حسام الدین واعظ زاده (کارشناس مسائل سیاسی)- موضع غرب در قبال موج بیداری در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا،سیاست حفظ وضع موجود است. این همان سیاستی است که قدرتهای بزرگ بعد از جنگ جهانی دوم آن را در پیش گرفتند و به عبارتی به نفع غرب که این سیاست ادامه داشته باشد.
اما امروز روند تحولات با سرعتی زیاد کل منطقه را در برگرفته و این در حالی است که قدرتهای بزرگ به دنبال ایجاد تغییرات ناگهانی در این منطقه نیستند.آنان ترجیح می دهند در صورت بروز تغییر در ساختاری سیاسی کشورهای واقع در این حوزه ، تحولات روندی آرام داشته باشد تا جایی برای قدرت مانور آنها نیز وجود داشته باشد و در مرحله ای نیز وارد مدیریت بحران شوند.این سیاست در مورد کل کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا مصداق دارد و سوریه نیز به عنوان بخشی از خاورمیانه مشمول آن می شود.
اینکه تغییر در سوریه به نفع غرب است یا خیر به نظر می رسد هنوز قدرتهای بزرگ پاسخی برای آن نیافته اند و هنوز در حال ارزیابی اوضاع هستند.تغییر در سوریه با تغییر در مصر و لیبی کاملا متفاوت است. چرا که در آنجا ایران حضور دارد و همین امر حالت ویژه ای به موضوع داده است.صحبت از تغییر در سوریه به این سادگی ها نیست چرا که در صورت تحقق آن کل معادلات خاورمیانه از جمله رابطه سوریه-ایران، سوریه-اسراییل و اسراییل- ایران را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
هیچ تضمینی وجود ندارد که در صورت تغییر ساختارهای سیاسی سوریه، غرب بتواند آن طور که می خواهد آن را مدیریت کند. 16346
نظر شما