۰ نفر
۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۸ - ۱۱:۲۸

اختلافات نتانیاهو و اوباما علنی شد

رضا دانشمندی

خبرگزاری فرانسه در گزارشی با عنوان «نگرانی‌ها در اسرائیل ناشی از روابط سرد‌شونده با ایالات متحده» نوشت: «اختلافات عمیقی که طی نخستین دیدار نخست‌وزیر اسرائیل و رئیس‌جمهور آمریکا برملا شد، اسرائیل را در مورد روابط سرد‌شونده با بزرگترین حامی‌اش، به وحشت انداخته است.»

این خبرگزاری برای اثبات مدعای خود به مطالب روزهای اخیر در مطبوعات اسرائیلی استناد و به موارد زیر اشاره می‌کند: یدیعوت آحارونت روزنامه پر‌فروش اسرائیلی در مطلبی با عنوان «موافقت در مورد اختلافات» نوشت مذاکرات واشنگتن نشانگر اختلافات عریان در مورد صلح خاورمیانه و ایران بود.‌

چند هفته قبل از این دیدار، روزنامه‌های اسرائیل با سرمقاله‌هایی جنجالی پر شده بودند که نسبت به تغییر آشکار سیاست آمریکا نسبت به اسرائیل هشدار می‌دادند. در پی ملاقات نتانیاهو و اوباما، برخی هشدار دادند که تغییر در لحن واشنگتن از آسیبی در روابط ویژه اسرائیل و آمریکا خبر می‌دهد؛ روابطی که طی سال‌ها اسرائیل از آن بهره برده است.

اِیتان گیلبوا، استاد علوم سیاسی در دانشگاه بارایلان می‌گوید: «دوره جدیدی در روابط میان اسرائیل و ایالات متحده آغاز شده است.» او در این باره توضیح می‌دهد: «رئیس‌جمهور جدید آمریکا نظرات خاصی درباره اسرائیل دارد. او از منافعش و نگرش جهانی درباره خاورمیانه دفاع می‌کند‌ که شامل آشتی با جهان عرب در ازای رابطه مناسب با اسرائیل است.» از نظر او «اگر نتانیاهو بر مواضعش اصرار بورزد، خطر بالقوه درگیری وجود دارد که به هزینه سنگینی برای اسرائیل تعبیر خواهد شد.»

سایت صهیونیستی «واینت» نوشت: «ماه عسلی که برای سالیان متمادی ادامه یافته بود، ظاهراً به آخر رسیده است‌ و اکنون، زندگی نرمال این زوج (آمریکا و اسرائیل) آغاز شده است.» معاریو، دومین روزنامه اسرائیل هم نوشت: «تاولی نماند که اوباما پایش را روی آن نگذاشته باشد.»

خبرگزاری فرانسه در مطلب دیگری نوشت: «نخستین دیدار نخست‌وزیر اسرائیل و باراک اوباما و مذاکرات آنها در‌باره ایران و دولت مستقل فلسطینی، تنها پوشش متوسطی در مطبوعات روز سه‌شنبه ایالات‌متحده یافت.»

در حالی که اختلافات عمیقی که طی مذاکرات میان اوباما و نتانیاهو برملا شد، در رسانه‌های اسرائیلی پوششی فراگیر یافت و موجب هراس در اسرائیل نسبت به پیوند‌های درحال سرد شدن با متحد اصلی‌اش شد، این واقعه بدل به مطلب اصلی نیویورک تایمز، واشنگتن پست یا وال‌استریت جورنال در صفحه اول نشد.

 روایت صهیونیستی از دیدار

آلوف بن سردبیر سیاست خارجی روزنامه هاآرتص که ظاهراً با نخست‌وزیر رژیم اسرائیل به واشنگتن رفته، در مطلبی به تحلیل این دیدار پرداخته است. در ابتدای این گزارش او دفتر کار اوباما را توصیف کرده و می‌نویسد: «اوباما دو مجسمه در اتاقش گذاشته؛ یکی متعلق به رئیس‌جمهور پیشین آمریکا یعنی آبراهام لینکلن و دیگری از مارتین لوترکینگ.» بن این دو مجسمه را حاوی پیامی می‌داند؛ «تعهد به آزادی، حقوق بشر، برابری و فرصت. البته کاربرد قدرت، هنگامی که گزینه دیگری وجود ندارد.»

او ملاقات اوباما و نتانیاهو را چنین توضیح داده است: «اوباما بیشتر از سَلف خود، جورج د‌بلیو‌ بوش صحبت می‌کند. او کمتر می‌خندد. هنگامی که بنیامین نتانیاهو صحبت می‌کرد، اوباما او را دقیقاً نگاه می‌کرد. هر دوی آنها نوشته‌هایی را پیش از ملاقات آماده کرده بودند.»

نویسنده هاآرتص درباره محتوای دیدار می‌نویسد: «کانون این ملاقات ایران، فلسطینی‌ها و ارتباط میانشان بود. نتانیاهو گفت آنها به درک کاملی در مورد ایران رسیده‌اند. اوباما نیز به نتانیاهو قول داد که اگر تا انتهای سال 2009 تلاش‌های دیپلماتیک ناکام ماند، ایالات‌متحده وضعیت را مجدداً مورد ارزیابی قرار خواهد داد و چه بسا تحریم‌های شدیدتری را وضع کند. نتانیاهو گفت که او امیدوار است اوباما در مذاکره با ایران موفق شود، اما این مرحله دیپلماتیک است. جای تردید است که او باور داشته باشد ایرانی‌ها تنها به خاطر مذاکرات اوباما با آنها، ناگهان تغییر رویه داده و از برنامه هسته‌ای‌شان دست بردارند.»

این بدان معناست که نتانیاهو موافق است که تا انتهای 2009 به اوباما فرصت دهد‌ سپس‌ اگر برنامه هسته‌ای ایران همچنان ادامه یافت، اسرائیل گزینه‌های دیگر را مورد توجه قرار خواهد داد.»

 حمله نخواهیم کرد

جُرزلم پست در مطلبی با عنوان «تا پیش از انتهای سال به ایران حمله نخواهیم کرد» به نقل از «کانال 2» می‌نویسد: «نخست‌وزیر طی دیدارش با رئیس‌جمهور آمریکا تعهد کرد که اسرائیل حداقل تا پایان سال 2009 به ایران حمله نخواهد کرد و به هیچ وجه مزاحم طرح‌های واشنگتن برای گفت و گو با تهران در مورد برنامه هسته‌ای‌ش نخواهد شد.»

«کانال 10 به نقل از یک مقام ارشد اسرائیل گفت که اسرائیل نگران است که پس از آنکه اوباما فهمید تلاش‌هایش در مذاکره با ایران شکست خورده، رئیس‌جمهور آمریکا از اعتراف به این امر سرباز زند، و اسرائیل سپس در مواجهه با تهدید ناشی از تهران تنها بماند و مجبور شود اقدامات شدیدی انجام دهد.»

هاآرتص در مطلب دیگری به نقل از یکی از بستگان نزدیک نتانیاهو یعنی بن آرتزی می‌گوید: «نتانیاهو از دوره پیشین نخست‌وزیری‌اش درس گرفته است‌ و دوباره به همان دام نخواهد افتاد، زمانی که فوراً به اسرائیل بازگشته و احزاب راست‌گرا دولتش را واژگون کردند. تصور می‌کنم که او نمی‌خواهد شاهد چنین ماجرایی در ابتدای دوره جدید نخست‌وزیری‌اش باشد.»

بن آرتزی ادامه می‌دهد: در زمانی که تهران خواهان نابودی اسرائیل است، تمامی مسائل یعنی صلح اسرائیل و فلسطینی‌ها، دو دولت، شهرک‌ها، بیت المقدس و نظایر اینها را به عنوان موضوعات بی‌مفهوم باید کنار گذاشته شود. او توضیح می‌دهد: «هنگامی که به سرطان مبتلا شده‌اید، خود را برای خراشیدگی پایتان اذیت نمی‌کنید.»‌..‌. «حتی اگر آمریکا مخالف باشد، اسرائیل باید حس کند که درباره حمله به ایران آزاد است.»

 پیام دیدار برای ایران

نیویورک تایمز در تحلیل دیدار دوشنبه اوباما و نتانیاهو می‌نویسد: «روشن است که هنوز آنها حتی بر سر مسئله اصلی مدت باقی‌مانده برای ممانعت ایران از دستیابی به تسلیحات هسته‌ای توافق ندارند.»

نیویورک تایمز این جمله اوباما را که «ما قصد نداریم تا ابد مذاکره کنیم» هشداری به ایران می‌داند که «نگرش اساساً متفاوت او، باید نتیجه‌ای در بر داشته باشد.»

«این استراتژی را برخی مقامات دولت «‌مذاکرات همراه با فشار‌« می‌خوانند؛ ترکیبی از مذاکرات مستقیم، اعتماد‌سازی مبنی بر اینکه واشنگتن دیگر در پی تغییر رژیم در ایران نیست‌ و تلاش برای ترغیب ایران.»

نیویورک‌تایمز به نقل از یکی از استراتژیست‌های دولت اوباما می‌نویسد: «اکنون رقابتی سه‌طرفه در جریان است؛ آمریکا به سرعت در پی پیشرفت دیپلماتیک است. ایرانی‌ها عجله دارند تا توان هسته‌ای‌شان را به مرحله بازگشت‌ناپذیر برسانند‌ و اسرائیلی‌ها البته، در صدد یافتن گزینه نظامی هستند که به طرز قابل قبولی برنامه ایرانی‌ها را به عقب بازگرداند.»

نیویورک تایمز اختلافِ اساسی اوباما و نتانیاهو را در تعیین مدت زمان باقیمانده برای متوقف کردن برنامه ایران می‌داند. برآورد آمریکا این است که ایران احتمالاً بین 2010 و 2015 به توانایی تولید بمب برسد.

کد خبر 8887

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 16 =