بر اساس اعلام بانک مرکزی متوسط قیمت هر متر خانه در تهران به ۴۳.۲ میلیون تومان رسید که افزایش ۱.۱ درصد نسبت به ماه قبل و ۳۶.۳ درصد در مقایسه با ماه مشابه سال قبل را نشان داد.
این کمترین میزان افزایش ماهیانه قیمت از فروردین سال جاری تا کنون بود.درخصوص معاملات نیز فرآیند کاهش خرید و فروش که از تیرماه شروع شده بود ادامه یافت. شهریور امسال ۶۰۳۳ فقره معامله مسکن در تهران منعقد شد که از کاهش ۲۳ و ۲۲.۵ درصد به ترتیب نسبت به مرداد امسال و شهریور پارسال حکایت دارد.رسیدن میزان رشد ماهیانه قیمت خانه به یک هشتم نسبت به مقطع اوج نیمه اول، نصف شدن تعداد معاملات و بررسی رفتار سنتی بازار در سالهای گذشته گویای آن است که احتمالا تا بهمن ماه بازار مسکن در آرامش نسبی خواهد بود.مطابق پیشبینیها روند نزولی بازار مسکن شهر تهران به لحاظ تعداد معاملات و کاهش نرخ رشد قیمت که از تیرماه شروع شده بود در شهریورماه نیز ادامه پیدا کرد. اوج رونق بازار مسکن شهر تهران در شش ماهه اول سال جاری مربوط به خردادماه بود که ۱۳ هزار و ۸۷۴ فقره معامله منعقد شد. در تیرماه این رقم به ۱۰ هزار و ۲۹۴ فقره رسید. مردادماه ۷۸۲۵ و شهریورماه ۶۰۳۳ قرارداد خرید و فروش مسکن به امضا رسید.شواهد و قرائن از ورود بازار مسکن به فاز رکود غیرتورمی حکایت دارد. البته معمولا بازار مسکن با توجه به پایان پیک جابهجایی از مهر تا بهمن به ثبات نسبی میرسد و سپس با حجم خرید و فروشهای قبل از تغییر سال مواجه میشود. بر این اساس میتوان انتظار داشت در صورت ادامهی وضعیت فعلی اقتصاد در چهار ماه آینده آرامش نسبی بر بازار مسکن حاکم باشد.کارشناسان نیز عمدتا بر ادامهی ثبات بازار مسکن تاکید دارند.
فرهاد بیضایی ـ کارشناس مسکن درخصوص پیشبینی این بازار در نیمه دوم سال به ایسنا میگوید: اگر درآمدهای ارزی منجر به ثبات قیمت ارز شود بازار مسکن میتواند رونق غیرتورمی را داشته باشد و زیر نرخ تورم افزایش قیمت پیدا کند. اگر بدون درآمدهای ارزی، ثبات نرخ ارز را داشته باشیم رکود مسکن همراه با ثبات قیمتی را خواهیم داشت. احتمال سوم یعنی افزایش قیمت ارز با احتمال رشد قیمت مسکن همراه میشود.به نظر میرسد رکود صرفا در بخشهایی اتفاق افتاده که عرضه بیش از تقاضا رخ داده و قیمتها فاصلهی شدیدی با توان متقاضیان پیدا کرده است. بر این اساس مناطق برخوردار کلانشهرها، آپارتمانهای لوکس و بزرگ متراژ در رکود به سر میبرد.در این خصوص سعید آسویار ـ عضو انجمن انبوهسازان استان تهران میگوید: کسانی که آپارتمان لوکس دارند میل به مهاجرت پیدا کردهاند؛ زیرا با فروش یک آپارتمان در تهران میتوانند سه تا چهار آپارتمان در استانبول بخرند.
از قبل هم در بخش واحدهای لوکس خرید و فروشی وجود نداشت. اما آپارتمانهای متراژ کوچک در تهران، کرج و پردیس از رونق مناسبی برخوردار است.وی با بیان اینکه مردم به این باور رسیدهاند که قیمتها کاهش نمییابد تاکید کرد: در حال حاضر متقاضیان مصرفی وارد بازار میشوند؛ زیرا این تصور وجود دارد که اگر نخرند از تورم عقب میمانند.مقایسه تعداد معاملات مسکن در شهریور (۶۰۳۳ فقره) نسبت به خرداد (۱۳ هزار و ۸۷۴ فقره) که بازار در اوج قرار داشت حاکی از آن است که ظرفیت بازار مسکن به کمتر از نصف کاهش یافته است. رشد ماهیانه قیمت نیز در شهریور ۱.۱ درصد و در خردادماه ۸.۴ درصد بود. این نشان میدهد سرعت رشد ماهیانه قیمت در مقایسه با سه ماه قبل تقریبا به یک هشتم رسیده است.رامین گوران ـ عضو هیات مدیره کانون انبوهسازان معتقد است که در نیمه دوم سال بازار به نسبت آرامتری را شاهد خواهیم بود. وی درباره پیشبینی بازار مسکن در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۱ به ایسنا گفت: معتقدم در شش ماهه دوم سال، تورم چندانی در بازار مسکن رخ نمیدهد؛ زیرا اتفاقاتی که میتوانست منجر به رشد قیمتها شود مثل افزایش قیمت نهادههای ساختمانی و دستمزدها اتفاق افتاده است. تنها مولفهای که میتواند در بازار مسکن تاثیر بگذارد هجوم یکباره بورسبازان و بخر و بفروشها است که با توجه به رکود معاملات مصرفی بعید به نظر میرسد.
متوسط قیمت مسکن در شهر تهران ۴۳ میلیون را رد کرد
در شهریور امسال متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران، ۴۳ میلیون و ۲۱۶ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۱ و ۳۶.۳ درصد افزایش یافته است.گزارش تحولات بازار مسکن در شهر تهران که از سوی بانک مرکزی منتشر شده، بیانگر این است که در شهریور ماه متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی تهران ۴۳ میلیون و ۲۱۶ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۱ و ۳۶.۳ درصد افزایش دارد.علاوه بر این، تعداد معاملات انجام شده در این ماه حدود ۶۰۰۰ فقره بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه در سال ۱۴۰۰ به ترتیب ۲۲.۹ و ۲۲.۵ درصد کاهش را نشان میدهد و بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا حاکی از آن است که واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۲۸.۴ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.این در حالی است که در میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، بیشترین قیمت هر متر خانه ۸۷ میلیون و ۱۳۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در منطقه ۱۸ بوده است که هر یک از آنها با افزایش ۲۶.۴ درصدی در منطقه یک و ۱۸.۸ درصدی در منطقه ۱۹ مواجه شدهاند.توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب قیمت یک مترمربع بنا در شهریور ماه امسال نیز حاکی از آن است که واحدهای مسکونی در دامنه قیمتی ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان به ازای هر متر مربع بنا با سهم ۱۱.۸ درصد بیشترین سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص دادند و دامنه قیمتی ۲۵ تا ۳۰ و ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان با ۱۱.۲ و ۱۰.۴ درصد سهم در رتبه بعدی قرار دارد.
اوضاع اجاره خانه در تهران
از سوی دیگر، در شهریور ماه امسال توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده بر اساس ارزش هر واحد نشاندهنده آن است که واحدهای مسکونی با ارزش یک میلیارد تا یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان با اختصاص سهم ۱۳.۹ درصد بیشترین سهم از معاملات انجام شده را داشتهاند.همچنین، توزیع معاملات انجام شده مسکن بر اساس مناطق شهری در تهران حاکی از آن است که منطقه ۵ با ۱۴.۴ درصد از کل معاملات، بیشترین سهم معاملات شهر تهران را به خود اختصاص داده است.علاوه بر این، بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری در شهریور ماه امسال نشان دهنده رشدی معادل ۴۰.۹ و ۴۶.۸ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته است.لازم به توضیح است که رشد ماهانه شاخص مزبور در شهریور ماه در شهر تهران و کل مناطق شهری بهترتیب معادل ۴.۶ و ۴.۷ درصد است.
بیشتر بخوانید:
۲۲۰ ۲۵۶
نظر شما