یکی از روش هایی که میتواند در افزایش درامد خانوار تاثیر مثبتی داشته باشد استفاده از دستگاه جوجه کشی به منظور تولید جوجه های یک روزه و فروش آنها در بازار می باشد . در این مقاله به بررسی راه های استفاده از این نوع دستگاه ها و فروش محصولات آنها خواهیم پرداخت.
دستگاه جوجه کشی چیست ؟
در ابتدا لازم است توضیحی کوتاه در مورد دستگاه جوجه کشی و نوع عملکرد آن ارائه کنیم . دستگاه جوجه کشی همانطور که از اسمش پیداست ابزاری برای تبدیل تخم نطفه دار طیور مختلف به جوجه می باشد. این ابزار در اصل تمامی اعمالی که یک مرغ مادر برای خروج جوجه از تخم نطفه دار انجام میدهد را شبیه سازی می کند.
تنظیم دما ، رطوبت و چرخش مناسب تخم ها اعمالی است که به صورت مکانیکی توسط دستگاه انجام شده و دقت هر چه بیشتر در انجام آنها موفقیت بیشتری را در جوجه کشی تضمین میکند. دستگاه های جوجه کشی در سال های اخیر پیشرفت های بسیاری پیدا کرده و نمونه های مخصوص استفاده در خانه با تنوع بیشتری به بازار عرضه شده اند . در داخل کشور عزیزمان ایران نیز امکان خرید انواع دستگاه جوجه کشی در اندازه ها و ظرفیت های مختلف برای کاربران فراهم شده است که همین امر در رونق استفاده از این دستگاه ها تاثیر بسیاری گذاشته است.
کدام دستگاه جوجه کشی برای من مناسب است ؟
این پرسش یکی از ابتدایی ترین پرسش های کاربرانی می باشد که در صدد خرید یک دستگاه جوجه کشی ساده برای استفاده در منزل می باشند. دستگاه های جوجه کشی صنعتی دارای ظرفیت های بالایی بوده و به دلیل نیاز به اشنایی با جوجه کشی برای کاربران آماتور مناسب نمی باشند. از این رو استفاده از دستگاه های جوجه کشی ساده و خانگی در شروع به کار ، توصیه ای مناسب می باشد .
پس از مشخص کردن نوع دستگاه ، نوبت به مشخص کردن اولویت ها می رسد .
در ابتدا باید مشخص کنید که نوع طیوری که برای جوجه کشی در نظر دارید چه نوع طیوری می باشند . در این دسته بندی طیور بومی همچون مرغ ، بلدرچین ، اردک و ... در یک سو و طیور زینتی همچون مرغ عشق و انواع طوطی ها و ... در سویی دیگر قرار میگیرند.
امکان جوجه کشی طیور بومی با یک ماشین جوجه کشی ارزان قیمت به آسانی صورت میگیرد در حالی که جوجه کشی از طیور زینتی با توجه به ارزشمندی بسیار تخم های نطفه دار آنها ، نیاز به دقت بالایی دارد و در نتیجه بهتر است یک دستگاه جوجه کشی خانگی با امکانات بیشتر برای این مورد خریداری شود .
پس از مشخص کردن نوع دستگاه نوبت به ظرفیت دستگاه می رسد. اگر فرد خریدار قصد جوجه کشی از طیور بومی را داشته باشد ، انتخاب دستگاه های خانگی با حداکثر ظرفیت نیز می تواند انتخابی هدفمند باشد چرا که در اینده نیز امکان جوجه کشی بیشتری را با ان دستگاه خواهد داشت.
اما در صورتی که فرد قصد جوجه کشی از طیور زینتی را دارد ، انتخاب دستگاه جوجه کشی با ظرفیت بالا برای این فرد هزینه ای اضافی می باشد ، چرا که تخم نطفه دار طیور زینتی به اندازه ای نیست که امکان جوجه کشی با تعداد بالا برای آنها فراهم باشد.
