تیتر سه وبلاگها
-
ایران باید بر ایجاد شکاف بین ترامپ و نتانیاهو متمرکز شود
در عالم سیاست و روابط بین الملل، پیامدها و نتیجه اقدامات بازیگران در چارچوب مشخص و معینی قابل تعریف نیست و رویکردها و اقدامات آنها می تواند به طور همزمان، جنبه های مختلف مثبت و منفی را در پی داشته باشد.
-
فرصتها و تهدیدهای ایران در آشفته بازار پسااسد
خاورمیانه امروز در حال تغییر چهره است؛ رژیم اسرائیل با همکاری دولت آمریکا در تلاش است تا رهبر این تغییرات باشد و سیر تحولات را به نفع خود جهت بدهد
-
بایدهای سیاست خارجی ایران در قبال آمریکای جدید
در حالیکه تا چند هفته پیش بسیاری از نظر سنجیها از پیروزی کاملا هریس در انتخابات ریاست جمهوری 6 نوامبر 2024 آمریکا حکایت می کرد و بنابراین به نظر می رسید جهان شاهد تداوم سیاستهای آمریکا در قبال موضوعات مختلف از جمله بحرانهای غرب آسیا و جنگ غزه و لبنان خواهد بود، انتخاب مجدد ترامپ در این انتخابات، ورق را تا حد زیادی برگرداند و همه کشورها را به نوعی ناچار به بازنگری در برنامه های سیاست خارجی خود نمود.
-
استراتژی شبکه ای؛ راهکار برون رفت ایران از بحران منطقه ای
در روزها و هفته های اخیر سیاست خارجی ایران شاهد تحرکات بسیاری برای نجات منطقه از یک جنگ فراگیر بوده است.
-
اتحاد شیطانی برای راه اندازی جنگ منطقه ای
از زمان آغاز حمله اسرائیل به نوار غزه، یکی از نگرانیهای اصلی و جدی پیرامون آن، شکل گیری جنگی فراگیر و منطقهای بود که کشورهای مختلف غرب آسیا را درگیر و قدرتهای جهانی را به حمایت از طرفهای مختلف جنگ هدایت کند.
-
بحران مشروعیت و هویت اسرائیل منطقه را به سمت جنگ می برد؟
از زمان ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش اسلامی حماس در تهران، گمانهزنیها پیرامون اهداف رژیم اسرائیل از این اقدام تروریستی، نحوه پاسخ ایران و آینده تنشها در منطقه بالا گرفته است.
-
توافق گروههای فلسطینی در چین؛ پیامی برای جهان و مردم فلسطین
بر خلاف تقلای شدید رژیم اسرائیل برای درهم شکستن حماس و حذف آن از مدیریت سرزمینهای فلسطینی، توافق اخیر در چین نشان می دهد که قدرتهای جهانی همچون چین به این جمع بندی رسیده اند که اسرائیل توان چنین کاری را ندارد و گروه حماس نیز به عنوان یک شبکه قدرت سیاسی – نظامی که مورد اقبال مردم غزه قرار دارد، حذف شدنی نیست.
-
اهداف و سیاست خارجی ترکیه در خلیج فارس
ترکیه در سالهای پس از ۲۰۰۰ میلادی با چرخش در سیاست خارجی خود، بهتدریج رویکرد «نگاه به شرق» را جایگزین سیاست خارجی سنتی و «نگاه به غرب» قرار داد. مهمترین دلایل این تغییر در ساختار سیاست خارجی ترکیه، تحولات در عراق، بحران سوریه و عدم پذیرش در اتحادیه اروپا بود. علاوه بر موارد فوق، تأثیرگذاری افرادی همچون اردوغان و داوود اوغلو بر تغییر روند سیاست خارجی ترکیه غیر قابل انکار بوده است.
