همایون حائری در ابلاغیه ای به سازمان توسعه برق ایران تصریح کرده است: برای تحقق این امر و انجام بررسی های تکمیلی جهت آغاز عملیات اجرایی انتخاب مشاور مناسب که تجربه مطالعات در این زمینه را داشته باشد، ضروری است.
مدیرعامل توانیر در این ابلاغیه یادآور شده است: در مرحله نخست، این خط انتقال جهت اتصال شبکه های برق استانهای اصفهان وسمنان به اجرا درخواهد آمد. ضمن اینکه طراحی این خط به نحوی خواهد بودکه امکان تبادل توان برای شرایط مختلف تا یکهزارمگاوات را فراهم می آورد.
پیشتر محمد بهزاد معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی نیز در تیر ماه سال جاری از احداث اولین خط انتقال HVDC در کشور برای تبادل انرژی الکتریکی بین شبکه های استان اصفهان و استان سمنان خبر داده بود.
برق از نیروگاه تا مراکز بار به وسیله خطوط انتقال فشار قوی انتقال می یابد. یک خط انتقال را می توان به یک لوله آب تشبیه کرد که هر چه فشار آب بیشتر ولوله بزرگتر باشد آب بیشتری در لوله جریان خواهد یافت. به همین طریق هر چه ولتاژ بیشتر و قطر سیم بزرگتر باشد، انرژی الکتریکی بیشتری از خط انتقال عبورخواهد کرد.
از سوی دیگر، هرچه ولتاژ بیشتر باشد تولید و انتقال ارزانتر تمام می شود چراکه افزایش ولتاژ موجب کاهش جریان برای مقدار معین توان می شود و هر چه جریان کمتر باشد، اندازه کابل ها، سوئیچ گیرهای حفاظتی کوچکتر و تلفات توان خط نیز کمترمی شود.
HVDC (سیستم های انتقال توان جریان مستقیم ولتاژ بالا)، با سیستم ای معمول جریان متناوب متفاوت است و به عنوان سیستمی برای انتقال توانهای زیاد به کار می رود. این سیستم دارایی مزایایی چون استفاده به عنوان کابل های زیردریایی، انتقال توان زیاد در مسافت های طولانی از یک نقطه به یک نقطه دیگربرای مثال در مناطق دور افتاده وافزایش ظرفیت یک شبکه برق در شرایطی که نصب سیم های اضافی مشکل زا یا هزینه بردار است، می باشد.
این سیستم اولین بار در دهه 1930میلادی در سوئد در ASEA پیاده سازی شد و اولین نصب تجاری آن در اتحاد جماهیر شوروی بین دو شهر مسکو و کاشیرا و نیز یک سیستم 10 تا 20 مگاواتی در گاتلند سوئد در سال 1954میلادی انجام شد.
نظر شما