فیزیکدانان روسی ادعا میکنند بوزون جدیدی را کشف کردهاند که توسط مدل استاندارد پیشبینی نشده است. در صورت تائید این کشف دنیای فیزیک دستخوش دگرگونی خواهد شد.
علی رنجبران: در میانه دهه 1930/1310 فیزیکدانان تصور میکردند که همه ذرات زیر اتمی را میشناسند و پروتون، نوترون و الکترونها یک اتم را تشکیل میدهند. اما این رویا خیلی طول نکشید و در 1936/1315 میون کشف شد، ذره جدیدی که وقتی ایزیدور ایزاک رابی (برنده نوبل فیزیک) وقتی از یافتن آن مطلع شد، کنایه مشهورش را اینچنین بیان کرد: «این از کجا پیدایش شد؟»
تازگی شواهدی منتشر شده که نشان میدهد ممکن است یک بوزون جدید وجود داشته باشد که در هیچ جای مدل استاندارد فیزیک ذرات بنیادی وجودش پیشبینی نشده است. اگر وجود این ذره خارج از مدل استاندارد به اثبات برسد، آنوقت دوباره باید یک فیزیکدان پیدا شود و بگوید: «این از کجا پیدایش شد؟»
بوزون سبک و جدیدی که فعلاE38 نامیده میشود، در انتظار بررسیهای بیشتر و تائید از سوی منابع رسمی و مستقل به سر میبرد. این بوزون در شتابدهنده ذرات ابررسانای نوکلوترون در موسسه مشترک تحقیقات هستهای در دوبنا کشف شده که نزدیک شهر موسکو است. بر اساس مقالهای که در پایگاه علمی arxiv منتشر شده، فیزیکدانان روس این ذره را در پی برخورد دو پروتون و در محدوده جرمی 38 مگا الکترونولت (هر الکترونولت برابر 1.6 ضربدر 10 به توان منفی 19 ژول است)کشف کردهاند که فقط از جرم نوترینو و جفتذره الکترون-پوزیترون بیشتر است. آنها همچنین در این مقاله ادعا کردهاند که این ذره رفتاری شبیه بوزون دارد. این درحالی است که تاکنون پیشبینیهای مدل استاندارد تا به حال با کشفهای زیادی به حقیقت پیوسته و بر اساس این مدل سبکترین بوزون، پایون با جرمی در حد 135 مگا الکترونولت است.
هرچند هنوز تا تائید این ذره راه درازی مانده، اما طی شصت سال گذشته، این محدوده از انرژی برای جستجوی ذره جدیدی بارها و بارها جستجو شده و جالب اینکه در چندین مورد، نشانههایی از ذرهای سبکوزن نیز یافت شد. این ذره پایدار نیست و نیمهعمر کوتاهی دارد که پس از واپاشی به تولید دو کوارک منجر میشود. اگر این ذره فاقد بار الکتریکی و پایدار بود، میتوانست کاندیدای اول ماده تاریک باشد، اما افسوس که اینطور نیست!
برای مشاهده اینفوگرافیک مدل استاندارد ذرات بنیادی، اینجا را کلیک کنید
5353
نظر شما