۰ نفر
۹ مهر ۱۳۹۷ - ۰۶:۱۲
بارش شهابی ۲۸ مهر زیر نور ماه

ایسنا نوشت: در حالی روزهای 28 و 29 مهرماه بارش شهابی جباری به اوج بارش خود می‌رسد که به دلیل حضور ماه در آسمان، رصدگران شانس زیادی برای رصد شهاب‌های این بارش را ندارند.

بارش شهابی جباری یکی از بارش‌های شهابی سالانه‌ و کانون بارش آن در صورت فلکی "جبار" است. صورت فلکی جبار یا شکارچی، صورت فلکی است که نیمی از آن در آسمان نیمکره جنوبی و نیم دیگر آن از نیمکره شمالی زمین قرار دارد. "جبار" شامل ستارگان درخشان بسیار است. ستاره‌های صورت جبار شباهت به یک شکارچی دارد که از هزارها سال پیش در جهان شناخته شده‌ بود. گشتن به دنبال کمربند شکارچی آسان‌ترین راه پیدا کردن این صورت فلکی است. این کمربند شامل سه ستاره پرنور نزدیک به هم و در یک ردیف است.

بارش شهابی ۲۸ مهر زیر نور ماه

ستاره‌های صورت فلکی جبار که در کنار هم ردیف شده‌اند

این بارش شهابی معمولا هر سال از حدود روز دهم مهر تا روز شانزدهم آبان فعال است، ولی در روز 29 مهر به اوج بارش می‌رسد و دنباله‌دار "هالی" منشأ بارش شهابی جباری است. این دنباله‌دار معمولا حدود هر ۷۶ سال یک بار مدار کره زمین را قطع می‌کند.

 

بارش شهابی ۲۸ مهر زیر نور ماه

دومین بارش شهابی مهرماه

مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به بارش‌های شهابی توضیح داد: کانون بارش شهابی جباری که دومین بارش شهابی در مهر ماه است در صورت فلکی شکارچی (جبار) قرار دارد که این شب‌ها حدود نیمه شب دقیقا از شرق آسمان طلوع می‌کند.

وی با اشاره به تعداد شهاب‌های قابل مشاهده از این بارش، اظهار کرد: تعداد ZHR (میزان بارش ساعتی سمت‌الراسی که در هر ساعت دیده می‌شود) بین 15 تا 20 شهاب در ساعت است.

به گفته این فعال حوزه نجومی، مشاهده این تعداد شهاب مشروط بر آن است که کانون بارش درست بالای سر ناظر باشد، ضمن آنکه ناظر باید در محیطی به دور از نور مزاحم ماه و سایر آلاینده‌های نوری و حتی غبار در آسمان باشد.

عتیقی تاکید کرد: هر چه ارتفاع کانون بارش به افق نزدیکتر باشد و یا آلودگی نوری وجود داشته باشد، شهاب‌های کمتری قابل مشاهده است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با تاکید بر اینکه هر بارش شهابی به نامی خاصی مشهور است، یادآور شد: نام بارش‌ها برگرفته از صورت فلکی است که کانون بارش قرار دارد و از آنجایی که بارش شهابی جبار در صورت فلکی جبار قرار دارد، از این رو این بارش به نام صورت فلکی آن مشهور است.

عتیقی با بیان اینکه برای رصد بارش شهابی جباری نیاز به تلسکوپ و یا ابزارهای رصدی نیست، افزود: در صورتی که رصدگر از شهرهای بزرگ و آلودگی نوری دور شود، می‌تواند در همه پهنه آسمان به دنبال شهاب‌های این بارش بگردد.

وی زمان اوج بارش شهابی جباری را روزهای شنبه و یکشنبه، 28 و 29 مهرماه ذکر کرد و در عین حال تاکید کرد: اوج بارش شهاب جباری در شنبه و بامداد یکشنبه 28 و 29 مهرو همزمان با نور زیاد "کوژ ماه" افزاینده است؛ از این رو رصدگران شانس زیادی برای مشاهده شهاب‌های کم نور این بارش ندارند.

عتیقی در خصوص نحوه رصد این بارش شهابی، توضیح داد: برای عکاسی از بارش شهابی جباری باید از دوربین‌های مکانیکی و یا دیجیتال موسوم به DSLR که امکان نوردهی به مدت دلخواه را دارند، استفاده کرد.

وی همچنین خاطر نشان کرد: تهیه گزارش‌های علمی از بارش با درج نام فرد و یا اعضای گروه، مختصات جغرافیایی رصد، تعداد شهاب‌های رصد شده، بیان بازه زمانی مشاهده شهاب‌ها، صورت فلکی که شهاب در آسمان جا به‌جا می‌شود و میزان شدت نور هر شهاب از جمله مواردی است که رصدگران در تهیه گزارش‌های علمی خود باید به آن توجه کنند.

5656

کد خبر 808717

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =