رییس موسسه استاندارد آلوده و غیراستاندارد بودن سیگارهای قاچاق و توقیف صادرات زعفران های تقلبی و وجود برخی از این زعفران ها در بازار را تایید کرد.

سید ابراهیم علیزاده: رییس موسسه استاندارد آلوده و غیراستاندارد بودن سیگارهای قاچاق و توقیف صادرات زعفران های تقلبی و وجود برخی از این زعفران ها در بازار را تایید کرد.

برزگری از آنجایی که ریاست موسسه استاندارد را برعهده دارد، یکی از وظایف ش بررسی استاندارد بودن یا نبودن انواع محصولات است. سیگار و زعفران هم دو محصولی هستند که در چند ماه اخیر اخباری مبنی بر آلوده بودن برخی از آن ها منتشر شده بود که حال وی تایید می کند که سیگارهای قاچاق مورد تایید آن ها نیست و در مورد زعفران ها هم چند مورد صادرات آن ها متوقف شده است و در بخش داخلی نیز پیشنهاد شده که با اجباری شدن استانداردها، دیگر رنگ های غیرمجاز به عنوان زعفران وارد بازار نشوند.

*تایید آلودگی سیگارهای قاچاق

در مورد سیگار می توان به این موضوع اشاره کرد که در شش ماهه اخیر سه اتهام نسبت به سیگارهای قاچاق مطرح بوده که ابتدا از آلوده بودن به فضولات حیوانی شروع و به آلودگی از خون خوک و اورانیوم ضعیف شده خاتمه یافت. اولین بار سخنگوی شرکت دخانیات بود که اعلام کرد مشاهده شده در مواد اولیه سیگارهای قاچاق از فضولات حیوانی استفاده می شود که مشکلات جدی جسمی برای مصرف کنندگان ایجاد می کنند. بعد از این شرکت دخانیات بار دیگر مدعی شد که به جز این، از مشتقات خون خوک در سیگار تولیدی برخی از شرکت‌های خارجی استفاده می شود که این سیگارها را بیشتر به مقصد کشورهای اسلامی قاچاق می‌کنند. سومین اتهام هم آلودگی به اورانیوم ضعیف شده بود که شرکت دخانیات ایران نمونه‌های مختلفی از سیگارهای قاچاق شده به کشور را برای بررسی احتمال وجود اورانیوم ضعیف شده در توتون آن‌ها به سازمان انرژی اتمی برای تست ارسال کرد اما این بار هم این سیگارها به مانند مورد وجود خون خوک در آن ها از هرگونه آلودگی ای مبرا شدند.

این پاک بودن را در مورد خون خوک، وزارت بهداشت کشور ترکیه و پاک بودن در مورد اورانیوم ضعیف شده را مرکز ایمنی هسته ای ایران تایید و اعلام کردند. البته در مورد آلودگی به اورانیوم ضعیف شده، رییس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور عنوان کرده بود که سیگارها عموما در خودشان دارای عنصر رادیواکتیو پولونیوم بوده، اما حساسیت بالایی در این زمینه وجود ندارد، زیرا ضرر سیگار بسیار بیشتر از آن عنصر است.

با وجود این، این بار رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور در گفت وگو با خبرنگار خبرآنلاین مواضع شرکت دخانیات را تایید و عنوان می کند:« در رابطه با استاندارهای سیگار ما براساس بند 8 ماده 20 که وظایفی را برای شورای عالی استاندارد تعیین کرده اند، برخی از اختیارات سازمان را می توانیم با مصوبه شورای عالی استاندارد واگذار کنیم. استانداردسازی دخانیات طبق استاندارهای مربوط براساس تصمیم شورای عالی استاندارد به خود دخانیات واگذار شده است. اما این تنفیذ اختیار کاملا مسئولیت را از ما سلب نمی کند و شاید ما به صورت تصادفی در سال نظارتی بر رعایت استاندارها داشته باشیم. اخیرا آن موردی هم که مدیر عامل دخانیات مطرح کرده بود در رابطه با سیگارهای وارداتی قاچاق است. واقعا سیگارهای وارداتی به صورت قاچاق بیشتر وارد کشور می شوند و از نظر ما هم مورد تایید نیست.»

نظام الدین برزگری در واکنش به این سوال که منظورش کدام آلودگی است؟ پاسخ شفافی نمی دهد و می گوید: « در این مورد نتایج آزمون را می توانید از مدیرعامل دخانیات بگیرید.» وقتی هم که وی با این سوال مواجه می شود که آیا منظورش بحث آلودگی به موارد اورانیوم است، مجدد می گوید: « واقعیت این است که من برگه آزمون را نگرفته ام که ببینم چیست. اما همان طور که همکارانم مطرح کرده اند خارج از استاندارهای ماست.»

خارج از استاندارد بودن این سیگارهای قاچاق که رییس موسسه استاندارد با این سخنانش به نوعی آلوده بودن آن ها را تایید می کند در حالی مطرح می شود که آمارهای گمرک کشور نشان می دهد در سال 88 یک میلیارد و 800 میلیون ریال سیگار قاچاق کشف شده است. این رقم در سال 87 معادل  15 میلیون ریال بود که مقایسه این اعداد نشان می دهد میزان کشفیات سیگارهای قاچاق در سال گذشته رشد چشم گیری داشته است. یکی از نشانه های این آمار را هم می توان رشد حجم سیگارهای قاچاق کشور دانست که اکنون آلوده بودن آن ها تایید می شود.

*از توقیف صادرات تا توبیخ مصرف زعفران تقلبی

به جز سیگار، محصول دیگری که ابهاماتی در مورد آلوده بودن آن ها وجود دارد، زعفران است که پیش از این مهدی پورهاشم، مدیرکل استاندارد استان تهران در این مورد به ایسنا خبر داده بود: «در بازرسی از یکی از رستوران‌های تهران مشخص شد در این رستوران از زعفران خاصی در تولید مواد غذایی استفاده می‌شود که بسیار سمی و سرطان‌زاست.»

همچنین پس از این، اداره استاندارد تهران اعلام کرده بود: « در طرح بازرسی از رستوران و فست‌فودهای سطح تهران در اواخر سال گذشته مشخص شد که رنگ غیرمجاز تارترازین E102 با عنوان (صفار الزعفران) در برخی از آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.» اما بعد از گذشت چند ماه دیگر خبری از پیگیری این مورد نبوده است که حال رییس موسسه استاندارد در این مورد با اشاره به جلسه ای که اخیرا فراکسیون صنایع غذایی مجلس در این باره برگزار کرده اشاره  و اظهار می کند: « ما در این جلسه پیشنهاد دادیم که علاوه بر اینکه در صادرات استاندارد زعفران اجباری است، در واردات آن هم استاندارد آن اجباری شود.»

وی به سخنانش اضافه می کند: «وقتی که در داخل استاندارد آن اجباری شد، آن موقع دیگر ما زعفران غیراستانداردی نه در رستوران ها و نه در جایی دیگر نخواهیم داشت.»

این سخنان او گویی نشان می دهد که تاکنون حداقل در رستوران ها زعفران های تقلبی و غیراستاندارد مشاهده شده است. وی در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون زعفران های غیراستاندارد جمع آوری شده اند؟ نیز می گوید: « ما در صادرات اجازه صدور نمی دهیم و اگر با زعفرانی غیراستاندارد برخورد کنیم توقیف می کنیم البته در این بخش ما مواردی هم داشتیم که اجازه صدور ندادیم.»

برزگری در مورد وجود این زعفران ها در بازار داخل تصریح می کند: « در بازار داخل هم باید ابتدا استاندارد آن اجباری شود، آن موقع ما ادعای جمع آوری این محصولات را می کنیم. ولی به جهت این که ما به سلامت، ایمنی و بهداشت مردم حساس هستیم، نمونه برداری هایی را در این مورد انجام داده ایم و براساس آن به شورای عالی استاندارد پیشنهاد کردیم که حتما باید رعایت استاندارد در بازار داخل هم اجباری شود و رنگ های غیرمجاز به عنوان زعفران دیگر وارد بازار نشوند.» این سخنانش نیز هم انگار تاییدکننده آن است که تاکنون چنین مواردی بوده که رنگ های غیرمجاز را به عنوان زعفران استفاده کرده اند و حال دیگر با پیشنهاد جدید موسسه استاندارد دیگر رییس این موسسه اظهار امیدواری می کند که با این اقدام از این به بعد دیگر شاهد استفاده از رنگ های غیرمجاز به جای زعفران نباشیم.

کد خبر 90390

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =