کارنامه عملی چین؛ نماد تعهد پکن به تعهدات اقلیمی و مقابله با چالش‌های آب و هوایی

شی جین پینگ رهبر چین بعد از ظهر روز گذشته (شنبه ۱۲ دسامبر/۲۲ آذرماه) ضمن سخنرانی ویدئویی خود در نشست آرمانهای آب و هوایی، یک پیشنهاد سه ماده ای با محور حاکمیت آتی آب و هوای جهان ارائه کرد و به معرفی مجموعه ای از اقدامات برنامه ریزی شده برای چین در مسیر کاهش انتشار دی اکسید کربن تا سال ۲۰۳۰ میلادی پرداخت؛ هدف از این اقدامات جدید چین شروع یک واکنش جهانی جدید به تغییرات آب و هوایی عنوان شد؛ رهبر چین مسیر این سفر را تعریف و قدرت جدیدی به پیشبرد این مسیر تزریق کرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از رادیو بین الملل چین، پنج سال پیش بود که کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل در پاریس، توافقنامه آب و هوایی (اقلیمی) پاریس را تصویب کرد؛ در این توافق،‌ سازوکار و مقدمات لازم برای واکنش جهان به تغییرات آب و هوایی بعد از سال ۲۰۲۰ میلادی تعریف و تدوین شد.

با این وجود، دولت آمریکا به دلیل منافع خود، از این توافق کنار کشید و در مسیر واکنش جهان به تغییرات آب و هوایی مانع تراشی کرد.

اپیدمی قرن حاضر، باعث تاملی عمیق درباره رابطه بین انسان و طبیعت شده است؛ از طرف دیگر، کشورها به فوریت به اتخاذ یک اقدام به مراتب بزرگ تر جهت مقابله با تغییرات آب و هوایی نیاز دارند.

چین به عنوان یک کشور تسهیل کننده و مجری توافق آب و هوایی پاریس، فعالانه در حال اتخاذ اقداماتی در مسیر واکنش جهان به تغییرات آب و هوایی است؛ رهبر چین از شروع سال جاری میلادی تاکنون با حضور در بسیاری از رویدادهای چند ملیتی مهم، به تشریح ابتکارات توسعه سبز پرداخته و در عین حال اعلام کرده است که هدف چین، مشارکتی مستقل و تلاش برای تحقق هدف کاهش حداکثری میزان انتشار دی اکسید کربن تا سال ۲۰۳۰ میلادی و تلاش برای خنثی سازی انتشار کربن تا سال ۲۰۶۰ میلادی است.

شی جین پینگ مکررا متعهد شده است که چین به آنچه می گوید، عمل خواهد کرد و همواره با این رویکرد، تحسین عالی جامعه بین المللی را برانگیخته است.

رهبر چین با حضور در نشست ویدئویی روز گذشته آرمانهای آب و هوایی، یک پیشنهاد سه گانه دیگر را با محور آینده حاکمیت آب و هوایی جهان ارائه کرد و از تمام کشورهای جهان خواست تا با یکدیگر متحد شوند و شرایط جدیدی برای حاکمیت آب و هوایی از طریق همکاری های برد-برد ایجاد کنند؛ رهبر چین تاکید کرد که تمام کشورها باید بلند همت باشند و آرزوهایشان را در این مسیر تقویت کنند و با نهایت تلاش، یک سیستم جدید حاکمیت آب و هوایی تشکیل دهند و اعتماد به نفسشان را بالا ببرند و به ارائه و اجرای ایده های جدید حاکمیت آب و هوایی جهت یک بازیابی و احیای سبز و سازگار با محیط زیست پایبند باشند.

می توان گفت که رهبر چین در سخنرانی خود مستقیما به تناقضات برجسته موجود در حاکمیت فعلی آب و هوای جهان اشاره کرد.

طرح این پیشنهاد از سوی شی جین پینگ نشان دهنده تجربه چین در مسیر توسعه سبز است و از طرف دیگر، مسئولیت پذیری رهبر یک کشور مهم را در قبال آینده و سرنوشت بشریت به تصویر می کشد.

در میان پیشنهادات مطرح شده از سوی رهبر چین، پایبندی به چند جانبه گرایی و اصول مشترک اما با رویکردهای متفاوت جهت رسیدگی به تغییرات آب و هوایی جهان از اهمیتی خاص برخوردار است.

حفاظت از زمین انگیزه و هدف مشترک تمام انسان هاست؛ ما نمی توانیم خودمان را مشغول یکجانبه گرایی کنیم و در عین حال نمی توانیم صرفا به اقدامات تعداد معدودی از کشورها در راستای حفاظت از زمین تکیه کنیم؛ ما باید به همکاری های چند جانبه پایبند باشیم.

در عین حال، با در نظر گرفتن تفاوت هایی که در شرایط و قابلیت های ملی کشورها وجود دارد، کشورهای توسعه یافته و پیشرفته باید مسئولیتی به مراتب بیشتر را در این مسیر بر عهده بگیرند و به حمایت مالی، فنی و پشتیبانی از ظرفیت سازی برای کشورهای در حال توسعه بپردازند تا از این طریق، واکنش جهان به تغییرات اقلیمی به حداکثر میزان خود برسد.

بدیهی است که پیشنهاد طرح شده از سوی رهبر چین، نماینده آرمان های کشورهای در حال توسعه است و بر مسیرهای منطقی و معقول جهت بهبود حاکمیت جهانی تغییرات آب و هوا تاکید دارد.

عمل از گفتار جلوتر است! چین در واکنش به تغییرات آب و هوا، همواره فعال بوده است؛ رهبر چین در این نشست آب و هوایی تاکید کرد: انتشار دی اکسید کربن چین تا سال ۲۰۳۰ میلادی، در هر واحد تولید ناخالص داخلی این کشور نسبت به سال ۲۰۰۵‌، بیش از ۶۵ درصد کاهش پیدا خواهد کرد؛ انرژی های غیر فسیلی حدود ۲۵ درصد از مصرف انرژی اولیه چین را تشکیل خواهد داد؛ ذخایر جنگلی نسبت به سال ۲۰۰۵، افزایشی ۶ میلیارد متر مکعبی خواهد داشت و مجموع ظرفیت نصب شده تولید برق بادی و برق خورشیدی به ۱.۲ میلیارد کیلو وات خواهد رسید.

این مجموعه از اقدامات جدید چین را می توان به عنوان برنامه عملیاتی مشخص چین در مسیر تحقق هدف خنثی سازی انتشار کربن در این کشور در نظر گرفت.

این اقدامات جدید برنامه ریزی شده توسط چین به صراحت به جامعه بین الملل نشان می دهد که تعهد و پایبندی پکن به ایفای سهم مستقل در مسیر رسیدگی به تغییرات آب و هوایی به هیچ وجه «پوچ» نیست بلکه برنامه چین در این مسیر کاملا مشخص و تعریف شده است.

«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل اخیرا در مصاحبه ای اختصاصی با رادیو و تلویزیون مرکزی چین تاکید کرده است که چین نقشی مهم در ارتقاء و پیشبرد انتشار صفر کربنی ایفا کرده است؛ دبیرکل سازمان ملل گفت که بر این باور است که مسیر چین صحیح و مناسب است.

«پتری تالاس» دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی نیز تاکید کرده است که چین بر توسعه انرژی های تجدید پذیر متمرکز و به نتایج چشمگیری در این مسیر دست پیدا کرده که این رویکرد قابل تحسین است.

در حقیقت باید گفت که توسعه سبز در طول سال های اخیر به یکی از مفاهیم محوری هدایت کننده مسیر توسعه اجتماعی و اقتصادی چین تبدیل شده است؛ در عین حال، چین نیز این شجاعت را دارد که تعهداتی که در مسیر توسعه سبز به جامعه جهانی می دهد را عملی کند.

۲۳۵۲۳۷

کد خبر 1465677

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 10 =