به گزارش فارس، بسیاری از کارشناسان معتقدند، تا پیش از حمله صدام به کویت و به خطر افتادن منافع آمریکا در خاورمیانه هیچ کس نامی از بحرین و ایفای نقش آن در منطقه به گوشش نخورده بود، اما از آن تاریخ بحرین یکباره مورد توجه آمریکاییها قرار گرفت تا از این کشور به عنوان پایگاهی برای پشتیبانی جنگندههای آمریکایی استفاده شود که برای عقب نشاندن نیروهای عراقی از کویت راهی منطقه شده بودند.
*سابقه همکاری نظامی بحرین و آمریکا
اما واقعیت امر این است که بحرین یکی از قدیمیترین کشورهای عربی است که همکاریهای نظامی را با آمریکا آغاز کرد.
بحرین و آمریکا در سال 1971توافقنامه نظامی مشترکی را امضا کردند که براساس آن زمینی به مساحت 40کیلومتر مربع در اختیار آمریکاییها قرار گرفت.
در ژوئیه 1973 توافقنامه اخیر دوباره در دستور کار دو کشور آمریکا و بحرین قرار گرفت و در 30 ژوئن 1977 به توافقنامه دیگری تغییر کرد. براساس توافقنامه جدید، نیروی دریایی آمریکا از تسهیلات گستردهای در بندر سلمان بحرین برخوردار میشد.
همچنین از سال 1993 نیز فرماندهی منطقهای نیروی دریایی آمریکا در بحرین مستقر شد و ژوئیه 1995 هم بحرین میزبان ناوگان پنجم دریایی آمریکا شد.
*امضای توافقنامه همکاری دفاعی
واشنگتن براساس توافقنامه همکاری دفاعی که با بحرین به امضا رسانده بود از امکانات و تسهیلات بسیاری در فرودگاهها و بنادر بحرین برخوردار شد. ارائه این تسهیلات به آمریکاییها پس از حوادث 11 سپتامبر بویژه در فرودگاه المحرق، بندر سلمان، پایگاه هوایی شیخ عیسی و پایگاه نظامی الجفیر در نزدیکی منامه افزایش یافت.
ناوگان پنجم دریایی آمریکا هم اکنون در پایگاه نظامی الجفیر مستقر است.
*ساختار نیروی دریایی آمریکا
نیروی دریایی آمریکا دارای 7 ناوگان فعال است که شامل ناوگان دوم ،سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم به اضافه ناوگان "رزرو " نیروی دریایی و 6 ناوگان غیر فعال است که ناوگان یکم، هشتم، دهم، دوازدهم، ناوگان سفید بزرگ و به اضافه ناوگان آسیایی را دربرمیگیرد.
*شکل گیری ناوگان پنجم
بعد از پایان جنگ و شکست صدام، بحرین موقعیت استراتژیکی مییابد و در دوره ریاست جمهوری "بیل کلینتون " در سال 1995 اسلکه اصلی نیروی دریایی بحرین با تغییر کاربری گسترده و هجوم مهندسان آمریکایی به سرعت تجهیز، بازسازی و قدرتمند میشود و ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در غرب منامه پایتخت بحرین افتتاح میگردد.
*اسکله ناوگان پنجم
این اسکله در بخش غربی شهر منامه پایتخت بحرین قرار دارد و به طور معمول پذیرای 2 الی 4 ناوشکن در آن واحد است و حدود 10 ناوچه نیز در آن پهلو میگیرند. تعدادی شناور تندرو هم در آن حضور دارند. در جوار آن نیز یک فرودگاه نظامی برای فرود هلی کوپترها و هواپیماهای نیروی دریایی امریکا وجود دارد.
بیشتر ناوها به گشتزنی در محدوده آبهای بین المللی خلیج فارس و غیر سرزمینی ایران میپردازند و بقیه به صورت رزرو در اسکله پنجم بحرین میمانند.
*حفاظت از منافع آمریکا در خلیج فارس مهمترین وظیفه ناوگان پنجم
این ناوگان وظیفه حفظ و حراست از منافع آمریکا در خلیج فارس- دریای عمان - دریای سرخ - خلیج عدن و بخشی از دریای سرخ را بر عهده دارد.
بخش سی تی اف 158 ناوگان پنجم به عملیات در بخش شمالی خلیج فارس میپردازد.
ناوگان پنجم دریایی آمریکا دست کم یک ناوهواپیمابر را به طور دایمی در خلیج فارس و یک گروه شامل ناوها و زیردریاییهای آمریکایی را در بیرون از خلیج فارس مدیریت میکند.
ماموریتهای مختلفی برای این پایگاه تعریف شده و همان طور که گفته شد، حفاظت از منافع آمریکا در خلیج فارس مهمترین این وظایف است.
* پرسنل ناوگان پنجم
ناوگان پنجم مانند بسیاری از پایگاه های نیروی دریایی آمریکا شامل: ملوانان- تفنگداران - خلبانان - ستاد فرماندهی - موتوریستها و کارمندان بخشهای مختلف است و فرماندهی آن در حال حاضر بر عهده دریادار "کوین کاسگریف " است.
* توسعه پایگاه دریایی ناوگان پنجم
در 26 می سال گذشته میلادی نیروی دریایی آمریکا اجرای طرح توسعه پایگاه ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بندر سلمان واقع در شرق منامه پایتخت بحرین را آغاز کرد.
هزینه این طرح توسعه 580 میلیون دلار اعلام شد که از طرف نیروی دریایی آمریکا هزینه و در زمینی به مساحت 28 هکتار و در چهار مرحله اجرا میشود و قرار است، اجرای آن تا سال 2015 بطول بیانجامد که به معنی دو برابر شدن مساحت پایگاه نیروی دریایی آمریکا در بحرین است.
این طرح توسعه شامل ساخت و راه اندازی بخشهای زیرساختی، مرکز عملیات، بندر و اسکله، منازل مسکونی، ساختمان های اداری و پل است.
مقامات آمریکایی قصد دارند با اجرای این طرح توسعه، توانمندی های نظامی ناوگان پنجم دریایی خود را افزایش دهند اما تحولات اخیر بحرین همه چیز را در این کشور در پرده ابهام فرو برده است.
* قیام مردم بحرین و به خطر افتادن منافع آمریکا
با توجه به اینکه امیرنشین بحرین، میزبان دیرینه ناوگان پنجم دریایی و پایگاه اصلی ارتش آمریکا در خلیج فارس است، ناآرامی در این کشور منافع آمریکا را به خطر خواهد انداخت.
اگر چه اعتراضها در منامه - پایتخت بحرین- تاکنون به طور مستقیم متوجه ایالات متحده نبوده، اما گسترش ناآرامیها حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس را به مخاطره خواهد انداخت. 16346
نظر شما