-
اهداف و سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یمن و دریای سرخ
تنگه استراتژیک باب المندب و دریای سرخ، در ماههای اخیر به دلیل جنگ غزه به کانون بیثباتی تبدیل شده است؛ دلیل این امر نیز رویکرد حمایتگرایانه نیروهای ارتش یمن از فلسطین است که از ابتدای حملات رژیم اسرائیل به نوار غزه، حمله به کشتیهای عازم سرزمین های اشغالی یا از مبدأ این رژیم در دریای سرخ را در برنامه خود قرار داده و وعده دادهاند تا زمانی که تجاوز نظامی اسرائیل به نوار غزه پایان نیابد به حملات خود ادامه خواهند داد.
-
حمله به کنسولگری ایران آخرین حمله اسرائیل نیست
از زمانی که رژیم اسرائیل در اکتبر 2023 به نوار غزه حمله کرد حدود 6 ماه می گذرد؛ در هفته ها و ماههای آغازین حمله بسیاری تحلیلگران معتقد بودند اسرائیل بر اساس رویه معمول خود در جنگهای پس از انتفاضه فلسطینیان، بعد از تحمیل تلفات و خساراتی چند برابر آنچه به آن وارد شده، به آتش بس رضایت و جنگ را خاتمه می دهد.
-
نوروز؛ مبنای جدید هنجار سازی در روابط بین الملل
در عصر حاضر نوع دوستی، مدارا و ارزشهای اخلاقی و انسانی به یکی از حلقههای مفقوده جدی در زیست بین المللی و مناسبات انسانی، تبدیل شده است.
-
نوروز؛ مبنای جدید هنجار سازی در روابط بین الملل
در عصر حاضر نوع دوستی، مدارا و ارزشهای اخلاقی و انسانی به یکی از حلقههای مفقوده جدی در زیست بین المللی و مناسبات انسانی، تبدیل شده است.
-
بحران قفقاز و معمای کریدورهای ترانزیتی
در ماههای اخیر حمله اسرائیل به نوار غزه و کشتار بی رحمانه ای که این رژیم علیه مردم فلسطین به راه انداخته به خبر اصلی همه رسانه ها تبدیل شده و در نتیجه همه بحرانها و اختلافات ارضی- ژئوپلیتیکی دیگر را در حاشیه قرار داده است.
-
اف ای تی اف و لیستی که همچنان برای ایران سیاه است
گروه ویژه اقدام مالی، افایتیاف(FATF)، روز جمعه چهارم اسفند اعلام کرد که نام جمهوری اسلامی ایران همچنان در «فهرست سیاه» این نهاد بینالمللی باقی مانده است؛ تصمیمی که ظاهراً برای مقامات کشورمان دور از انتظار هم نبوده و طبق گفتههای رئیس کل بانک مرکزی در روز قبل از انتشار این بیانیه، ایران فعلاً بهدلیل تحریمها به دنبال این است که همانگونه که به جای سوئیفت از ابزارهای دیگری استفاده میکند، افایتیاف خاص خود را هم داشته باشد.
-
انتخابات آتی آمریکا؛ سناریوهای محتمل و تهدیدات پیش رو
در حالی که بحران غزه و رویه غیر انسانی اسرائیل در مواجهه با مردم این باریکه، بر همه مسائل بین المللی سایه انداخته و به بزرگترین چالش پیش روی جامعه جهانی تبدیل شده است، نوع و ماهیت رابطه آمریکا با رژیم اسرائیل و تأثیر گذاری اقدامات آن در سطح جهانی و مناطق مختلف، انتخابات آتی ایالات متحده را نیز به مسأله کلیدی و مهم سال ۲۰۲۴ تبدیل کرده است.
