترونیک و همچنین شبکه بانکی بانک مرکزی کشور است که نقش یک واسطه را دارند و از این طریق موجب تسهیل در خدمات پرداخت الکترونیک می شوند. هدف اصلی سیستم شاپرک این است که پرداخت های الکترونیک و کارتی، با استاندارد های تعیین شده بانک مرکزی کشور انجام شود. سیستم شاپرک از لحاظ حقوقی، جزوی از نظام بانکی کشور است که سهامداران این شرکت را بانک ها و موسسات مالی معتبر کشور تشکیل می دهند که در تکمیل خدمات پرداخت الکترونیک، نقش مهمی ایفا می کنند. سیستم شاپرک همچنین به عنوان بازوی خدمات بانکداری کشور نیز شناخته می شود که در جهت تسهیل خدمات پرداخت الکترونیکی کشور با شرکت های psp همکاری می کند و بهترین ابزارهای پرداختی را در اختیار عموم قرار می دهد.
نظر شما