بهنوش خرمروز: اکثریت انسانها یکسو برتر هستند، یعنی در فعالیتهای خود استفاده از یک سمت بدن خود را ترجیح میدهند، مثلا با دست راست مینویسند، با پای راست شوت میکنند و با چشم راست درون چشمی درب آپارتمان یا دوربین نگاه میکنند. مطالعات نشان دادهاند که این یکسو برتری روی برداشت ما از خوب و بد تاثیر دارد. بر اساس این مطالعات، ما خوبها را معمولا سمتی قرار میدهیم که در آن برتری داریم.
به گزارش نیوساینتیست، محققین دریافتهاند که این ویژگی قابل تغییر است. یعنی درست است که ما گرایش داریم خوب را سمتی بدانیم که در آن برتری داریم، اما این ترجیح به راحتی قابل دستکاری است.
گروهی از محققین هلندی به سرپرستی دانیل کاساسانتو از موسسه ماکس پلانک در مطالعه خود به 13 نفر که سکته مغزی کرده بودند، شخصیتی کارتونی نشان دادند که بین دو جعبه قرارگرفته بود. به آنها گفته میشد که شخصیت کارتونی فکر میکند گورخرها خوبند و آنها را خیلی دوست دارد، اما از پانداها متنفر است و فکر میکند آنها بد هستند. سپس از افراد خواسته میشد حدس بزنند که شخصیت کارتونی، هر حیوان (گورخر و پاندا) را در کدام جعبه قرار خواهد داد.
همه 13 نفر قبلا راستدست بودند، اما 8 نفر از آنها کنترل خود روی سمت راست بدنشان را از دست داده بودند. از این افراد، 7 نفر گفتند که گورخرها باید در جعبه سمت چپ قرار بگیرند. 5 نفر دیگر اما گفتند که گورخر باید در جعبه سمت راستی قرار بگیرد.
در مرحله بعدی، محققین از 55 دانشجوی راستدست خواستند تنها با یک دست خود دستکش سنگینی را بپوشند که مانع از حرکت دادن دست میشد. در این حالت باید سعی میکردند مهرههای دومینو را به طور ایستاده بچینند. سپس از آنها هم سوال گورخر و پاندا پرسیده شد.
دانشجویان با تفاوت 5 برابری، بیشتر مایل بودند گورخر را در جعبهای بگذارند که سمتی قرار داشت که دستشان آزاد بود. یعنی اگر دستکش سنگین را به دست راست خود پوشانده بودند و از دست چپ برای چیدن دومینوها استفاده کرده بودند، گورخر را در جعبه سمت چپ میگذاشتند.
به گفته کاساسانتو، نتیجه بسیار جالب این مطالعه این است، که اگر تصمیمگیری در مورد این که خوبها کدام سمت باید بروند، با پوشیدن یک دستکش و تنها در عرض چند دقیقه عوض میشود، پس احتمالا مغز خیلی خیلی انعاطافپذیرتر از آن چیزی است که ما تا به حال فکر میکردیم!
50172
نظر شما