افزایش قیمت بلیتهای سینما در دورهای که فضای متفاوت اجتماعی کلیت سینمای ایران را به لحاظ تولید و اکران تحت تأثیر قرار داده است، میتواند تبعاتی را برای سینما به همراه داشته باشد، هرچند که مسئولان این تصمیمگیری معتقدند رسیدن به رقمهای تازه قیمت بلیت در شرایطی که هزینه تولید و اکران افزایش چشمگیری یافته امری طبیعی است.
کرمپور: قیمیت بلیت با امکانات متناسب است
مهدی کرمپور رئیس شورای صنفی نمایش یکی از مسئولان تصمیمگیری در زمینه افزایش قیمت بلیتهای سینما محسوب میشود. او معتقد است مطالبات تهیه کنندگان و مسئولان اکران فیلمهای سینمایی به گونهای بوده تا شورای صنفی نمایش را بر آن دارد که در زمینه قیمت بلیتهای سینما تصمیماتی تازه اتخاذ کند. او در این زمینه میگوید: «قیمت بلیتهای سینما در دو سه سال اخیر ثابت مانده بود اما دستاندرکاران سینما قیمت بلیتها را با هزینهای که برای تولید فیلمها صرف میشود، متناسب نمیدانند در این شرایطی راهی غیر از افزایش قیمت بلیتها باقی نمیماند.»
او درباره رقمی که برای قیمت بلیتها تعیین شده است، میگوید: «این روزها سینماهای باکیفیتی در اختیار تماشاگران قرار گرفته است. پردیسهای سینمایی و سالنهای بازسازی شده به نسبت قدیم مکانهای باکیفیتتری محسوب میشوند و تماشاگران میتوانند در شرایط بهتری به تماشای فیلمها بنشینند.» او ادامه میدهد: «به هر حال تمامی این تغییر و تحولات هزینه بر بوده و باید هزینهای که برای آنها صرف شده نتیجهای نیز داشته باشد.» کرمپور در مورد قیمت بلیتهای این گروه از سالنهای سینما میگوید: «قیمت تعیین شده برای سالنهای سینمایی که در پردیسهای تازهساز قرار دارند، 3000 تومان تعیین شده است. تصور نمیکنم این قیمت برای مجموعههایی که امروز در اختیار تماشاگر است، چندان نامعقول و یا دور از انتظار باشد.»
او در مورد قیمت دیگر سالنهای سینما میگوید: «سالنهای سینمای ممتاز که مجهز به سیستم فروش بلیت مکانیزه هستند، بلیتها را به قیمت 2500 تومان میفروشند و قیمت بلیت سینماهای ممتاز که بلیت مکانیزه نمیفروشند، 2000 تومان خواهد بود.»
طبق اعلام رئیس شورای صنفی نمایش بلیت در سینماهای درجه 1، 1500؛ درجه 2، 1200 و درجه 3، 1000 تومان خواهد بود. کرمپور در مورد احتمال بروز واکنش منفی تماشاگران به این شرایط قیمت بلیتهای سینما میگوید: «انتظار میرود تماشاگران این شرایط را درک کنند که قیمت بلیتها در پی افزایش بیش از حد هزینههای سینما بعد از دو سال ثابت بودن رقم فروش بلیتها اتفاق افتاده است و از سوی دیگر همچنان رفتن به سینما یکی از ارزانترین تفریحات محسوب میشود.»
سرتیپی: افزایش قیمت بلیت نتیجه افزایش تورم
علیرضا سرتیپی مدیر شرکت پخش فیلم، فیلمیران، با مثبت ارزیابی کردن افزایش قیمت بلیتهای سینما میگوید: «هزینهها در سینما بسیار بالا رفته است. بازیگری که تا دو سال قبل دستمزد 10 میلیون دریافت میکرد، امروز دستمزد 40 میلیونی مطالبه میکند. از سوی دیگر هزینه تأمین ابزار مورد نیاز برای فیلم و یا حتی رفتوآمد عوامل به سر صحنه فیلمبرداری به حدی افزایش داشته که نمیتوان انتظار داشت در این شرایط قیمت بلیتهای سینما همچنان مانند گذشته باقی بماند.»
او با اشاره به افزایش هزینهها برای اداره سالنهای سینما نیز میگوید: «سینماداران نیز در شرایط بدی به سر میبرند، نمیتوان حقوق پرسنل و یا پول مورد نیاز برای نگهداری سالنهای بزرگ سینما را از بلیتهای 2000 تومانی تأمین کرد.» او با بررسی تمامی این عوامل میگوید: «تماشاگر این روزها فیلم خوب را در سالن سینمای خوب میبیند و باید برای رسیدن به این شرایط هزینهای در حد امکاناتی که در اختیارش قرار میگیرد بپردازد. در غیر این صورت با عدم تعادلی در سینما مواجه خواهیم بود که قطعاً تبعاتی منفی به همراه خواهد داشت.»
سرتیپی در مورد احتمال کاهش مخاطب با افزایش قیمت بلیتهای سینما میگوید: «افزایش قیمتها در حدی نیست که موجب نارضایتی تماشاگر شود. تماشاگری هم که مایل است با هزینه کمتری فیلم ببیند میتواند در روزهای سهشنبه به سینما برود و از امکانات بلیت نیم بها استفاده کند.»
اشرفی: پیشنهاد ما 4 هزار تومان بود
محمد اشرفی، رئیس انجمن سینماداران، معتقد است افزایش قیمت بلیتهای سینما کمتر از مبلغی بوده که این انجمن خواستار بوده است. او در این زمینه میگوید: «سالنهای سینما با هزینههای بسیار بالا اداره میشوند. اداره مجموعهای به بزرگی سالنهای سینما کار سادهای نیست و تأمین تمامی امکانات مورد نیاز صرف هزینه بسیاری را موجب میشود.»
او ادامه میدهد: «در این سالها قیمتی که برای بلیتها تأمین شده بود، بخش بسیار کمی از خواسته و مطالبات ما را برآورده میکرد. نمیتوان با فروش بلیت 2000 تومانی سالنی با کیفیت را در اختیار مخاطب قرار داد، هرچند که در این مدت تلاش شد تا بهترین امکانات با همین مبالغ اندک تأمین شود.»
او در مورد رقم بلیتی که از نظر این انجمن مورد قبول بوده است، میگوید: «در صورتیکه بلیتهای سینما با قیمت 4000 تومان به فروش برسند، آنگاه شاهد شرایط بهتری خواهیم بود و سینمادار میتواند در وضعیت مورد قبولتری فعالیت کند. اما سایر افراد مسئول در این زمینه معتقدند افزایش قیمت بلیت در این حد و اندازه میتواند تبعات منفی به لحاظ جذب تماشاگران را به همراه داشته باشد از همینرو ما به قیمت 3000 تومان رضایت دادیم.»
اهمیت واکنش مخاطب
بسیاری از کارشناسان فعال در سینما اعتقاد دارند بالا رفتن قیمت بلیت به نفع سینما نخواهد بود. به اعتقاد کارشناسان هر چند که اقتصاد سینمای ایران دچار بحران است اما افزودن بر قیمت بلیت راهکار مناسبی برای غلبه بر این مشکل نیست.
صاحبنظران سینما به کمبود تماشاچی در سینمای ایران اذعان دارند. در همین راستا تاکنون راههای مختلفی از جمله شناور شدن قیمت بلیت و تقلیل آن به نصف در روز سهشنبه برای کشاندن مردم به سینما امتحان شده است. مسئله افزایش قیمت بلیتهای سینما در سال گذشته از سوی شورای عالی تهیه کنندگان مطرح شد و معاونت امور سینمایی و اداره کل نظارت و ارزشیابی در جریان این درخواست قرار گرفت. در یکسال گذشته بررسیهای گسترده در این زمینه انجام شده است.
افزایش قیمت بلیت در روزهای پایانی هفته از دیگر طرحهای عنوان شده بود که در نهایت افزایش قیمت در کل روزهای هفته به تصویب رسیده و از 15 تیرماه اعمال خواهد شد. واکنش مخاطبان به قیمتهای افزایشیافته بلیت سینما مهمترین نگرانی مسئولان پس از این تصمیمگیری است. میزان مراجعه مخاطبان به سینما پس از نیمه تیرماه نشان میدهد که واکنشها به افزایش قیمت بلیتهای سینما پس از سه سال چطور خواهد بود.
نظر شما