یکی دیگر از فاکتور های خرید توجه به تکنولوژی های مورد استفاده در آن دستگاه می باشد. استفاده از تکنولوژی های روز در افزایش بازدهی دستگاه بدون شک تاثیر بسیاری دارد. برای مثال استفاده از سنسور های دقیقتر ، در عملکرد بهتر کنترلر بسیار موثر می باشد.
کنترلر قسمت بسیار مهمی از دستگاه می باشد که نمایشگر های دما ، رطوبت ، روز شمار و ... توسط نشانگر های آن نمایش داده میشوند. کنترلر دیتاهای لازم برای تنظیم دما و رطوبت و همینطور چرخش تخم ها را از طریق سنسورهای جوجه کشی دریافت میکند. سپس این دیتاها توسط هوش مصنوعی کنترلر تحلیل شده و اعمال مورد نیاز انجام میگیرد.
بدیهی است که هر چقدر دقت سنسورها بیشتر باشد ، انجام اعمال توسط دستگاه با دقت بیشتری صورت خواهد گرفت. در نتیجه در انتخاب دستگاهی با سنسور مناسب بسیار دقت کنید . مورد بعدی توجه به نوع چرخش تخم ها می باشد. بهترین نوع چرخش تخم ها ، ۳۶۰ درجه کامل می باشد که در دستگاه های معدودی در جهان چنین موردی در نظر گرفته شده است. این نوع چرخش ها در دستگاههایی موجود می باشد که از شانه های غلطکی و یا شانه های همه کاره بدین منظور استفاده می کنند.
پس از خروج جوجه از تخم چه باید کنیم ؟
پیش از انکه اقدام به جوجه کشی کنید ، مکانی مناسب برای نگهداری طیور انتخاب کنید . ممکن است نیازمند خرید تجهیزات مرغداری کوچک همچون آبخوری ، دانخوری و لامپ مادر مصنوعی نیز باشد. توجه کنید که موارد اشاره شده در جوجه کشی از تعداد طیور کم نیز ، برای مثال ۱۰ جوجه مرغ نیز مورد نیاز می باشد. محل نگهداری بسته به تعداد و نوع طیور متفاوت می باشد. برای مثال امکان نگهداری از طیوری همچون بلدرچین در داخل خانه وجود ندارد چون مشکلات بسیاری را میتواند برای نگهدارند از نظر سر و صدا ، بوی حاصله از فضله و ... ایجاد کند. برای چنین پرنده هایی هوای آزاد بسیار مورد نیاز می باشد.
از دیگر مواردی که پیش از شروع به جوجه کشی باید توجه کنید ، هدف از جوجه کشی و بازار فروش محصولات می باشد. این نکته با توجه به بازار خاص این روزها بسیار مهم می باشد. بهتر است پیش از اقدام به جوجه کشی ، بازاریابی مناسبی را انجام داده و هدف مشخصی را برای خود تعیین کنید. توجه داشته باشید که دوره ی پرورش در طیور مختلف بسیار متفاوت می باشد. برای مثال اگر هدف شما پرورش مرغ چه نوع تخم گذار و چه نوع گوشتی می باشد ، نیاز به مدتی ۴ تا ۵ ماهه خواهید داشت. از سویی دیگر امکان عرضه ی پرنده های یک روزه نیز به بازار وجود دارد که باید پیش از اقدام بازار هدف را پیدا کرده باشید .
نتیجه گیری : در این نوشتار به صورت مختصری در مورد دستگاه جوجه کشی خانگی ، خرید و نکات مهم پیش و پس از خرید آن صحبت کردیم . به یاد داشته باشید که پیش از اقدام به خرید ، برنامه ای مشخص برای قبل و بعد از جوجه کشی داشته باشید تا بعد از جوجه کشی به مشکلاتی نظیر شرایط نگهداری طیور ، عرضه محصول به بازار نیفتید . نوع طیور پرورشی نیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد به گونه ای که عرضه ی جوجه یک روزه اردک ، غاز و بوقلمون و لاری و امثالهم بسیار آسان بوده و مشتریان بسیاری دارد.
۲۱۲۱