آمریکا در سوریه با بحران جایگزین روبروست و لذا بعید به نظر می رسد که از تحولات ناگهانی دراین کشور استقبال کند.

جواد صالحی(کارشناس خاورمیانه)- بشار اسد فردی ریسک پذیر است و حاضر است که به اصلاحات تن بدهد اما مانع اصلی در این راه ساختار بوروکراتیک و امنیتی حاکم بر سوریه است که در بسیاری از موارد خود را به بشار اسد دیکته و حتی تحمیل می کند.به گونه ای که شاهد آن بودیم بشار اسد در اولین سخنرانی خود وعده اصلاحات و تغییر را داد اما با فشار همان ساختارها مجبور به عقب نشینی شد.

سوریه کشوری است که ساختار خاص خود را دارد. تا پیش از این نیز موضوعاتی از جمله مشروعیت و مشارکت سیاسی گروهها در قدرت و همچنین توقعات از بشار اسد وجود داشته و امروز همان مطالبات به بحران تبدیل شده اند.چون حکومت مکانیزم حل منازعه را در پیش نگرفت به شیوه های امنیتی و پلیسی روی آورد.

در این مورد که آیا قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای همچون کاتالیزور در مقابل قیام ها برخورد خواهند کرد شک نکنیم.قطعا هر یک از قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای با توجه به مولفه های موجود در سوریه از جمله زبان، قومیت، همگرایی ایدئولوژیک و ... در این عوامل می توانند نقش ایفا کنند.

اما مسئله ای که سبب می شود تا در مورد آمریکا با احتیاط بیشتری صحبت کنیم آنست که واشنگتن هنوز در خصوص آلترناتیوهای موجود(جایگزین) در این کشور شناختی ندارد.در صورت بروز تغییر ناگهانی و رفتن بشار اسد چه بسا افراطی ها و سلفی ها قدرت را در این کشور در دست گیرند که هم برای امنیت اسراییل و هم آمریکا خطرساز خواهد بود.

هر چند آمریکا در حال حاضر با سوریه مشکل دارد اما هر دو رژیم در حوزه تصمیم گیری قاعده بازی برد-برد و یا عقلانیت را پذیرفته اند و برهمین اساس که شاهد تنش ناگهانی در حوزه روابط دو کشور نیستیم.اگر آمریکا موضعی هم در قبال تحولات سوریه از خود نشان می دهد در حوزه مسائل بشردوستانه و حقوق بشری است، چرا که با بحران آلترناتیو روبروست و لذا بعید به نظر می رسد که از تحولات ناگهانی دراین کشور استقبال کند. 16346

 

 

 

کد خبر 143226

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =