-
مروری بر جشنوارههای مهم سینمای جهان در سالی که گذشت/ بخش دوم
ستارههای جهان روی فرشهای قرمز؛ از اروپا و آسیا تا شبنشینی اسکار/ سینما و استقبال مستقلها
رسانهسینمای دنیا در سالی که گذشت، برگی تازه را رو کرد. این برگ تازه، شاید سرآغاز جریانی جدید شود؛ شاید هم در کشاکش شرایط و کشمکش با امواج پیرامونی؛ به موجی در تاریخ سینما، بدل گردد؛ به واژگان و سطور آمده؛ و رفته بپیوندد.
-
نگاهی به «پیر پسر» اکتای براهنی در گفتوگو با رضا درستکار و محمود گبرلو
شوک «اکتای» به سینمای ایران با «پیر پسر»/ پشتپرده جلوگیری از نمایش فیلم جذاب براهنی
سینما«پیر پسر»، جدیدترین فیلم بلند اکتای براهنی، در سال ۱۴۰۰ ساخته شد اما با تأخیری چندساله در بهمن ۱۴۰۳، بهصورت محدود در جشنواره فجر اکران شد. این فیلم با بازی لیلا حاتمی و حامد بهداد، در مدتزمانی بیش از سه ساعت روایت میشود و از همان ابتدا با چالشهایی در دریافت مجوز نمایش مواجه بود.
-
مروری بر جشنوارههای مهم سینمای جهان در سالی که گذشت/ بخش اول
یک سال زندگی بر پرده نقردهای؛ از زمستان برلین تا بهار کن/ فرش قرمز برای ستارهها از کاپولای و بیکر تا اودیار و لانتیموس/ موجی تازه در راه است
سینماسینمای دنیا در سالی که گذشت، برگی تازه را رو کرد. این برگ تازه، شاید سرآغاز جریانی جدید شود؛ شاید هم در کشاکش شرایط و کشمکش با امواج پیرامونی؛ به موجی در تاریخ سینما، بدل گردد؛ به واژگان و سطور آمده؛ و رفته بپیوندد.
-
پروندهای درباره جنجالهای خبری امسال خواننده جنجالی «رپ»
تتلو؛ از شایعه حکم اعدام تا نذر پیادهرفتن به کربلا پس از آزادی / چرایی بازگشت او به ایران از ترکیه
موسیقیتتلو طی سالهای اخیر اقدامات جنجالی گستردهای را انجام داده که حتی برخی از آنها ار منظر جوانان و نوجوانان هم چندان جالب نبوده، در واقع این رفتارها با اصول اخلاقی مغایر بوده است. رفتارهای تتلو در مدت حضورش در ترکیه تا حدی پیش رفت که او در هیچ یک از پلتفرمهای شبکههای اجتماعی اجازه اداره حساب کاربری را نداشت و مطابق قوانین نمیتوانست اکانت مستقیم با هویت خودش داشته باشد. تتلو در طول مدت اقامت خود در ترکیه بارها تلاش کرد در کشورهای اتحادیه اروپا کنسرت برگزار کند که به علت قوانین این اتحادیه امکان ورود به این کشورها را نداشت.
-
وضعیت لو رفتن فیلمهای سینمایی بدون رعایت حقوق مولف
از سال ۱۳۸۵ تا کنون ۵۰ فیلم سینمایی لو رفته است
سینمادر واقع به تاریخ فیلمهای سینمایی که نگاه میکنیم، قطعا تجربه لو رفتن فیلمهای سینمایی به چشممان میخورد و هستند فیلمهایی که یا از روی پرده سینما قاچاق شدند، یا بدون اینکه اجازه اکران بگیرند در سایتها و کانالها در دسترس مخاطبان قرار گرفتهاند و آمار نشان داده که از سال ۱۳۸۵ تاکنون حدودا ۵۰ فیلم قاچاق شده است.
-
روایتی از کارنامه رسانه ملی در میانه بحرانهای پرشمار
سال ناکام جبلی و دوستان/ برنامهسازی دوران «جنگ سرد» در گرماگرم «جنگ نرم»/ جولانگاه تندروهای پایدارچی و حامیان جلیلی
تلویزیوندر آغاز سال جدید چشمهایی به تلویزیون است؛ بلکه شعبدهای را رو کند؛ اگرچه کلاه این سازمان دیر زمانی است که از شعبده خالی است و حتی خرگوشهای آن کلاه هم گوشهای نشستهاند و هویجشان را میخورند.
-
چه کتابهایی در سال ۱۴۰۳ خوانندگان را جذب کردند؟
از بزرگان ادبیات روس تا محمود دولت آبادی، از کامو و فرانکل تا عباس معروفی؛ رمان، فلسفه و روانشناسی در صدر پرفروشترین کتابهای سال
کتابدر سال گذشته، برخی کتابها توانستند در میان انبوه آثار منتشر شده، به فهرست پرفروشترینها راه یابند. این موفقیت نه تنها نشان از جذابیت محتوای آنها دارد، بلکه حکایت از تحولات ذائقهی خوانندگان ایرانی نیز میکند. در این گزارش، به بررسی این کتابها و عواملی که باعث محبوبیت آنها شدهاند، پرداختهایم.
-
سینمای ۱۴۰۳ ایران در تنگنای اقتصادی
سینما میانبُر به بنبست رسیده دولت قبل را ادامه نداد/ قیمت بلیت سینما مانند قیمت نان است
سینماشاید در تمام ۴ سال گذشته، امسال (۱۴۰۳) سینما دوباره کمی جان گرفت، سینمایی که از دل کرونا و حوادث ۱۴۰۱ تا حدودی زنده مانده بود اما دیگر زندگی نمیکرد.
-
وقتی بازاریابی هوشمند جای هنر را گرفت
از هانده ارچل تا بوراک اوزچیویت؛ درآمد نجومی ترکیه با تجارت چهرهها/ ترکیه دومین صادرکننده سریال در جهان
سینماصنعت سریالسازی ترکیه با وجود ضعفهای هنری، به یکی از سودآورترین بخشهای اقتصادی این کشور تبدیل شده است. برندینگ بازیگران، بازاریابی هوشمند و صادرات گسترده به بیش از ۱۰۰کشور، این صنعت را به یک تجارت میلیاردی تبدیل کردهاند. اما آیا این موفقیت اقتصادی، میتواند ضعفهای ساختاری در فیلمنامه و روایت را پنهان کند؟
-
کتابهای صوتی اصلا رقیب جدیای برای صنعت کتاب نیست
ورود سلبریتی ها به حوزه کتاب؛ از ترانه علیدوستی تا هوتن شکیبا / مزیتی که گاه کتابهای سطحی معرفی میکنند
کتابحضور سلبریتی ها در حوزه کتاب میتواند فرصتها و تهدیدهایی را در مسئله سرانه مطالعه و محتوای کتاب ها در طولانی مدت داشته باشد. اما مسئله اصلی این است آیا حضور سلبریتیها در دنیای کتاب، دروازهای جدید برای گسترش فرهنگ مطالعه است یا تنها به خاطر نامشان راهی برای فروش بیشتر و جلب توجه؟
-
زنانی که نگاهشان را نهتنها بر پرده نقرهای، بلکه بر واقعیت زندگی زنان نقش زدهاند
نگاه به سه نسل از زنان فیلمساز ایرانی / روایتگرانی که سکوتها را میشکنند
سینماحضور زنان در سینمای ایران، بهویژه در مقام کارگردان، تا سالها بسیار محدود بود. در حالی که از دهه ۱۳۰۰ شمسی، زنان بهعنوان بازیگر در سینما فعالیت داشتند، ورود آنها به حوزه کارگردانی با موانع متعددی از جمله فضای مردسالار سینمای ایران، محدودیتهای اجتماعی و فرهنگی، و چالشهای تولید و نمایش فیلم روبهرو بود.
-
روند نزولی صدا و سیما در ساخت سریالهای مناسبتی
جای خالی رضا عطاران، حسن فتحی، محمدحسین لطیفی، علیرضا افخمی و... در کنداکتور سریالهای تلویزیونی/ خاطراتی که محو شدند
تلویزیوندر دهه ۸۰، سریالهای ماه رمضان با داستانهای جذاب و پرداختهای عمیق مخاطبان زیادی را جذب میکردند. اما در سالهای اخیر، تولیدات این ماه شاهد کاهش چشمگیر کیفیت در محتوا و داستانپردازی بودهاند.
-
از اسبسواری تا فرش قرمز اسکار!
چرا فقط میکی مدیسون؟ راز عجیب شان بیکر دربارهی «آنورا» لو رفت!
سینمافیلم «آنورا» ساختهی شان بیکر که نامزد اسکار شده، بازیگر ۲۵ سالهای به نام میکی مدیسون را در نقش اصلی دارد. حالا طرفداران کنجکاو شدهاند که بیشتر دربارهی این بازیگر کمتر شناختهشده بدانند.
-
نگاهی به انیمیشنهای خارجی که اسکار گرفتند
یک انیمشین ایرانی در کنار بزرگان جهان؛ اسکار «در سایه سرو» آغاز یک مسیر برای ورود به باشگاه انیمیشنسازان
سینمادر نود و هفتمین دوره جوایز اسکار یک انیمیشن ایرانی برای نخستین با تاریخسازی کرد. این اتفاق میتواند تولید انیمیشن در ایران که چند سالی است شکل و ساختاری پیدا کرده را تقویت و انگیزه برای تولید بیشتر را ایجاد کند. حالا انیمیشن سازان ایرانی می توانند چشمی به بازار جهانی این تولید فرهنگی داشته باشند.
-
سینمای انسانی به ایستگاه پایانی میرسد؟
سیاه و سفید ورود هوش مصنوعی به حوزه سینما / سینماگران از تجربه جدید چه میگویند؟
سینمابا گسترش قدرت هوش مصنوعی در استفاده از مدلسازیهای انسانی در شاخههای مختلف هنری، نگرانیها برای از بین رفتن اصالت آثار هنری جدیتر شده است.
-
سینمای مستقل و خروج قدرت از دست استودیو های بزرگ
سینما در جستجوی آزادی/ انقلاب سینمای مستقل با شکستن قاعدهها
سینماسینمای مستقل این روزها تبدیل به رقیب جدی سینمای جریان اصلی و تجاری شده است و سوالی که وجود دارد این است که جنبش سینمای مستقل در آینده با توجه به علاقه پلتفرمها به جذب مخاطب کلان میتواند خودش را حفظ کند یا خیر؟
-
نامه اختصاصی کارگردان «کاناپه» به خبرآنلاین
واکنش کیانوش عیاری به قاچاق فیلم «کاناپه»؛ از نمایش غیرقانونی اثرم ناراضی هستم
سینمادر پی انتشار غیرقانونی فیلم کاناپه در پلتفرم های غیر مجاز کیانوش عیاری کارگردان صاحب نام ایران در نامه ای که اختصاصی به خبرآنلاین ارسال کرده است، تاکید کرد: از نمایش غیرقانونی و قاچاق این اثر در پلتفرمهای غیرمجاز ناراضی هستم. توقیف این فیلم هدیهای از سوی مسئولان وقت سینما بود و اکنون، انتشار غیرقانونی آن ضربهای مضاعف به حقوق مادی و معنوی من وارد خواهد کرد.
-
پیشنهاد بودجه ۳۵ هزار میلیارد تومانی برای صداوسیما
بودجه صداوسیما در ده سال، ۳ هزار و ۴۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است
سینماسهم صداوسیما از بودجه عمومی در سال ۱۴۰۴ بیش از کل بودجه ۱۰ وزارتخانه و حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان است. این درحالی است که این رقم در بودجه سال جاری ۲۴ هزار میلیارد تومان بوده است.
-
بازخوانی یک مصاحبه قدیمی با منوچهر والیزاده
بزرگترین دغدغه منوچهر والیزاده چه بود؟/ او عاشق بود
تلویزیونمنوچهر والیزاده معتقد بود ما سرکار میرویم پول پسانداز میکنیم و برای خودمان سرمایهگذاری میکنیم پس چرا به کودکان که سرمایههای اصلی این سرزمین و آینده سازان هستند نباید توجه کنیم؟من به شخصه همه تلاشم را برای کودکان کردهام حتی شاید کم بوده اما دغدغه من کودکان هستند چون آنها نجات دهندگان ما هستند.
-
از محبوبیت «شهرزاد» ایرانی تا توقف ساخت نسخه ترکی
وقتی ترانه علیدوستی و شهاب حسینی بازیگران ترکیه را شکست میدهند/ چرا «شهرزاد» ترکی متوقف شد؟
تلویزیونپانزده فوریه آخرین قسمت سریال «گریه نکن استانبول» که نسخه ترکی سریال «شهرزاد» است منتشر خواهد شد و شبکه استار تی وی و او جی ام پیکچرز که سازنده این سریال بودند اعلام کردند که قصد ادامه این سریال را ندارند.
-
نگاهی به دو اجرای بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر
از روح زنانه در زخمههای شورانگیز «کاسارس» اسپانیایی تا نغمههای جاز و شرقی شده «علیاف» و «داغستان»
موسیقی دومین شب بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر با اجراهای کمنظیر همراه بود. «دنیل کاسارس» (Daniel Casares) نوازنده چیرهدست اسپانیایی که شهرتی جهانی دارد و از جوانی استعدادی درخشان در موسیقی فلامنکو بوده و در بسیاری از رویدادهای معتبر موسیقی حضوری برجسته داشته و بارها مورد تقدیر قرار گرفته، یکی از میهمانان این شب در تالار رودکی بود. همچنین در تالار وحدت «جمال علیاف» و «اجه داغستان» که از بهترین نوازندگان شناخته شده امروز جهان هستند، در یک دوئت (دو نوازی) با ویلنسل و پیانوی خود شبی خاطرهانگیز را برای مخاطبان ایرانی ساختند.
-
با نگاهی به جشنواره فیلم فجر و رویکرد وزارت فرهنگ
۸۰ روز زمانی کوتاه و ارادهای بزرگ برای وفاق/ سینما با رفع توقیفها و جشنواره امیدوار میشود
مدیریت فرهنگیاز انتصابهای سید عباس صالحی وزیر ارشاد تا برگزاری جشنوارههای تئاتر و فیلم فجر چیزی حدود ۸۰ روز میگذرد، زمانی اندک که نشان از تلاش او و تیم همراهش برای رفع دو مسئله اصلی داشته است، بازگشت سرمایههای فرهنگی و آشتی هنرمندان با صحنه و سینما و رویدادهای فرهنگی که با حضور هنرمندان در جشنوارههای تئاتر و سینما تجلی یافت؛ و از سوی دیگر رایزنی با نهادهای بالادستی برای کاهش فشارها و خارجکردن وضعیت امنیتی فرهنگ و عادیسازی روابط و بازگشت آرامش به جامعه هنری بوده است.
-
در روز سوم جشنواره چه گذشت؟
جشنوارهای که سیاسی شد و بهرام رادان انصراف داد
سینماسومین روز چهل و سومین جشنواره فیلم فجر به زندهیادان آرشاک قوکاسیان و پرویز ربیعی، تقدیم شد.
-
نگاهی به چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
ضیافتی که بعد از سالها چهرههای تئاتری را گرد هم آورد/از صادقی و نعیمی تا مهندسپور و دلخواه؛ از فریبا متخصص تا نسیم ادبی و سلطانی؛ همه آنان که آمدند
تئاترجشنواره تئاتر فجر در چهل و سومین دوره خود به سراغ نامهایی رفت که پیشازاین از تئاتر فاصله گرفته بودند، کسانی که خاک صحنه خورده و استخوان خرد کرده این حرفه بودند؛ اما به دلایل متعددی سالها بود سراغی از تئاتر نمیگرفتند.