-
ابعاد مهم حقوقی و سیاسی رأی دیوان لاهه
دیوان بینالمللی دادگستری روز جمعه ۶ بهمن ماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۶ ژانویه ۲۰۲۴ حکم ویژه خود در مورد شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم اسرائیل مبنی بر «ارتکاب نسلکشی در غزه» و لزوم اتخاذ اقدامات فوقالعاده را اعلام کرد. بر اساس این حکم، مدارکی در زمینه نسل کشی در غزه وجود دارد؛ از این رو دادگاه درخواست اسرائیل برای کنار گذاشتن پرونده را رد میکند.
-
دلایل عدم پیوستن کشورهای عرب به ائتلاف دریایی آمریکا
در شرایطی که پخش تصاویر جنازه های کودکان و شنیدن صدای شیونها و ناله های زنان و کودکان مجروح و هراسیده به بخش ثبات شبکه های خبری جهان تبدیل شده و افکار عمومی جهانی در حال عادت کردن به دیدن این فجایع است، نه قطعنامه محکم و الزام آوری در شورای امنیت بر علیه اسرائیل تصویب می شود، نه تحریمی علیه این رژیم جنایتکار وضع می گردد و نه کشورهای غربی و آمریکا حاضرند قدمی برای متوقف کردن اسرائیل در غزه بردارند.
-
کاپ 28 و لزوم گذار استراتژیک منطقه غرب آسیا
در دو هفته اخیر رهبران و مقامات کشورهای شرکتکننده در اجلاس آبوهوای سازمان ملل متحد موسوم به کاپ 28(COP28) در شهر دبی امارات گرد هم جمع شدند تا تلاش ها برای محدود کردن روند گرمایش زمین و کاهش نقش سوخت های فسیلی در جهان را افزایش دهند.
-
آینده آتش بس در غزه؛ سناریوهای پیش رو
طی روزهای گذشته نوار غزه شاهد آتش بسی موقت برای آزادی متقابل گروگانها و زندانیان اسرائیلی و فلسطینی و امداد رسانی محدود به غزه بود؛ آتش بسی که نهایتاً نه به دلیل احترام به رأی مجمع عمومی سازمان ملل و یا قطعنامه شورای امنیت، بلکه به واسطه چانه زنی های سیاسی و میانجیگری قطر و چراغ سبز آمریکا عملیاتی شد.
-
اجلاس ریاض؛ نشستی با اهداف سیاسی
در روزهای گذشته شاهد برگزاری اجلاس فوق العاده کشورهای اسلامی در ریاض، بودیم. همانگونه که سید حسن نصرالله نیز در سخنرانی اخیر خود تأکید کرد، فلسطینیها، به ویژه مردم غزه به این نشست امید بسته بودند و انتظار می رفت در پایان آن شاهد تصمیمی جمعی، جدی و بازدارنده از سوی کشورهای اسلامی باشیم.
-
پیامهای سیاسی قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل
بعد از اینکه در هفته های اخیر ایالات متحده آمریکا بارها از تصویب قطعنامههای پیشنهادی کشورهایی همچون برزیل، روسیه و امارات در شورای امنیت که خواستار توقف درگیریها برای ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه بودند، جلوگیری و آنها را وتو کرد، مجمع عمومی سازمان ملل به پیشنهاد کشورهای عربی، بر اساس قطعنامه «اتحاد برای صلح»، تصمیم به تشکیل «جلسه ویژه اضطراری» در مورد جنگ غزه گرفت.
-
جنگ حماس و اسرائیل؛ سناریوهای احتمالی آینده
در شرایطی که طی ماههای اخیر، ایالات متحده تلاشهای گستردهای را برای ایجاد ارتباط بین عربستان و اسرائیل انجام داده بود و برخی کشورهای عرب منطقه نیز روابط خود را با اسرائیل آغاز کردهاند، در سالروز جنگ یومالکیپور حمله غافلگیرانه و گسترده نیروهای حماس به اسرائیل با عنوان «طوفانالاقصی» با پرتاب ۵هزار راکت به شهرکهای یهودینشین مجاور و برخی مناطق در مرکز اسرائیل انجام شد. همزمان نیروهای این گروه وارد مناطقی شدند که تحت اشغال اسرائیلیها بود.
-
کریدور هندی- عربی- اسرائیلی و الزامات سیاست خارجی ج.ا.ایران
ایده توسعه مسیرهای حمل و نقل به منظور رونق بخشیدن به تجارت خلیج فارس و کمرنگ و بی اثر کردن تنگه استراتژیک هرمز از سالها قبل در بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شکل گرفته بود.
-
نشست صلح جده؛ هیاهوی بسیار برای هیچ
عربستان سعودی در ادامه تلاش سالهای اخیرش برای ایفای نقش یک بازیگر فعال و اثر گذار، در روزهای پنجم و ششم اوت (۱۴ و ۱۵ مرداد) میزبان نشستی بین المللی برای حل و فصل مسالمتآمیز جنگ اوکراین البته در غیاب طرف روسی بود.
-
محیط زیست؛ عرصه جدید نا امنی
در هفته های گذشته، در کنار مسائل سیاسی که بحث داغ محافل خبری بوده، شدت گرمای هوا نیز به سوژه تحلیلی بسیاری از رسانه ها و خبرگزاریها تبدیل شده است؛ موضوعی که تنها جنبه داخلی ندارد و ظاهرا مشکلی است که همه نقاط جهان از آمریکای شمالی تا اروپای غربی و البته شرق و غرب آسیا با آن دست و پنجه نرم می کنند.
-
پیامدهای منطقه ای و بین المللی آشتی ایران و عربستان
توافقنامه احیای روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و ایران با میانجیگری چین در اسفند 1401، یکی از مهمترین رویدادهای منطقه غرب آسیا در سال های اخیر بوده است. اگرچه مذاکرات برای احیای روابط طرفین نزدیک به دو سال در جریان بود، اما سرانجام موفقیت چین در میانجیگیری و به نتیجه رساندن تلاشها برای آشتی دو قدرت اصلی منطقه، تحولی جریان ساز در غرب آسیا را کلید زد و به نظر می رسد این توافق و آشتی سیاسی، نه تنها در سطح منطقه، بلکه در مقیاس جهانی نیز دارای اثرگذاری خواهد بود.
-
نظم نوین جهانی؛ نشانهها و الزامات
در سالهای اخیر بحث تغییر در نظم جهانی، شرایط و دلایل این امر و الزامات آن برای کشورهای مختلف به یکی از مباحث جدی در عرصه مطالعات سیاست خارجی و روابط بین الملل تبدیل شده است.
-
مشکلات مشترک؛ کلید بهبود و افزایش مناسبات ایران و ترکیه
در منطقه غرب آسیا تعداد کشورهایی که از نظامهای مردمسالارانه و انتخابات واقعی و آزاد برخوردارند، شاید به تعداد انگشتان یک دست هم نرسد و زمانی که این انتخابات مربوط به کشوری فعال و کنشمند در عرصه منطقه ای همچون ترکیه باشد، اهمیت و ارزش تحلیلی آن چند برابر می شود.
-
اولویت های کلیدی سیاست خارجی ایران در سال 1402
وقتی صحبت از مسائل مهم و چالشهای ایران در سال جدید می شود، بی درنگ بحث نابسامانیهای اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم در بسیاری اذهان تداعی میگردد؛ این در حالی است که در جهان به هم پیوسته امروز، به جرات می توان گفت ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی داخلی نیز، در سیاست خارجی و روابط بین المللی کشور نهفته است؛ هر چند این مسأله به معنای کم اهمیت جلوه دادن ناکارامدی های مدیریتی و ضعف و معیوب بودن نهادهای اجرایی و نظارتی داخلی نیست.
-
سیاست خارجی ترکیه ؛ روندها و پیشران ها
سیاست خارجی ترکیه به رهبری حزب عدالت و توسعه، همواره متاثر از وضعیت و شرایط داخلی این کشور بوده است.