ترامپ روز گذشته بیانیه ای صادر کرد که در آن بر ادامه همکاری با عربستان صرف نظر از قتل خاشقچی در کنسول عربستان در استانبول تاکید می شد.
این بیانیه علاوه بر انتقاد دمکرات ها از آن، هم حزبی های جمهوری خواه ترامپ را نیز به واکنش وا داشت. (واکنش ها را اینجا بخوانید.)
«باب کورکر» سناتور جمهوری خواه و رئیس کمیته روابط خارجی سنا در پیامی توئیتری نوشت که با این بیانیه، کاخ سفید به دفتر روابط عمومی ولیعهد سعودی تبدیل شده است.
سناتور جمهوری خواه «رند پال» در پیامی توئیتری نوشت: رئیس جمهوری (ترامپ) می گوید که عربستان سعودی کمتر شرور است پس آمریکا قصد ندارد این کشور را به خاطر کشتن وحشیانه و مثله کردن یک روزنامه نگار منتقد مجازات کند.
پال همچنین در اظهاراتی طعنه آمیز با اشاره به سیاست «اول آمریکا» ترامپ، تاکید کرد: کاملا مطمئنم این بیانیه «اول عربستان سعودی» است نه «اول آمریکا». همچنین کاملا مطمئنم این بیانیه را «جان بولتون» مشاور امنیت ملی نوشته است.
«لیندزی گراهام» دیگر سناتور جمهوری خواه آمریکایی نیز در توئیتر با بیان اینکه در جهت منافع ملی آمریکا نیست که از جنایت عربستان در قتل خاشقچی چشم پوشی کند، تاکید کرد: تحریم های جدی علیه خاندان حاکم سعودی از جمله افراد خاص از این خاندان، حمایت جدی از سوی هر دو حزب در کنگره را در پی خواهد داشت.
«مارکو ربیو» سناتور جمهوری خواه از ایالت فلوریدا با بیان اینکه نقض حقوق بشر منجر به مهاجرت، کمک به افراط گرایی و شکل گیری دولت های جدید متخاصم با آمریکا می شود، حمایت واشنگتن از سرکوبگران را عامل اینگونه مسائل دانست.
«جف فلیک» دیگر عضو جمهوری خواه سنای آمریکا با اشاره به «متحد بزرگ» خوانده شدن عربستان سعودی از سوی ترامپ، نوشت: متحدان بزرگ برای قتل روزنامه نگاران نقشه نمی کشند.
اما این بیانیه همچنین بازتاب گسترده ای در رسانه های آمریکا داشت.
سی ان ان نوشت: حمایت ترامپ از عربستان بر سبعیت دکترین «اول آمریکا» تاکید داشت.
این رسانه آمریکایی افزود: رئیس جمهور با آسانگیری در قبال اقدام عربستان در قتل خاشقچی، پیام تکان دهنده ای را درباره چگونگی عملکرد آمریکا در جهان ارسال کرد.
ترامپ با خودداری از قطع رابطه با بن سلمان بر سر قتل این روزنامه نگار به شکل موثری به افراد مستبد در جهان گفت که اگر در کنار او باشند، واشنگتن چشم خود را بر روی چنین موارد تخطی از ارزش های سنتی آمریکا خواهد بست.
اما مهم تر از این، ترامپ با تاکید بر «میلیاردها» دلار سرمایه گذاری عربستان در آمریکا به وضوح عنوان کرد که همه اصولی که نسل های مختلف در آمریکا به آن مباهات کرده اند، فروشی است.
سی ان ان نوشت: تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در روز سه شنبه برای پاسخگویی به پرسشی که از مدتها قبل درباره چگونگی واکنش او به قتل روزنامه نگار واشنگتن پست مطرح بود، دیگر ستون های دکترین ترامپ را در عجیب ترین بیانیه نوشته شده در زمینه سیاست خارجی آمریکا نشان داد. این بیانیه حکایت از آن داشت که رئیس جمهور تمایل دارد ارزیابی سازمان های اطلاعاتی را که با اهداف سیاسی او در تضاد هستند، نادیده بگیرد و درباره آن پیش داوری کند.
این شبکه خبری خاطرنشان کرد: آمادگی ترامپ برای مصونیت قائل شدن برای عربستان ضربه دیگری بر حاکمیت بین المللی قانون و مسئولیت پذیری در جهان بود؛ مفاهیمی که ترامپ با گذشت تقریبا دو سال از ریاست جمهوری اش تمایل چندانی به اجرای آنها نداشته است.
سی ان ان پیش بینی کرده که بیانیه ترامپ با توجه به مخالفت جمهوری خواهان و تلاش های هر دو حزب اصلی آمریکا برای تنبیه عربستان، به درگیری شدیدی در کنگره منجر شود.
ترامپ در این بیانیه اساسا چنین استدلال کرد که گرچه قتل این روزنامه نگار «هولناک» بود و نمی توان «آن را نادیده گرفت» اما ارزش آن را ندارد که به خاطرش روابط راهبردی که به گفته او در سطح خارق العاده ای است، مختل شود.
تصمیم ترامپ نشان داد تا وقتی یک قدرت خارجی به ثروت آمریکا می افزاید، به دلیل رفتارهای مستبدانه سرزنش نخواهد شد.
سی ان ان خاطرنشان کرد که این بیانیه تبعات مهمی در واشنگتن و سراسر جهان خواهد داشت. ترامپ با این پیام نشان داد که قصد دارد سازمان های اطلاعاتی کشور را نادیده بگیرد و حقایق را به منظور پیشبرد اهداف سیاسی خود که در این جا حفظ روابط با عربستان است، کمرنگ نشان دهد.