-
پدیده علمی - تخیلی که جریان تازهای را در سینما جهان رقم زده است
مولتیورس: وقتی یک جهان برای سینِما کافی نبود/ نگاهی به جریان تازه سینما
سینمامولتیورسها، یا تکنیک استفاده از جهان های مختلف، با ابعادی متفاوت از شخصیتهای آشنا در فیلمنامه، این روزها حضور جدیتر و قویتری در فیلمهای ژانر ابرقهرمانی، علمی - تخیلی یا حتی برخی فیلمهای سینمای مستقل پیدا کرده اند.
-
فیلمهایی که ۲۰۲۵ اکران جهانی میشوند
هالیوود در آتش؛ «سوپرمن» «عملیات غیرممکن»، «سفیدبرفی» و... در راه اکران/ سال پر ماجرای هالیوود با فیلمهای مهم
سینما*با آغاز سال ۲۰۲۵ میلادی، مخاطبان به اکران فیلمهای مورد انتظارشان نزدیکتر میشوند.
-
پایان یک رویا؛ مرور شاهکارهای دیوید لینچ
دیوید لینچ روی تیغ جنون و بیرحمی/ از جادههای گمشده تا کابوسهای ماندگار؛ وداع با استاد سینمای سوررئال
سینماروز گذشته، دیوید لینچ، کارگردان و هنرمند بزرگ و خاص سینما، در سن ۷۸ سالگی بر اثر بیماری آمفیزم درگذشت. سینِما یک شخصیت بزرگ را از دست داده است که به نظر میرسد روح و اصالت شخصیتی اش را هر زمان میشود در صحنه به صحنه فیلم هایش پیدا کرد.
-
نگاهی کوتاه به زندگی طنزنویسی که در دیاری غریب غروب کرد
ابراهیم نبوی؛ «یک دست لباس زندان بدهید ببرم خانه»
ادبیاتشب گذشته در بهت و حیرت روزنامهنگاران و فعالان سیاسی و آنانی که نوشتهها و اجراهای او را دنبال میکردند، خبر آمد که «ابراهیم نبوی» به زندگی خود پایان داد و این تلخترین روایت یک طناز و طنزنویس بود.
-
بررسی حواشی اهدای کفن و آگهی ترحیم به مهمانان یک برنامه در تلویزیون
واکنشهای تند به رفتار عجیب صداوسیما با مهمانانش/ جبلی تذکر داد، سازندگان عذرخواهی کردند
تلویزیونویدیویی از حضور هادی عامل، گزارشگر باسابقه کشتی تلویزیون در برنامه «جعبه سیاه» شبکه افق سیما منتشر و در شبکههای مجازی پربازدید شد که واکنش این چهره ورزشی و تلویزیونی را در پی داشت و البته نقدهای زیادی را از سوی کاربران شبکههای اجتماعی روانه این برنامه کرد.
-
مرور زندگی و آثار هنرمند برجستهای که امروز چشم از جهان فروبست
فریدون شهبازیان، هنرمندی که برای شجریان و ایرج و الهه و عهدیه هم موسیقی نوشت/ نت طلایی شهبازیان، حرکت جان موسیقی ایرانی در تلفیق با همه سازها
موسیقیاین آخرین نت چه تلخ بود، این آخرین نت که سکوت را به همراه داشت، آن هم سکوتی ابدی برای کسی که در همه عمر صداها را نوشت و رهبری کرد تا «خیام» جرعهای از خیال را به کام سحرگان بریزد و «محمدرضا شجریانِ» نغمهخوان آواز سر دهد که: «هنگام سپیدهدم خروس سحری،/ دانی که چرا همیکند نوحهگری؟/ یعنی که: نمودند در آیینهٔ صبح/ کز عمر شبی گذشت و تو بیخبری» و چه پر اندوه که این خروس سحری خبر داد که فریدون شهبازیان چهره در نقاب خاک کشید.