سوریه به واسطه موقعیت جغرافیایی و استراتژیکی که دارد در رأس اولویتهای ایالات متحده قرار دارد. تلاش برای برقراری رابطه میان دمشق و تلآویو از زمان حضور جورج بوش در قدرت آغاز شد و هر چند دستاورد مثبتی نداشت اما جرقهای شد برای ادامه این تلاشهای دیپلماتیک. بوش در طول هشت سال حضور در قدرت سوریه را یکی از محورهای شرارت خواند و با این کار تا واپسین روزهای حضور در قدرت هم نتوانست دل سوریها را نرم کند. باراک اوباما اما به محض رسیدن پایش به کاخ سفید نمایندگان دموکرات را راهی دمشق کرد. جای کری که ریاست این هیأت را بر عهده داشت تمام تلاش خود را به کار گرفت تا سوریها را مطمئن کند که این بار ایالات متحده میخواهد از در مصالحه با دمشق برآید. در این میانه اما سوریه که بشار اسد را در کاخ ریاست جمهوری خود دارد همچنان مخالف برقراری رابطه مستقیم و بیواسطه با اسرائیل است.
بشار اسد در تازهترین اظهار نظر خود در این خصوص گفت: تا زمانی که آنکارا دوشادوش ما در این مذاکرات نایستاده باشد حاضر نیستیم پای میز مذاکره بنشینیم.
بشار که به بهانه سفر عبدالله گل رئیسجمهوری ترکیه سخن میگفت، افزود: پیش از این چنین اعتماد متقابلی میان سوریه و ترکیه وجود نداشت؛ اما شش سال اخیر حسن نیت ترکیه ثابت شده است و ترکیه ثابت کرده است که کشوری مستقل واقعی و حقیقی است.
در شرایطی که به نظر میرسد در ایالات متحده تمایل جدی برای عادیسازی رابطه با سوریه وجود دارد، برخی منابع در این کشور همچنان سوریه را به حمایت از گروههای تروریستی متهم میکنند. اسد با رد این ادعاها گفت: آمریکا به ما پیشنهاد همکاری علیه تروریسم را داد و این پیشنهاد بعد از تمدید تحریمها علیه ما بود. چطور ممکن است از یک طرف پیشنهاد همکاری دهد و از سوی دیگر تحریمها را تمدید کند؟
نظر شما