به نظر می رسد که ترامپ به ویژه قصد نادیده گرفتن اطلاعاتی را دارد که روند همراهی او با افراد مستبدی همچون پوتین، «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی و یا ولیعهد عربستان را دشوار می کند.
سی ان ان خاطرنشان کرد که دولت ترامپ و «جرد کوشنر» مشاور شخصی او عربستان را در مهار جمهوری اسلامی بسیار مهم قلمداد می کنند؛ سیاستی که به شکل فزاینده ای شبیه تغییر حکومت است. دولت ترامپ برای حفظ چنین روابطی از حمله هوایی ریاض در یمن حمایت لجستیکی کرده است؛ حملاتی که وخیم ترین بحران انسانی در جهان را به بار آورده و میلیون ها نفر را با خطر قحطی و گرسنگی مواجه کرده است.
سی ان ان نتیجه گرفت: دمکرات های مجلس نمایندگان آمریکا از اکثریت جدید خود در سال آتی میلادی در مجلس نمایندگان آمریکا استفاده خواهند کرد تا روابط ترامپ و سعودی ها را مورد بررسی بیشتری قرار دهند.
تارنمای وکس: بیانیه ترامپ کارت سبزی برای قتل بود
تارنمای آمریکایی وکس نوشت: مواضع ترامپ به طور معمول نشان می دهد که وی از نظر ذهنی و فکری فرد مناسبی برای داشتن قدرتمندترین کرسی در جهان نیست. اما هیچ چیز به جز بیانیه اخیر کاخ سفید درباره ترور خاشقچی این موضوع را روشن نکرد.
وکس افزود: این بیانیه با مجموعه ای از خطاهای تحلیلی، واقعی و اخلاقی قتل یک روزنامه نگار مقیم آمریکا توسط عربستان را به گونه ای توجیه می کند که کارت سبزی به دیکتاتورهای جهان برای کشتن شهروندان خود می دهد.
اگر کاخ سفید مسئولیت پذیر بود، چنین بیانیه ای هرگز صادر نمی شد چه برسد به این که به همه جهان اجازه داده شود که آن را بخوانند. کاخ سفید مسئول نیست و تا زمانی که رئیس جمهوری مسئول و پاسخگو در آن حضور نداشته باشد، مسئول نخواهد بود.
این بیانیه حاوی اطلاعات غلط است و به اشتباه در آن تاکید می شود که عربستان 450 میلیارد دلار در اقتصاد آمریکا سرمایه گذاری کرده است. این بیانیه به اشتباه تاکید می کند که عربستان در واکنش به دخالت ایرانی ها در جنگ یمن حضور دارد.
اما فاجعه بار ترین بخش آن به اطلاعات مربوط به قتل خاشقچی و کسی که مسئول آن است، مربوط می شود. خاشقچی در کنسول عربستان در استانبول کشته شد. سیا نتیجه گرفته که ولیعهد عربستان دستور قتل او را داده است. معلوم نیست که انگیزه این قتل چه بوده اما به نظر می رسد این قتل به انتقاد خاشقجی از دولت عربستان در رسانه هایی همچون واشنگتن پست مربوط بوده است.
اما بیانیه ترامپ همه این حقایق را نادیده می گیرد و حتی ادعایی را تکرار می کند که از سوی سعودی ها مطرح شده است یعنی این که خاشقچی عضو اخوان المسلمین بوده است.
فارین پالیسی: ترامپ بدون ارائه شواهدی بیشتر از ولیعهد عربستان دفاع کرد
نشریه آمریکایی فارن پالیسی نوشت: در روزهای اخیر ترامپ بار دیگر با بیان این که انتظار دارد گزارش کاملتری درباره نقش بن سلمان در دستور قتل خاشقچی ارائه شود، تلاش کرد ارزیابی جامعه اطلاعاتی کشور را تضعیف کند.
اما گزارشی ارائه نشد و در عوض ترامپ بیانیه ای را صادر کرد که ارزیابی سیا را رد کرد و با بیان این که «ما ممکن است هرگز از همه حقایق مربوط به این قتل مطلع نشویم» محمد بن سلمان را نجات داد.
این نشریه افزود: ترامپ شاهد جدیدی ارائه نداد. مقامات آمریکایی و منابع کنگره به فارن پالیسی گفته اند که درباره وعده های ترامپ در خصوص گزارش بیشتر گیج شده اند زیرا به غیر از گزارش ارزیابی سیا اطلاعات دیگری درباره مرگ خاشقچی نداشته اند.
«آدام شیف» نماینده دمکرات از کالیفرنیا و از اعضای ارشد کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا گفت ما نمی دانیم که منظور رئیس جمهور از گزارش چیست. موضوعی که سناتور «مارک وارنر» رئیس کمیته اطلاعات سنا نیز تایید کرد.
این رسانه افزود: این اولین بار نیست که ترامپ بر ارزیابی سازمان های اطلاعاتی آمریکا به نفع آنچه که همتایان خارجی اش می گویند، خط بطلان کشیده است.
در این گزارش آمده است: با وجود تلاش های ترامپ برای نجات روابطش با بن سلمان، فشارها بر او برای تحریم کردن بیشتر حکومت سعودی از جمله شخص بن سلمان، احتمالا از سوی دمکرات ها وجمهوری خواهان کنگره افزایش خواهد یافت. رئیس جمهوری همچنین ممکن است به شکل فزاینده ای در خارج منزوی شود. آلمان روز دوشنبه اعلام کرد که صادرات سلاح به عربستان رامتوقف کرده است.
52310
نظر شما