الهه جعفرزاده: اکثر موارد ابتلا به کووید-۱۹ نسبتاً سریع بهبود مییابند اما برخی از بیماران، به کووید طولانی مبتلا میشوند و مجموعهای از عوارض مزمنی که ممکن است هفتهها، ماهها یا حتی سالها ادامه داشته باشد را تجربه میکنند. دانشمندان در سراسر جهان برای دستیابی به درک بهتری از این عوارض و چگونگی تکامل آن در تلاش هستند.
تحقیقات جدید بریتانیایی نشان میدهد که با گذشت یک سال پس از تشخیص اولیه کووید-۱۹ در گروهی از بیماران، از هر ۱۰ بیمار مبتلا به کووید، ۶ نفر با نوعی اختلال خفیف اندام (که در برخی موارد بیش از یک عضو را درگیر میکند) مواجه میشوند که این شرایط اختلال در تنفس، مشکلات روانی و فکری و افت کیفیت سلامت جسمی را در بر دارد.
نکته قابل توجه این است که اکثر این افراد بیمارانی هستند که حتی با علائم جدی کووید-۱۹ هم هرگز در بیمارستان بستری نشدند. به گفته آمیتاوا بانرجی، نویسنده این مطالعه، واضح است بیماران کرونایی که در بیمارستان بستری شدهاند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت و ناراحتیهای قلبی هستند اما طبق اطلاعات کسبشده [در این پژوهش] چنین وضعیتی بیشتر شامل بیمارانی میشود که هرگز به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری نشدند و بیماری آنها خیلی شدید نبوده است.
بانرجی تأکید میکند: اگرچه تنها ۱۳ درصد از ۵۳۶ بیمار شرکتکننده در این مطالعه به دلیل عفونت اولیه کووید-۱۹ در بیمارستان بستری شده بودند، اما همه آنها علائم کووید طولانیمدت را داشتند.
به طور متوسط ۶ ماه پس از تشخیص اولیه کووید-۱۹، ۳۸ درصد از بیماران موردمطالعه درگیر تنگینفس شدید، ۴۸ درصد دچار اختلال در تفکر و تمرکز و ۵۷ درصد از آنها با افت کیفیت سلامت جسمی (ضعف جسمانی) مواجه شدند.
طی این مطالعه، هر یک از شرکتکنندگان تقریباً شش ماه پس از تشخیص اولیه کووید-۱۹، اسکن MRI از چند عضو بدن انجام دادند. اسکنها نشان داد که ۶۲ درصد از این افراد دارای نوعی اختلال خفیف اندام هستند که عملکرد اعضای مختلف بدن از جمله قلب، کبد و کلیه را درگیر میکند.
پس از مدتی علائم شدید بیماری تا حدودی برطرف شده بود، اما ۳۰ درصد از بیماران هنوز با مشکلات تنفسی دستوپنجه نرم میکردند، ۳۸ درصد همچنان درگیر مشکلات فکری و حافظه بودند و ۴۵ درصد هم همچنان دچار ضعف جسمی بودند. شواهد نشان میدهد حدود ۵۹ درصد همچنان دچار اختلال تکاندامی بودند و ۲۷ درصد پس از یک سال دچار اختلال چندعضوی بودند.
گفته میشود در اکثر موارد این اختلال اندام، در سطح خفیف بود. به گفته محققان، این مطالعه بیانگر این نیست که کووید طولانیمدت باعث ایجاد مشکل در اعضای بدن میشود، فقط بین این دو ارتباطی وجود دارد. با این حال، اسکنها به وضوح نشان میدهند که عملکرد اندامهای بیماران کووید طولانیمدت، طبیعی و عادی نبوده و به درستی کار نمیکنند. از آنجا که آسیب به اعضای بدن بیانگر علت و معلول واضح در یک زمینه علمی است، دانشمندان از این مشکل به عنوان «اختلال اندام» یاد میکنند.
لازم به ذکر است که دو نکته امیدوارکننده در همین راستا وجود دارد؛ اول اینکه این عوارض در افراد مبتلا به کووید طولانیمدت در نهایت برطرف میشود و مورد دیگر این است که دریافت واکسن کووید-۱۹ خطر ابتلا به کووید طولانیمدت را کاهش میدهد و به نحوی از بروز عوارض احتمالی پیشگیری میکند.
این یافتهها اخیراً در مجله انجمن سلطنتی پزشکی (Journal of the Royal Society of Medicine) منتشر شده است.
منبع: upi
۴۷۲۳۲
نظر شما